Η αστάθεια στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, κάνει τους επενδυτές να ψάχνουν απαντήσεις. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις, οι επενδυτές απαιτούν ένα ασφάλιστρο αβεβαιότητας για τη διατήρηση των ομολόγων, το οποίο είναι εμφανές στην απότομη αύξηση των premiums και στις μεγάλες παραχωρήσεις κατά τις πρόσφατες δημοπρασίες, όπως αναφέρει η Societe Generale.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιόδους αναταραχής της αγοράς, υπάρχει μια συρροή παραγόντων που οδηγούν στο price action στα ομόλογα. Μόνο την Παρασκευή (11 Απριλίου), η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς διαπραγματεύτηκε μεταξύ 4,37% και 4,58% και η απόδοση των 30ετούς μεταξύ 4,81% και 4,99%, σύμφωνα με τα ενδοημερήσια στοιχεία του Bloomberg. Αυτά τα ενδοημερήσια εύρη είναι συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν σε προηγούμενες κρίσεις και κάπως ανησυχητικά καθώς, σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις που οφείλονται στην αγορά ή σε γεγονότα «μαύρου κύκνου», αυτή η μεταβλητότητα έρχεται ως απάντηση σε μια αλλαγή παραδείγματος στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι δασμοί αλλάζουν διαρκώς.
Ενώ η αρχική αντίδραση στις 3 Απριλίου στο απότομο selloff των μετοχών ήταν μια φυγή προς την ποιότητα, με την απόδοση των δεκαετούς να μειώνεται στο 3,86%, η προσφορά και η τάση ως ασφαλές καταφύγιο εξατμίστηκε γρήγορα καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για τα κινεζικά αντίποινα και τη σχετική δυναμική της ζήτησης για ομόλογα στο πλαίσιο του αυξανόμενου χρέους και των ελλειμμάτων.
Υπάρχουν δυνητικά διάφοροι τύποι συμμετεχόντων στην αγορά, που αγοράζουν και πωλούν ομόλογα σε αυτό το περιβάλλον. Πρώτον, σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων, οι πιθανότεροι πωλητές ήταν τα risk parity funds που τείνουν να μειώνουν την έκθεση τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα προκειμένου να μειώσουν τη μεταβλητότητα στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτές είναι μοχλευμένες στρατηγικές και μεγάλες κινήσεις αστάθειας. Δεύτερον, το swap spread σε όλη την καμπύλη μειώθηκε σημαντικά λόγω της αποσύνδεσης UST και SOFR IRS. Τα spread swap του SOFR έφθασαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους αυτή την εβδομάδα καθώς τα UST πωλήθηκαν. Η βίαιη κίνηση των περιθωρίων μπορεί να αποδοθεί στη χαλάρωση των θέσεων long εν μέσω χαμηλότερης ρευστότητας και απομόχλευσης των dealers, αντιστάθμισης μεταβλητών προσόδων που αυξάνουν τη ζήτηση στο μακροπρόθεσμο της καμπύλης swaps καθώς μειώνονται οι μετοχές και η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και των premia. Τρίτον, η ευρύτερη απομόχλευση, οι περιορισμοί του ισολογισμού και η συσσώρευση ρευστότητας πιθανότατα συνέβαλαν σε κάποια από τις πιέσεις στις αγορές repo και στη δραματική πτώση του 20ετούς.
Με 8,53 τρισ. δολάρια ή περίπου το 30% των ομολόγων να βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, είναι εύκολο να στραφεί κανείς σε αντίποινα λόγω των δασμών από την Κίνα ή άλλους εμπορικούς εταίρους μετά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων. «Ενώ οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές μπορεί να επιδεινώνουν την εικόνα των assets σε δολάρια, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Κίνα ή άλλες χώρες (επίσημοι κάτοχοι) θα πουλήσουν ομόλογα για αντίποινα» αναφέρουν οι αναλυτές.
Η Κίνα κατέχει περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια σε τίτλους των ΗΠΑ. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται δραματικά υπό το «Τραμπ 2.0», είναι λογικό η Κεντρική Τράπεζας της Κίνας να επιταχύνει περαιτέρω τη διαφοροποίηση από τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους των τίτλων που διακρατεί, η διαδικασία είναι πιο πιθανό να είναι σταδιακή και εύρυθμη παρά τυχαία και ενοχλητική.
Η ευρύτερη απομάκρυνση από τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια σε εναλλακτικές λύσεις όπως ο χρυσός επιταχύνεται. Τα στοιχεία εξαγωγών HMRC του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Φεβρουάριο του 2025 επιβεβαίωσαν έναν ακόμη σημαντικό μήνα αγοράς χρυσού από την Κίνα, καθώς η τάση αποδολαριοποίησης παραμένει ανέπαφη.
Η μείωση της ζήτησης των ξένων για ομόλογα των ΗΠΑ είναι μια αλλαγή παραδείγματος στη δυναμική της ζήτησης και τα πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να επιταχύνουν αυτήν την τάση. Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση των ξένων συνέβαλε στη συμπίεση των premiums των αμερικανικών ομολόγων και στη μείωση του κόστους δανεισμού για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Μια αντιστροφή αυτής της τάσης αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα και, συνεπώς, υψηλότερες καθαρές δαπάνες για τόκους, καθοριστικό παράγοντα για τις προβλέψεις για τα ελλείμματα για την επόμενη δεκαετία.