Ευρωαγορές: Θετικά αποτιμούν το Νταβός καθώς οδεύει προς το τέλος του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετικά αποτιμούν το Νταβός καθώς οδεύει προς το τέλος του
Τις προηγούμενες ημέρες οι επενδυτές παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις στο ελβετικό θέρετρο, με το κύριο μέλημα τους να είναι οι ενδείξεις για την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής. 

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες οι στις ευρωπαϊκές αγορές προς το κλείσιμο της εβδομάδας επεκτείνοντας τα χθεσινά κέρδη καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός οδεύει προς το τέλος του.

Τις προηγούμενες ημέρες οι επενδυτές παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις στο ελβετικό θέρετρο, με το κύριο μέλημα τους να είναι οι ενδείξεις για την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες που παραβρέθηκαν στις εργασίες του Φόρουμ κατά γενική ομολογία συμφώνησαν πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και προειδοποίησαν πως η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ενώ φάνηκαν θετικοί στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, η γενική πεποίθηση υποδεικνύει πως η προσδοκία για να ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο είναι μάλλον πρόωρη.

Η προσοχή των αγορών τώρα γυρνά και πάλι προς ανακοινώσεις στοιχείων και σε εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου καθώς και ετήσιου guidance.

Aπογοητευτικές ήταν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με ανακοίνωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,48% στις 472,71 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,40% στις 4.471 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,33% στις 16.621 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,70% στις 7.511 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,40% στις 7.431 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 ενισχύεται 0,17% στις 9.897 μονάδες και ο FTSE MIB κερδίζει 0,26% στις 30.430 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Στο 2,6% από 2,8% το Νοέμβριο επιβράδυνε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο, που συνιστά χαμηλό 1,5 έτους και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, διολίσθησε στο 2,3% από 2,5% τον Νοέμβριο, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΒοJ) στις 23 Ιανουαρίου και τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική.

Με φόντο την ανακοίνωση ο Nikkei 225 στο Τόκιο πραγματοποίησε μίνι ράλι 1,42%. Στον ίδιο ρυθμό και το Σύδνεϋ, με τον S&P/ASX 200 να κερδίζει 1,02%. Αντίθετα στην Κίνα ο Shanghai έκλεισε με -0,47% και ο SZSE Component με -0,68%. Στο Χονγκ Κονγκ επίσης ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 0,80%. Στη Σεούλ, ο KOSPI ενισχύθηκε 1,34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Macy's: «Λουκέτο» σε 5 καταστήματα και 2.350 απολύσεις εργαζομένων

iRobot: «Βουλιάζει» μετά την είδηση πως η Κομισιόν θα «μπλοκάρει» της εξαγορά της Roomba από την Amazon

Υποδομές: Ποιο είναι το σχέδιο για τα μεγάλα έργα – Οι προτεραιότητες και το «αγκάθι» της χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider