από Ανδρέα Βελισσάριο
Σε κινήσεις arbitrade και στο flow που απορρέει από την αγορά παραγώγων στην οποία ακολουθεί και η λήξη συμβολαίων στις 15 Μαρτίου (πάνω από 10 χιλ. συμβόλαια της Πειραιώς διακινήθηκαν την Παρασκευή, με το τζίρο στη μετοχή να ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ο «θόρυβος» των τελευταιών συνεδριάσεων στο τραπεζικό ταμπλό της αγοράς, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.
Παράλληλα, η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για το placement του 20% + 7% - όπως όλα δείχνουν - του ΤΧΣ (337.599.150 που κατέχει το ΤΧΣ - αναμένεται και η ολοκλήρωση της εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης της αγοράς wall crossing) στην Τράπεζα Πειραιώς, με διεθνή ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια να λαμβάνουν ήδη θέση, δηλώνοντας εντυπωσιασμένα από το «turnaround story» της διοίκησης του Χ. Μεγάλου και των θετικών προοπτικών που ανοίγονται ευρύτερα για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο, αρκετά χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα προβαίνουν σε μια ρευστοποίηση θέσεων προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα, για αυτά, κεφάλαια, ώστε να τοποθετηθούν στο placement, αναμένοντας ουσιαστικά, κάποιο μικρό discount της τάξεως του 5% περίπου, έναντι της τιμής στο ταμπλό. Και εδώ έρχεται το εξής «παράδοξο». Το να δημιουργούν «θόρυβο» κάποιοι fast money investors και τα pro books εγχώριων χρηματιστηριακών και μη, «φοβίζοντας» ουσιαστικά μερίδα επενδυτών που μπορεί να σπεύδει να «κλειδώσει» κέρδη - ειδικά από τη στιγμή που η αγορά έχει προσφέρει σημαντικές αποδόσεις - μάλλον δεν έχει και πολλή βάση για τον εξής λόγο.
Όπως έγινε τόσο στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στη δημόσια προσφορά του ΔΑΑ, τέτοιους είδους συναλλαγές πραγματοποιούνται ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά, κατά κύριο λόγο, μεγάλοι ξένοι θεσμικοί που δεν είθισται να τοποθετούνται στο ταμπλό της ρηχής εγχώριας αγοράς και εκφράζονται κυρίως μέσω πακέτων, placements και IPOs. Συνεπώς, το να ρευστοποιούν - «κλειδώνουν» κάπως σπασμωδικά διαφόρων κατηγοριών επενδυτές και ώστε να αγοράσουν μαζικότερα από το placement, ενέχει ένα ρίσκο (να μη λάβουν αυτά που ζητούν), καθώς ο μεγαλύτερος όγκος μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ θα κινηθεί προς τα μεγάλα ξένα funds.
Να σημειωθεί πως οι ξένες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες λειτουργούν με proprietary trading για το book τους, όπως και άλλες εγχώριες χρηματιστηριακές. Αυτό τι σημαίνει; Πως λαμβάνουν θέσεις στην εγχώρια αγορά για πιθανούς πελάτες τους και αναλόγως των συναλλαγών που επιθυμούν να κάνουν αυτοί. Αν λοιπόν θέλει ένα fund να πουλήσει και να κλείσει μια θέση η εκάστοτε επενδυτική τράπεζα βγαίνει στη αγορά, του βρίσκει πακέτα και βάζει και τους αλγόριθμους και πουλάνε. Με αυτόν τον τρόπο, η μετοχή πιέζεται κλείνει μέρος της θέσης και εν συνέχεια «σκουπίζει» την υπόλοιπη θέση του fund, αγοράζοντάς την στο book της. Κλείνει πλήρως λοιπόν τη θέση του το fund, η μετοχή «παίρνει ανάσες» και το trading desk της επενδυτικής τράπεζας πουλάει υψηλότερα, «καρπώνοντας» έτσι σημαντικά κέρδη (trading gains).
Παράλληλα, μέσω αυτών των συναλλαγών (θα αυξηθεί αισθητά το free float της Πειραιώς και η στάθμιση της ίδιας σε μια σειρά από δείκτες, με σαφώς μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα) έρχεται ακόμη πιο κοντά η πολυσυζητημένη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου που δείχνει να αποτελεί βασικό στόχο της διοίκησης Κοντόπουλου, ενώ ταυτόχρονα, από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση, υλοποιεί όλες τις απαραίτητες δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μία εξ αυτών είναι και τα placements και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες που θα βοηθήσει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) και θα αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets.
Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εκτιμά πως η εγχώρια αγορά θα εισέλθει σε λίστα παρακολούθησης από τον οίκο MSCI στα μέσα του 2024 (προς το δεύτερο τρίμηνο) και θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά στα τέλη του 2025. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η παραπάνω διαδικασία γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς θα διενεργηθεί πέριξ των 3,70 ευρώ και άνω και εύχονται μάλιστα «καλή τύχη» σε αυτούς που «κλειδώνουν» κέρδη σε αυτά τα επίπεδα για να αγοράσουν ελαφρώς χαμηλότερα από τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, έχοντας αφουγκραστεί τη δήλωση προθέσεων από ξένους πελάτες τους.
Παράλληλα, η μετοχή κρατιέται επίμονα κάτω από τα 4 ευρώ, με τους ξένους (long only με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετήσεων) να «σκουπίζουν» την προσφορά που προκύπτει, γιατί προφανώς γνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να μη λάβουν τα κομμάτια που θέλουν από το placement ή και να αγοράσουν σε υψηλότερα επίπεδα, επομένως αποτελεί ευκαιρία. Την ίδια στιγμή, εφόσον αναμένουν υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων για τις τραπεζικές μετοχές σε ένα διάστημα μερικών ετών, δεν υφίστανται κάποιος προβληματισμός στο να αγοράσουν είτε μετοχές της Πειραιώς, είτε άλλης τράπεζας σε αυτά τα επίπεδα.
Εξάλλου, κύκλοι της αγοράς στέκονται στο υπόδειγμα - παράδειγμα της Εθνικής, με το placement του ΤΧΣ να πραγματοποιείται στα 5,30 ευρώ και την τιμή της μετοχής να απογειώνεται άμεσα και να μην έρχεται ουδέποτε σε επαφή με αυτό επίπεδο αλλά ούτε καν με τα 6 και 6,50 ευρώ, παραμένοντας σταθερά πάνω από τα 7 ευρώ, και συνεχίζοντας προς υψηλότερα. Μήπως λοιπόν γίνει κάτι αντίστοιχο και στη μετοχή της Πειραιώς και κάποια χαρτοφυλάκια αναγκαστούν να «κυνηγήσουν» στο ταμπλό, πιθανώς σε τιμές υψηλότερες των 4,50 με 5 ευρώ, μη αποκομίζοντας αυτά που θέλουν από το placement.
Να σημειωθεί, πως όσον αφορά τις αποτιμήσεις, η εκτίμηση για το δείκτη P/E του επόμενου έτους του ελληνικού δείκτη FTASE βρίσκεται σήμερα κοντά στο 7,7x και η αντίστοιχη μέτρηση για τον ευρωπαϊκό δείκτη, MSCI Europe, που εντάσσει τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές στο 13,6x. Υπό αυτό το πρίσμα εάν επιβεβαιωθεί η κερδοφορία του επόμενου έτους, η αγορά θα ξεκινήσει σταδιακά να προεξοφλεί το κλείσιμο της «ψαλίδας» με το βλέμμα στην αναβάθμιση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 70% από τα τρέχοντα επίπεδα.