Tελευταία ενημέρωση 13:17
Aπόπειρα να «σπάσει» η πτωτική πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποιείται την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές μετά από την χθεσινή ανακοίνωση για τις τιμές καταναλωτή από τις ΗΠΑ, σήμερα αξιολογούν και τα πληθωριστικά στοιχεία από την Βρετανία, καθώς και εκείνα για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 4% τον Ιανουάριο, καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για ελαφρά επιτάχυνση, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ υποχώρησε στο -0,6%, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4% και 4% ετησίως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο ετήσια 4,2% και -0,3% για τον Ιανουάριο.
Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή προήλθε από το αλκοόλ και τον καπνό, ενώ η ισχυρότερη πτωτική συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ανέφερε την Τετάρτη η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, άγγιξε το 5,1% ετησίως, κάτω από τις εκτιμήσεις για 5,2%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,43% στις 484,90 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,24% στις 4.700 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στις 16.915 μονάδες με άνοδο +0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,83% στις 7.574 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 7.654 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,55% στις 9.979 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,46% στις 31.277 μονάδες.
Μάκρο
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις και το 4ο τρίμηνο του 2024 στην Ευρωζώνη, όπου καταγράφηκε μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και οριακή αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,1%, σε σχέση με το περασμένο έτος.
Αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ βρέθηκαν στο φάσμα της ύφεσης, σύμφωνα με τα flash στοιχεία της Eurostat, που δεν παρουσιάζουν στοιχεία για την Ελλάδα. Η Γερμανία, που αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης και συγκεντρώνει τα «φώτα» διεθνώς, δέχτηκε νέες πιέσεις με τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και τις παρενέργειες που μπορεί να ξεσπάσουν να παραμένουν έντονες.
Ειδικότερα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατεγράφη ύφεση 0,3% μετά από 2 τρίμηνα μηδενικού ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η εικόνα είναι αντίστοιχη. Το Βερολίνο βιώνει ύφεση πτώση του ΑΕΠ, ενώ στασιμότητα παρατηρήθηκε στην γαλλική οικονομία το δ' τρίμηνο, οριακή ανάπτυξη στο Μιλάνο και άνοδος 0,6% στην Ισπανία.
Η εικόνα στην Ασία
Ο πληθωρισμός και το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street ήταν ικανοί παράγοντες για να ωθήσουν χαμηλότερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Κίνα, που διαπραγματεύτηκαν νωρίτερα.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,60%, ενώ στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,74%. Στην ηπειρωτική Κίνα Shanghai και SZSE Component κέρδισαν 1,28% και 1,29% αντίστοιχα, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να κερδίζει 0,83%. Στη Σεούλ, ο KOSPI έχασε 1,1%.