Χρηματιστήριο: Αδυναμία υπέρβασης των 1.355 μονάδων - Νέα υψηλά για ΔΕΗ, Τιτάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αδυναμία υπέρβασης των 1.355 μονάδων - Νέα υψηλά για ΔΕΗ, Τιτάν
ΔΕΗ και Τιτάν τράβηξαν την αγορά προς τα πάνω. Μίλησαν οι αγοραστές στις δημοπρασίες.

Με υψηλό τζίρο μεν και απάντηση των αγοραστών στις δημοπρασίες αλλά και αδυναμία υπέρβασης των 1.355 μονάδων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Παρότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό βηματισμό και διάχυση της ρευστότητας σε όλα το ταμπλό, εν συνεχεία ενεργοποιήθηκαν εντολές κατοχύρωσης κερδών και δημιούργήθηκε ξανά ο «απαραίτητος θόρυβος» από τους traders και τους market makers για να πιεστεί η αγορά. Από την άλλη, το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.

Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Παράλληλα, συνέχεια στο ράλι του Χρηματιστήριου αναμένει μετά τη Goldman Sachs και η Eurobank Equities βλέποντας περιθώρια ανόδου σε πρώτη φάση της τάξεως του 21% με τιμή στόχο στις 1.622 μονάδες.

Από άποψη κατανομής, οι αναλυτές θέτουν μια κλίση προς τις τράπεζες, όπου θεωρούν ότι υπάρχει ένα καλύτερο risk - reward, με την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος τα 4,66 ευρώ) να είναι η κορυφαία επιλογή τους. Παράλληλα, θέτουν «overweight» θέση για τη ΔΕΗ (τιμή στόχος τα 13 ευρώ), τη Jumbo (τιμή στόχος τα 31,20 ευρώ), τη Mytlineos (τιμή στόχος τα 45,20 ευρώ) και την Titan (τιμή στόχος τα 25,30 ευρώ).

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι γεμάτη, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε το investor day της ΔΕΗ, και αύριο ξεκινάει το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη ενώ την Πέμπτη θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Mytilineos. Τα πρώτα δύο αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το εγχώριο επενδυτικό story και να προβάλουν σε μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια τις εγχώριες εισηγμένες εταιρείες.

Έτσι, με όραμα να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο όμιλος ΔΕΗ παρουσίασε στο Λονδίνο το Στρατηγικό Σχέδιο για την τριετία 2024-2026, που βασίζεται στην υγιή οικονομική ανάπτυξη με αποδοτικές επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος και όχημα την πράσινη μετάβαση, την πελατοκεντρική φιλοσοφία, την τεχνολογία και τις συνεργασίες.

Παράλληλα, ήδη το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets αρχίζει να αυξάνεται με αιχμή τις τράπεζες, όπως αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκδοση της Εθνικής Τράπεζας. Η μετοχή της τράπεζας μπορεί να έκανε ένα πισωγύρισμα για ανάσες στα 6,85 ευρώ, αλλά δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για τη διάσπαση των 7 ευρώ και την περαιτέρω αναρρίχηση. Σε αντίστοιχο «mood» και η Πειραιώς ενόψει των αποτελέσματων και του placement, με πρώτο στόχο την είσοδο στη ζώνη των 3,50 - 3,65 ευρώ που θα της επιτρέψει να κινηθεί αποφασιστικά προς τα 4 ευρώ. Η Eurobank ήδη χτυπά νέα ιστορικά υψηλά στοχεύοντας στα 2 ευρώ, ενώ η Alpha δείχνει να έχει τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου.

Τεχνικά και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «η επιθετική τάση ανακόπηκε την εβδομάδα που πέρασε και για να μπορέσει και πάλι να ενεργοποιηθεί χρειάζεται ένα νέο υψηλό κλείσιμο από τις 1.356 μονάδες. Ο τζίρος στρωτός χωρίς υπερβολές με το rotation να συνεχίζεται. Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι τα stop μας πλέον είναι σε πολύ κοντινά επίπεδα. Η επενδυτική βαθμίδα την έχει βάλει πλέον στο χάρτη των μεγάλων που περιμένουν Placements για να πάρουν θέσεις στην ρηχή αγορά μας. Θυμίζουμε ότι οι ανοδικές φάσεις σε bull γραφήματα είναι πολλαπλάσιοι σε χρόνο από τις σύντομές διορθώσεις. Αυτό το σημειώνουμε μιας και έχουμε μείνει στην συμπεριφορά της αγοράς στην κρίση και όχι στα νέα δεδομένα που έχουμε».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,12% στις 1.353,14 μονάδες, δείχνοντας αδυναμία να κλείσει πάνω από το πολυετές υψηλό του καλοκαιριού στις 1.354,71 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται σημαντικά στα 112,1 ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,09% στις 3.300,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,25% στις 1.142,77 μονάδες.

Στις τράπεζες, τα αρχικά κέρδη και η ορμή των επενδυτών περιορίστηκε στο δεύτεορ μισό της συνεδρίασης με τη Eurobank να κλείνει με πτώση 1,48% στα 1,7595 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,58% και τα 6,85 ευρώ, συμπληρώνοντας τρεις πτωτικές συνεδρίασεις και την Πειραιώς με την Alpha να ενισχύονται κατά 0,12% και 1,69% αντίστοιχα.

Άνοδος για ΕΧΑΕ, Intracom και Aegean, ενώ υψηλότερα κινήθηκε η Τιτάν (1,57%), η Jumbo (1,36%), και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,44% και τα 13,66 ευρώ. Η μετοχή της Τιτάν έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 22,60 ευρώ, όπως και η ΔΕΗ με κέρδη 1,96% στα 12,48 ευρώ.

Ήπιες απώλειες από την άλλη για Μυτιληναίο, ΕΕΕ και ΕΛΧΑ, ενώ κατά 2,04% υποχώρησε η ΤΕΝΕΡΓ. Ισχυρές πιέσεις και σε Ελλάκτωρ, με Σαράντη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «οδικός χάρτης» της ΔΕΗ για υγιή οικονομική ανάπτυξη - Το κλειδί για τους πιο υψηλούς στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider