Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTI έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, πιεζόμενα από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση.

Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισε σήμερα η αγορά πετρελαίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTI έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, πιεζόμενα από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή που έχουν διαταράξει την κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων και απειλούν τον εφοδιασμό πετρελαίου στην περιοχή τελικά στήριξαν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Πώς κινήθηκαν οι τιμές

Το αργό West Texas Intermediate για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε πτώση 28 σεντς ή 0,4% και διαμορφώθηκε στα 72,40 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent Μαρτίου ανάκτησε το χαμένο έδαφος της Δευτέρας και σκαρφάλωσε κατά 14 σεντς ή 0,2% στα 78,29 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Εκτιμήσεις της αγοράς

Όπως αναφέρει το MarketWatch επικαλούμενο δηλώσεις αναλυτών, oι έμποροι πετρελαίου φαίνεται να είναι «περισσότερο ανήσυχοι για την περιορισμένη ζήτηση παρά για τις ελλείψεις προσφοράς αυτή τη στιγμή».

Όμως την ίδια στιγμή το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ επηρεάζουν τη διακύμανση των τιμών. Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα σταμάτησε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στις μεσοδυτικές πολιτείες, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg. Εκτιμάται ότι η παραγωγή μειώθηκε έως και 650.000 βαρέλια την ημέρα, από 425.000 βαρέλια που ήταν τη Δευτέρα, ανέφερε το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν από στιγμή σε στιγμή να μετατρέψουν την αγορά πετρελαίου σε κινούμενη άμμο. Στη Μέση Ανατολή, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι που δρουν από την Υεμένη υποσχέθηκαν τη Δευτέρα να συνεχίσουν να επιτίθενται σε αμερικανικούς και διεθνείς στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφεραν ειδησεογραφικά δημοσιεύματα. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ένας πύραυλος των Χούθι έπληξε το Gibraltar Eagle, ένα αμερικανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου.

«Για τις αγορές εμπορευμάτων, η αυξημένη ένταση δημιουργεί κινδύνους για την προσφορά, με τις αγορές ενέργειας να είναι πιο ευάλωτες. Ωστόσο, για το πετρέλαιο και το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), δεν βλέπουμε ακόμη καμία θεμελιώδη επίπτωση στην προσφορά», αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της ING.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Κατάρ ανακοίνωσε συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για παροχή βοήθειας σε αμάχους και ομήρους

Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για πιθανή σύναψη νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

Έφυγε από τη Γάζα ο επικεφαλής του δικτύου Al Jazeera στην περιοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider