Ευρωαγορές: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή σε επιτόκια και αποτελέσματα - Ράλι για UniCredit

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή σε επιτόκια και αποτελέσματα - Ράλι για UniCredit
Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ και τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Τελευταία ενημέρωση 16.40

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Δευτέρα, στον απόηχο των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ σχετικά με την νομισματική πολιτική της Fed αλλά και εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων.

Oι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να δουν τα επιτόκια να μειώνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο, λέγοντας πως οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%.

«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι πραγματικός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», ανέφερε. «Αλλά το συνετό που πρέπει να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,006% στις 484,20 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,19% στις 4.663 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,07% στις 16.906 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,18% στις 7.628 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,06% στις 7.587 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,75% στις 9.987 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,74% στις 30.946 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα της UniCredit σε όλα τα επίπεδα, επιτρέποντας στην τράπεζα να αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων στα κέρδη του 2023 στα 8,6 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της Ιταλίας σημείωσε καθαρά κέρδη περίπου 2,81 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, για έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και μη λειτουργικά στοιχεία. Η τράπεζα θα διανείμει το 100% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών για το έτος. Τα κέρδη που σημειώνει η μετοχή της ξεπερνούν το 9,5% και την στέλνουν σε υψηλό 8 ετών.

Αύξηση στις πωλήσεις της ανακοίνωσε η Delivery Hero την Δευτέρα, με τα εταιρικά της αποτελέσματα να έρχονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επιβεβαιώνοντας το περυσινό guidance και προβλέπει ισχυρότερη κερδοφορία το 2024. Όσον αφορά στα έσοδα η εταιρεία ανακοίνωσε 10,5 δισ. ευρώ σε ετήσια έσοδα του 2023, έναντι 10 δισ. ευρώ που αναμένονταν από τους αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Στα προσαρμοσμένα EBITDA η Delivery Hero ανακοίνωσε ότι «ξεπέρασαν» τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει προσαρμοσμένα EBITDA 254,3 εκατ. ευρώ, ανά LSEG. Η Delivery Hero είπε ότι η ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων, που είναι η συνδυασμένη αξία των συνολικών παραγγελιών στις πλατφόρμες του, αυξήθηκε 6,7% σε ετήσια βάση στα 12,3 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και κατά 6,8% στα 47,6 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος 2023.

Η εικόνα στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν και οι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια με τις κινεζικές μετοχές να περιορίζουν εν μέρει τις απώλειες που τις έφεραν σε πενταετή χαμηλά, ενώ ξεκινά μία εβδομάδα η οποία θα είναι ατελής λόγω διακοπών που θα κρατήσουν τις αγορές στην Ασία κλειστές.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,63%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,95%, στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 1,02% και ο SZSE Component διολίσθησε 1,13%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 0,18% και στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,92%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ανεβάζει στο 55,3% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Τρ. Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – «Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ακίνητα Airbnb: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και φόρους – Προθεσμία έως 28/2 για διορθώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider