Wall Street: Τέλος στο θετικό σερί 9 εβδομάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τέλος στο θετικό σερί 9 εβδομάδων
Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street οι κυριότεροι δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Δεν σταμάτησαν να «στριφογυρίζουν» την Παρασκευή οι δείκτες στην Wall Street κλείνοντας τελικά με οριακά κέρδη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και να συμπεράνουν εάν η ανθεκτική αγορά εργασίας των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει την Fed να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στις 37.466 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,17% στις 4.696 μονάδες, ενώ ο Nasdaq «τσίμπησε» 0,09% στις 14.524 μονάδες. Οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν μετά από 10 εβδομάδες την πρώτη τους αρνητική τους, με τον Nasdaq να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 3,3%. Ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν πτώση 1,5% και 0,6%, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των Verizon Communications Inc (+2,11%), Boeing (+1,16%) και Home Depot (+1,28%) και ηγήθηκαν των κερδών για τον Dow Jones.

Η αμερικανική αγορά εργασίας ολοκλήρωσε το 2023 «σε πολύ καλή φόρμα» καθώς ο ρυθμός προσλήψεων ήταν ισχυρότερος από αυτόν που αναμενόταν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Το τελευταίο report για τις θέσεις απασχόλησης τον μήνα Δεκέμβριο έδειξε πως οι εργοδότες προσέλαβαν 216.000 άτομα, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σταθερό στο 3,7%. Το μέγεθος αντιπροσωπεύει σημαντική επιτάχυνση σε σύγκριση με το αναθεωρημένο μέγεθος του Νοεμβρίου (+173.000 θέσεις απασχόλησης).

​«Η αγορά εργασίας φαίνεται καλή –ίσως πολύ καλή– και ίσως ο πληθωρισμός να έχει λίγο πιο ανοδικές τάσεις τώρα με βάση την αύξηση των μισθών που βλέπουμε», δήλωσε στο CNBC ο Mike Bailey, διευθυντής έρευνας στην FBB Capital Partners. «Αυτή η τάση στην αγορά εργασίας ίσως ανακόψει τις ελπίδες για μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων» πρόσθεσε.

Η έκθεση για την απασχόληση στην Αμερική προκάλεσε την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο διαπραγματεύεται στο 4,103%.

Επίσης, η δραστηριότητα στον κλάδο των αμερικάνικων υπηρεσιών «φρενάρισε» τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό PMI του Institute for Supply Management (ISM) να φτάνει σε χαμηλό 3,5 ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 50,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 52,7 μονάδες το Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters «έβλεπαν» μέτρηση στις 52,6 μονάδες.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω συρρίκνωση. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 52,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,5 μονάδες το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider