Χρυσός: Η γεωπολιτική αστάθεια εκτόξευσε τη ζήτηση σε επίπεδα ρεκόρ το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Η γεωπολιτική αστάθεια εκτόξευσε τη ζήτηση σε επίπεδα ρεκόρ το 2023
Στήριξη έλαβε και από την αναταραχή στο κινεζικό real estate. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού για την περσινή χρονιά.

Η ζήτηση χρυσού έφτασε σε υψηλά ρεκόρ το 2023, καθώς οι αλλεπάλληλες γεωπολιτικές εντάσεις και η αδυναμία στην οικονομία της Κίνας ώθησαν τους επενδυτές προς το «ασφαλές καταφύγιο», ανέφερε έκθεση του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.899 τόνους πέρυσι, σε σύγκριση με 4.741 τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (OTC) καθώς και των ροών που αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στα αποθέματα στην αγορά των commodities.

Σε αντίθεση με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω χρηματιστηρίου, οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ δύο μερών.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες στην αύξηση της ζήτησης χρυσού το 2023, ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας - και αυτά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τιμές του μετάλλου και το 2024, δήλωσε ο Shaokai Fan, της WGC.

Οι τιμές έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων η ουγγιά τον Δεκέμβριο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες καθώς και οι μικροεπενδυτές αύξησαν τις αγορές χρυσού - συγκεκριμένα οι αγορές των κεντρικών τραπεζών έχουν ξεπεράσει τους 1.000 τόνους για δύο συνεχόμενα χρόνια.

«Το 2023 ήταν το δεύτερο υψηλότερο έτος στην ιστορία της αγοράς χρυσού από πλευράς κεντρικών τραπεζών, σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό ρεκόρ του 2022», δήλωσε ο Fan στο CNBC.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με 225 τόνους πέρυσι, ανεβάζοντας το απόθεμά της στους 2.235 τόνους. Σύμφωνα με τον Fan, η κρίση ακινήτων της Κίνας έχει επίσης ωθήσει περισσότερους επενδυτές προς τον χρυσό, με προεξέχουσα την περίπτωση της Evergrande που πλέον τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης ύστερα από δικαστική απόφαση.

Οι επενδύσεις της χώρας σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 28% από το 2023 και ανήλθαν σε 280 τόνους πέρυσι. «Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και στρέφονται στον χρυσό ως τρόπο προστασίας των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων», δήλωσε ο Fan.

Αγορά χρυσών κοσμημάτων

Στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα εκθρόνισε την Ινδία ως τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023.

Οι Κινέζοι αγόρασαν 603 τόνους χρυσά κοσμήματα το 2023, μια αύξηση 10% από το προηγούμενο έτος. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των γάμων που αναβλήθηκαν από την πανδημία και στο άνοιγμα της οικονομίας στα τέλη του 2022, σημείωσε ο Fan.

Πρόσθεσε ότι η έλευση της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και οι εορτασμοί για το το επερχόμενο έτος του Δράκου, θα ωθήσουν υψηλότερα τις πωλήσεις χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα.

Οι προοπτικές του 2024

Σύμφωνα με το WGC, οι αγορές χρυσού φέτος είναι απίθανο να ανέλθουν στα επίπεδα του 2023, αλλά η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει μια δραστική πτώση της ζήτησης.

«Αν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά, οι καταναλωτές μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πιο πλούσιοι σε πραγματικούς όρους, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει ένα μέρος της πτώσης της ζήτησης», αναφέρει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο 3,3% σε δωδεκάμηνη βάση το 2023, ακόμη πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει την Τετάρτη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πτώση 3% στην τιμή του χρυσού, που διαμορφώθηκε στα 2.064 δολάρια κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ασίας την Πέμπτη.

«Κατά τη διάρκεια περιόδων επίμονου, ισχυρού και υψηλού πληθωρισμού, ο χρυσός τα πάει πολύ καλά. Αλλά κατά τις περιόδους μέτριου πληθωρισμού, ο χρυσός μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Μπορεί να καθοριστεί και από άλλους παράγοντες», ανέφερε ο Fan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όρμπαν: Έκανα τα πάντα για την χώρα μου πριν συμφωνήσω στο πακέτο 50 δισ. ευρώ για Ουκρανία

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ράλι των Big Tech

AMD: Στοιχηματίζει σε υπολογιστές με ΑΙ, καθώς η κούρσα με Nvidia και Intel... αγριεύει

gazzetta
gazzetta reader insider insider