Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με νέο ράλι της Coca Cola

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με νέο ράλι της Coca Cola
Σε ρόλο οδηγού ξανά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο με στόχο τις 1.300 μονάδες. Προς νέα πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν Πειραιώς (αποτελέσματα) και Εθνική (πλάνο μετασχηματισμού) τόσο στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν όσο και στο ταμπλό του ΧΑ.

Ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για ολόκληρο το 2023 ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, βάζοντας πλώρη για ακόμη πιο υψηλά επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας, ποιότητας ισολογισμού και αποτιμήσεων, με ορίζοντα το 2026.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή στα 0,80 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το συντηρητικό, μάλλον, στόχο που είχε θέσει για επίπεδα άνω των 0,65 ευρώ τον Αύγουστο, με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 16,6% (στόχος για 14% περίπου φέτος, 13% το 2025 και 12% περίπου το 2026), που υπερέβη επίσης του στόχου του 14% περίπου. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο (στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 531 και 431 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2023 και το τέταρτο του 2022), με ισχυρή μετακύλιση των υψηλών επιτοκίων στα δανειακά χαρτοφυλάκια και χαμηλό beta καταθέσεων, με τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να ενισχύονται κατά 14% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία για τον μετασχηματισμό της, που μετά από δύο χρόνια, όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ, υλοποιεί η Εθνική Τράπεζα. Οι επενδύσεις αυτές, μαζί με την εσωτερική αλλαγή της Τράπεζας στον τρόπο λειτουργίας και κουλτούρας στην καθημερινή επαφή με τον πελάτη, έχουν βάλει την Εθνική Τράπεζα στη νέα εποχή, «στρώνοντας» το έδαφος για μεγάλη επέκταση σε επίπεδο προϊόντων, υπηρεσιών, πελατολογίου και αγορών.

Περνώντας στο ταμπλό, μπορεί σε κάποιους να δημιούργησε αρνητικούς συνειρμούς το «μοναχικό» ράλι της Coca Cola και το θετικό πρόσημο που κράταγε ο ΓΔ εξαιτίας αυτής στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, δημιουργώντας μια στρέβλωση λόγω της υψηλής στάθμισης της μετοχής στους δείκτες, αλλά γρήγορα η κατάσταση άλλαξε με τις τράπεζες και τα διυλιστήρια να ανεβάζουν σημαντικά ρυθμούς.

Να σημειωθεί πως η κερδοφορίας της Coca Cola ξεπέρασε και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, με τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,93 ευρώ ανά μετοχή, ξεπερνώντας και σε αυτό το επίπεδο τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που έκανε λόγο για 0,89 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, θα υπάρξει και εναρξη διετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους έως 400 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου στις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές επιδόσεις του ομίλου.

Ο Γενικός Δείκτης στοχεύει πλέον στις 1.450 και 1.485 μονάδες με τον τραπεζικό να καλοβλέπει τις 1.300 μονάδες, εν μέσω και του placement της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Αγορες, ενώ η τελευταια μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ έπεσε σαν σκωτσέζικο ντους, κατακρημνιζοντας προσωρινά τον S&P από τα ιστορικά υψηλά του. Το ριπόρτ «διέλυσε» την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις οποίες προειδοποιησεις της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι "sticky" και τα επιτοκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ η Αγορά Εργασίας στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι σφιχτή και το ΑΕΠ καλό. Η αποτίμηση του τεχνολογικού κλάδου είναι στο ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποιησης της αμερικάνικης Κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν θα το λέγαμε και... ισορροπημένο.

Το ΧΑ αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων.

Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια - κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών - και της παγκοσμιοποίησης των Αγορών, οι Έλληνες Επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης. Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των Ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals».

Στα διεθνή, η Αμερική έκανε ένα μικρό διάλειμμα την Τρίτη φοβίζοντας αρκετούς επενδυτές και funds, αλλά χθες επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 5.000 μονάδες συνεχίζοντας όπως φαίνεται και σήμερα. Σε αντίστοιχο mood Ευρώπη και Ασία, με τον Nikkei να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,28% στις 1.409,25 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 13,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,13% ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,40% στις 1.238,71 μονάδες.

Στις τράπεζες, ελαφρώς υψηλότερα κινείται η Πειραιώς στο 0,25% και τα 3,94 ευρώ, με την ΕΤΕ στα 7,25 ευρώ, την Alpha Bank στα 1,717 ευρώ με πτώση 0,64% και τη Eurobank στο -0,9% και τα 1,917 ευρώ.

Από την άλλη, υπεραποδίδουν η ΕΕΕ με κέρδη 3,48% στα 28,56 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο 1,10% και τα 11,91 ευρώ. Υψηλότερα ΕΛΧΑ (2,68%), ΒΙΟ (1,31%) και Ελλάκτωρ με την τελευταία να χτυπά νέο υψηλό 52 εβδ. με ράλι 2,91% στα 2,83 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Νέο πρόσωπο με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τεχνολογία 

Οι 6+1 παράγοντες που αλλάζουν πίστα την Τράπεζα Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider