Πιέσεις στην Wall Street μετά το ράλι των ομολόγων - «Βουτιά» 8% για την Boeing

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στην Wall Street μετά το ράλι των ομολόγων - «Βουτιά» 8% για την Boeing
Απώλειες 300 μονάδων για τον Dow Jones - Ξανά πάνω από το 4% το 10ετές ομόλογο.

Τελευταία ενημέρωση 22.21

Πιέζονται οι δείκτες την Τρίτη στην Wall Street μετά το break της χθεσινής ημέρας, με τους επενδυτές να αναλύουν μία πληθώρα από δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και ανακοινώσεις τριμήνου εταιρειών, προσπαθώντας να κατανοήσουν εάν η αισιοδοξία τους για τη μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024 είναι δικαιολογημένη ή έχουν βιαστεί να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed μέσα στη νέα χρονιά.

Το 10ετές ομόλογο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαπραγματεύεται στο 4,035% μετά την δήλωση του μέλους του Δ.Σ. της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει τη πολιτική της με πιο αργό ρυθμό από αυτό που προσδοκά η Wall Street. Επίσης υψηλότερα βρίσκονται και το 2ετες και το 30ετές ομόλογο.

Tο δικό τους ρόλο σ' αυτές τις ανοδικές κινήσεις έπαιξε και το μπαράζ δηλώσεων των υπευθύνων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι αδύνατον να προδικάσουμε σε ποια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια φέτος».

«Δεν πιστεύουμε πως η απόδοση των ομολόγων θα υποχωρήσει από τα τωρινά επίπεδα, κάτι που θα προκαλέσει στασιμότητα στο ράλι, και κρισιμότερα, δεν αναμένουμε πως η μονόπλευρη ερμηνεία γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, θα συνεχιστεί», τόνισε ο αναλυτής της JPMorgan, Mislav Matejka.

Με όλα τα τα δεδομένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,79% στις 37.296 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στο -0,49% στις 4.760 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,33% και στις 14.923 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα οι τρεις δείκτες κατοχύρωσαν κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Dow Jones στο +0,3%, τον S&P 500 στο +1,8% και τον Nasdaq στο +3,1%, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη τεχνολογίας από τον Νοέμβριο.

Στο ταμπλό η Boeing υποχωρεί σχεδόν 8% μετά την υποβάθμιση από την Wells Fargo της μετοχής από «overweight» σε «equalweight», μετά τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το μοντέλο 737 Max 9. Αντίθετα, η μετοχή της AMD, καταγράφει άνοδο κοντά στο 7%, σημειώνοντας ρεκόρ 52 εβδομάδων.

Συνεχίζοντας τα... ανάμεικτα μηνύματα από τους επικεφαλής των μεγάλων οικονομικών φορέων και οργανισμών, η Γκίτα Γκόπιναθ, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε πως οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου τόνισε ότι ακόμη και μετά από απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο δήλωσε επίσης, πως περίπου τα τρία τέταρτα των επιπτώσεων της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Fed έχουν ήδη περάσει για την οικονομία των ΗΠΑ. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε μεγάλη ανθεκτικότητα της οικονομίας παρά τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουμε δει… Η εκτίμησή μας είναι ότι για τις ΗΠΑ περίπου τα 3/4, ή το 75%, της μετάδοσης έχει ήδη διαδραματιστεί, και το υπόλοιπο θα περάσει φέτος» τόνισε.

Επιχειρήσεις

Άνω των προσδοκιών ήταν τα έσοδα τέταρτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Morgan Stanley ενισχυμένα από την ισχύ στην επενδυτική τραπεζική. Στα κέρδη ανά μετοχή ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε 85 σεντ, τα οποία ωστόσο δεν είναι συγκρίσιμα με τα αναμενόμενα 1,01 δολάρια, σύμφωνα με την LSEG. Στα έσοδα ανακοίνωσε 12,9 δισ. δολάρια έναντι 12,7 δισ. δολαρίων, αναμενόμενα σύμφωνα με την LSEG. Παρόλα αυτά η μετοχή της υποχωρεί πάνω από 4%.

Και η Goldman Sachs ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο, με τα κέρδη της εταιρείας να είναι 5,48 δολάρια ανά μετοχή, με τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, από δημοσκόπηση της LSEG, να κάνουν λόγω για 3,51 δολάρια ανά μετοχή. Όσο αφορά τα έσοδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε 11,32 δισ. δολάρια, έναντι 10,80 δισ. των προβλέψεων των αναλυτών. Η μετοχή της ενισχύεται κατά 0,60%.

Μάκρο

Νέα σημαντική μείωση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης Empire State, που μετρά τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Fed.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Empire State υποχώρησε κατά 29,2 μονάδες τον Ιανουάριο στις -43,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μία μέτρηση στις -4 μονάδες. Οι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δει το 75% του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Γερμανία: Στο 3,8% «γκάζωσε» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Πρωθυπουργός Κίνας: Το ΑΕΠ του 2023 επεκτάθηκε κατά 5,3% ξεπερνώντας τον στόχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider