Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη με την προσοχή σε στοιχεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη με την προσοχή σε στοιχεία
Οι επενδυτές αξιολογούν στοιχεία για την βρετανική ανάπτυξη ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται επιπλέον στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό. 

Τελευταία ενημέρωση 13:33

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τους επενδυτές να αξιολογούν στοιχεία για την βρετανική ανάπτυξη ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται επιπλέον στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Έτσι, μέτρια ανάκαμψη σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο, αν και όχι αρκετή για να αποκλειστεί η προοπτική τεχνικής ύφεσης για το τέλος του 2023. Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ανακάμπτοντας από πτώση της ίδιας κλίμακας τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα θα χρειαζόταν έναν σταθερό Δεκέμβριο για να αποφύγει την ύφεση για ολόκληρο το τρίμηνο ενώ αυτός ο μήνας συγκρατήθηκε από τον βροεχρό καιρό και τις απεργίες των γιατρών, αφήνοντας την οικονομία να παραπαίει σχεδόν σε στασιμότητα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ελπίζει σε πιο χαρούμενες ειδήσεις που θα ενισχύσουν τις πιθανότητές του στις επόμενες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 1% και διαμορφώνεται στις 477,48 μονάδες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαπραγματεύεται στις 4.473 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,71%.Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 0,66% στις 16.656 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος ενισχύεται κατά 0,83% στις 7.449 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κερδίζει 0,69 στις 7.628 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,84% στις 30.504 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 10.084 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,80%.

Eπιχειρηματικά νέα

Κατρακυλά η μετοχή της Burberry Group μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για κέρδη, λόγω της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων την περίοδο των γιορτών.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν τα 410 εκατ. λίρες έως 460 εκατ. λίρες (523 εκατ. δολάρια έως 587 εκατ. δολάρια) το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο, δήλωσε η Burberry την Παρασκευή. Η εταιρεία προέβλεπε προηγουμένως κέρδη έως και 668 εκατομμύρια λίρες.

​Η μετοχή υποχώρησε έως και 15% στο Λονδίνο, την μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση σε περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτή η ώρα η μετοχή έχει μαζέψει τις απώλειες και υποχωρεί κατά 9,50%. Την περασμένη χρονιά οι μετοχές της Burberry έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα που επικράτησε νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια με φόντο την ανακοίνωση των κινεζικών τελωνείων σχετικά με την πρώτη πτώση των εξαγωγών της χώρας μετά από 7 χρόνια. Συγκεκριμένα, για το 2023, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,6%, η πρώτη ετήσια πτώση μετά την πτώση 7,7% το 2016.

Στους δείκτες, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 συνέχισε το ράλι του κατά 1,5%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ υποχώρησε 0,1% ενώ στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε κατά -0,16% και ο SZSE Component κατά -0,64%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,53% και στη Σεούλ ο KOSPI υποχώρησε 0,60%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Παρεμβάσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία

Καταπατημένα ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εξαγοράς 90.000 εκτάσεων

Επανεκκινεί την κάλυψη της Aegean η Euroxx με τιμή στόχο τα 15,40 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider