Χρηματιστήριο: Με νέο τραπεζικό «άλμα» μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με νέο τραπεζικό «άλμα» μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες
Με νέα εκτόξευση τζίρου πέριξ των 145 εκατ. ευρώ το ΧΑ βρέθηκε σε νέο πολυετές υψηλό. Νέο ράλι για τράπεζες.

Με «άλμα» της Eurobank που έφτασε στα 1,90 ευρώ πλέον και τις Πειραιώς, Alpha και ΕΤΕ να ακολουθούν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία το ΧΑ έφτασε πλέον μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες, με τον ΔΤΡ να βάζει στο στόχαστρο τις 1.250 μονάδες επίπεδο που είχε αποτυπωθεί το Μάιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2015.

Η σημαντική υπέρβαση που κατάφερε να πετύχει το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση διασπώντας αποφασιστικά το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων, που όπως έχει επισημάνει το insider.gr θα οδηγήσει με ένα σταθερό ρυθμό σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, καθώς η βίαιη πτώση του 2015 δημιούργησε αρκετά «κούφια» σημεία.

Αυτό συνεπάγεται πως όσο εύκολα κατέρρεαν οι τράπεζες τότε, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να αναρριχηθούν και να καλύψουν άνετα και με δύναμη αυτά τα «κούφια» σημεία της περιόδου των capital controls με τα τέσσερα αλλεπάλληλα limit down και την περαιτέρω πτώση που είχε ακολουθήσει.

Το παραπάνω επίπεδο δεν είναι τυχαίο καθώς αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελούσε μια πολύ ισχυρή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας έφερε μια ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, «όταν ακόμα μια εβδομάδα μοιράζει κέρδη στον ftse 2% και στον τραπεζικό πάνω από 5% και από αρχές του χρόνου αντίστοιχα τα κέρδη να είναι 8% και 14% αντίστοιχα μιλάμε για ακόμα ένα έτος που έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Από την άλλη η αγορά κατάφερε να αφήσει πίσω της το καταραμένο 1379 του 2014 και να καταγράψει νέο υψηλό 13ετίας ενώ παράλληλα πέτυχε μία μεγάλη εισαγωγή μετά από πάνω από 25 χρόνια τότε μιλάμε για τεράστια επιτυχία. Η υπέρ κάλυψη του Ελ. Βενιζέλου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την υπερκάλυψη να θυμίζει εποχές 1999 τότε που όλοι έσπευδαν να γραφτούν σε νέες εισαγωγές μόνο και μόνο για να πάρουν 10 τεμάχια. Η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη μιας και η διαφήμιση που έγινε προς το ευρύ επενδυτικό κοινό που δεν συμμετέχει ενεργά στην αγορά είναι τεράστια. Μέρος αυτών των κεφαλαίων θα παραμείνουν στην αγορά ενώ σίγουρα θα υπάρξει σημαντική προσέλκυση νέων».

Πολύ εύστοχα ο έμπειρος χρηματιστής σχολιάζει πως «είμαστε σε μία φάση που οι απαισιόδοξοι αρχίζουν και γίνονται ταύροι και οι αισιόδοξοι αρχίζουν να ανησυχούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Έχουμε πολλές φορές σχολιάσει ότι πρέπει να κινούμαστε ακριβώς ανάποδα στην αγορά μιας και πάντα οι ευκαιρίες πάντα έρχονται και οι περισσότεροι εκεί πετάνε χαρτιά δίχως αύριο. Από την άλλη επειδή δεν ξέρουμε το μέγεθος των ξένων που ασχολούνται και θα συνεχίσουν να επενδύουν στην αγορά καλό θα ήταν να λειτουργήσουμε με τα στοπ που ο καθένας χρησιμοποιεί χωρίς να αφήσουμε την ψυχολογία να μας επηρεάσει. Μην ψάχνετε να δικαιολογήσετε αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν ούτε να διαβάζετε τα οικονομία “παραπολιτικά” πιστεύοντας ότι θα μοιράσουν χρήμα». Αν οι περισσότεροι προσπαθούν να κερδίσουν την αγορά πηδώντας από το ένα χαρτί στο άλλο σίγουρα α) χάνουν αποδόσεις και β) εύκολα στο γύρισμα θα πανικοβληθούν μιας και θα βρεθούν με χαρτιά στα χέρια που θα γράψουν γρήγορα ζημιά».

Σε ημερήσιο γράφημα τώρα η ζώνη του 1.400 είναι ένας σημαντικός μας στόχος τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ενώ αν καταφέρουμε να κάτσουμε πάνω από το επίπεδο η συνέχιση είναι δεδομένη. Το 1.362 είναι κοντινή μας στήριξη με κύρια την ζώνη του 1.340 θυμίζοντας παράλληλα ότι το στοπ μας στην παρούσα είναι στο 1319 με πολλές πιθανότητες να ανέβει αισθητά. Ο τραπεζικός λογικά μέχρι και το Placement δεν θα προβληματιστεί και ειδικά όσο συντηρεί το 1.194 σε κλείσιμο στοχεύει στο 1.266.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 1.395,99 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στα 145,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 3.410,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,33% στις 1.238,83 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank εκτοξεύθηκε κατά 4,4% στα 1,90 ευρώ με τζίρο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς στο 2,36% και τα 3,91 ευρώ και την Alpha Bank στο 1,9% και τα 1,768 ευρώ. Ηπιότερα ανοδικά κινήθηκε η ΕΤΕ με κέρδη 0,84% στα 7,186 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,42%, η Ελλάκτωρ στο 3,17% και η Σαράντης στο 3,71%. Κέρδη άνω του 2% για ΕΛΠΕ, Autohellas και Βιοχάλκο, ενώ με κέρδη έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Aegean.

Συνέχεια στο profit taking για ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ και Jumbo. Προς τα 7 ευρώ η Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider