Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Γαλλίας από S&P: Στο «ΑΑ-» με σταθερό outlook

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Γαλλίας από S&P: Στο «ΑΑ-» με σταθερό outlook
Η ανακοίνωση εκπλήσσει, καθώς οι τρεις άλλοι οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Moody's και Scope Ratings) υποβάθμισαν το outlook του γαλλικού κρατικού χρέους νωρίτερα φέτος.

Στάση αναμονής επέλεξε να κρατήσει απόψε η Standard and Poors (S&P), απέναντι στη Γαλλία επιβεβαιώνοντας στο ΑΑ- την πιστοληπτική ικανότητα της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης με σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η ανακοίνωση εκπλήσσει εν μέσω πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης καθώς οι τρεις άλλοι οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Moody's και Scope) υποβάθμισαν το outlook του γαλλικού αξιόχρεου νωρίτερα φέτος.

«Παρά την τρέχουσα πολιτική αστάθεια, αναμένουμε από τη Γαλλία να συμμορφωθεί -με κάποια καθυστέρηση- με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της μεσοπρόθεσμα», υπογράμμισε ο αμερικανικός οίκος, συμπληρώνοντας πως «το σταθερό outlook για την γαλλική οικονομία αντανακλά τους ισορροπημένους κινδύνους και τις δυνάμεις της».

«Ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός περιπλέκει τη δημοσιονομική κατάσταση -κυρίως με την καθυστέρηση της έγκρισης ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού του 2025. Ωστόσο, η βασική μας προσδοκία είναι ότι οι γαλλικές αρχές θα προχωρήσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση», εκτίμησε ο οίκος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας «αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα ή εάν η οικονομική ανάπτυξη υπολείπεται των προβλέψεών μας για παρατεταμένη περίοδο».

Η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης καταδεικνύει την «πίστωση που δόθηκε στην κυβέρνηση Μπαρνιέ» για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, προειδοποιώντας πως παράλληλα για τον κίνδυνο που συνδέεται με την πολιτική αβεβαιότητα που θα έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την προσπάθεια.

Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ που μετρά μόλις τρεις μήνες, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς ακροδεξιά και αριστερά κόμματα της Αντιπολίτευσης απειλούν να τη ρίξουν με πρόταση δυσπιστίας εν μέσω διελκυστίνδας για τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει 60 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Το γαλλικό χρέος είναι ιστορικά αυξημένο στο 112% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον ενώ διαβρώνει τα πλεονεκτήματα που έχαιρε στην αγορά κρατικών ομολόγων εδώ και χρόνια. Το ασφάλιστρο κινδύνου που οι επενδυτές απαιτούν για να αγοράσουν γαλλικό χρέος σε σύγκριση με το γερμανικό εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε πρόωρες εκλογές.

Aξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα είχε για τη χώρα η μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 σε συνδυασμό με την παράλληλη ανατροπή της κυβέρνησής του.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, o Μπαρνιέ δήλωσε διατεθειμένος να προσαρμόσει το σχέδιο του προϋπολογισμού ούτως ώστε να ικανοποιήσει, ως ένα βαθμό, τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από αυτά του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν η οποία τις τελευταίες ημέρες απειλεί να υπερψηφίσει μία από τις προτάσεις μορφής που έχουν ανακοινώσει ότι προτίθεται να καταθέσουν τα κόμματα της Αριστεράς.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνησή του θα πέσει και ερωτηθείς ο Γάλλος πρωθυπουργός για τις «σοβαρές αναταράξεις» που θα μπορούσαν να υπάρξουν, ανέφερε τα εξής: «Κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ευτελίσουν τους κινδύνους για να απαλλαγούν από την ευθύνη. Δεν πρόκειται να ενδώσω σε καμία καταστροφολογία. Αυτό δεν είναι η ιδιοσυγκρασία μου. Απλώς συνεχίζω να λέω την αλήθεια στον γαλλικό λαό. Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού και η ανατροπή της κυβέρνησης θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση των επιτοκίων για το κράτος και συνεπώς για τις επιχειρήσεις και τον γαλλικό λαό. Υπάρχει ήδη μεγάλη ανησυχία, όπως φαίνεται από τα spreads -τις διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των χωρών- που σήμερα σημαίνουν ότι η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα. Θέλουμε οι τόκοι του χρέους και μόνο να γίνουν στο μέλλον το μεγαλύτερο κονδύλι του εθνικού προϋπολογισμού, μπροστά από την εκπαίδευση και την άμυνα;».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ίσως κάπως πιο καθησυχαστικός, ο YΠΟΙΚ της χώρας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα» διότι «έχει μία οικονομία και μια κατάσταση απασχόλησης, δραστηριότητας, ελκυστικότητας, καθώς και μια οικονομική και δημογραφική δύναμη που είναι πολύ μεγαλύτερη». Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία «έκαναν τη δουλειά τους» διότι «σήκωσαν τα μανίκια και είπαν στους συμπατριώτες τους, θα είναι δύσκολο, αλλά θα κάνουμε εξοικονόμηση». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης για τη Γαλλία, αλλά ότι υπάρχει κίνδυνος, όπως ένα αεροπλάνο που βρίσκεται σε ύψος και που κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο». «Αλλά υπάρχει τρόπος διαφυγής, που δεν είναι άλλος από τον δρόμο του προϋπολογισμού», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν: Απαράδεκτη λογική κλιμάκωσης από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Βιλερουά: Μπορεί η ΕΚΤ να χρειαστεί επιτόκια που θα τονώνουν την ανάπτυξη

Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider