Μεταβλητότητα στην Wall Street στην «σκιά» των μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταβλητότητα στην Wall Street στην «σκιά» των μάκρο
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,24% στις 38.977 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,13% στις 5.076 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 0,38% στις 16.036 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 22:48

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στην Wall Street με τη διόρθωση μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας να συνεχίζεται, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα για τις πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Fed. Εν μέσω διάφορων «μάκρο» που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αιχμή του δόρατος αποτελεί ο αγαπημένος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταμέτρηση του πληθωρισμού, που αφορά τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), και θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,24% στις 38.977 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,13% στις 5.076 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 0,38% στις 16.036 μονάδες. Στα ταμπλό, οι μετοχές των Macy's και Lowe's ενισχύονται 3% και 1,5%, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι εξέδωσαν αδύναμο guidance για το 2024. Η Zoom και η Hims & Hers Health εκτινάσσονται 8% και 19%, καθώς τα κέρδη τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές μπαίνουν στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου με υψηλό ρυθμό, αφού οι κύριοι δείκτες πέτυχαν ρεκόρ και κατέγραψαν εβδομαδιαία άνοδο με τη βοήθεια των κερδών της Nvidia. Ο Dow έκλεισε σε υψηλό όλων των εποχών, ο S&P «έσπασε» τις 5.100 μονάδες για πρώτη φορά και ο Nasdaq άγγιξε υψηλό 52 εβδομάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μάκρο

Στο μέτωπο των «μάκρο», πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά κατασκευής των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω απότομης μείωσης των κρατήσεων για εμπορικά αεροσκάφη, ενώ η εικόνα στις επιχειρηματικές επενδύσεις και τον εξοπλισμό ήταν μικτή.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για αγαθά που προορίζονται να διαρκέσουν τρία ή περισσότερα χρόνια μειώθηκαν κατά 6,1% τον περασμένο μήνα, ενώ παράλληλα αναθεωρήθηκαν πτωτικά και τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνοντας μείωση κατά 0,3% αντί του αμετάβλητου που είχε δείξει η αρχική μέτρηση. Οι παραγγελίες μη αμυντικών κεφαλαιουχικών αγαθών, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, που θεωρείται καλύτερη ένδειξη για τα επιχειρηματικά σχέδια δαπανών και αυξήθηκαν έστω και ελαφρώς κατά 0,1% μετά την πτώση 0,6% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι αυτές, οι λεγόμενες δομικές, παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών αναθεωρήθηκαν επίσης πτωτικά τον Δεκέμβριο όταν είχε εκτιμηθεί ότι παρουσίασαν αύξηση 0,2%.

Παράλληλα, οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν για ενδέκατο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που αξιολογεί τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές ενισχύθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η άνοδος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθε στο 6,1%. Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5,5% σε ετήσια βάση. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τέλος, υποχώρησε το Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, καθώς τα νοικοκυριά εμφανίστηκαν να ανησυχούν περισσότερο για την αγορά εργασίας αλλά και το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε το Φεβρουάριο στις 106,7 μονάδες από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιανουαρίου στις 110,9 μονάδες.

«Οι απαντήσεις του Φεβρουαρίου μας δείχνουν ότι αν και ο πληθωρισμός παραμένει η βασική ανησυχία των καταναλωτών, ανησυχούν πλέον λίγο λιγότερο για τις τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα, που έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες» σχολίασε η Ντάνα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board στην Ουάσινγκτον. «Ωστόσο, ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στο πεδίο των επιχειρηματικών νέων, στην περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας αναμένεται να προχωρήσει η Expedia Group, καθώς στοχεύχει στην «αναπροσαρμογή πόρων» όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα. Η online ταξιδιωτική εταιρεία, στην οποία ανήκουν brands όπως VRBO και Hotels.com, δήλωσε στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πως η δέσμευσή της να πραγματοποιήσει «ενέργειες αναδιάρθρωσης» ήταν αυτή που οδήγησε στις απολύσεις. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει από χθες να ειδοποιεί τους υπαλλήλους που θα επηρεαστούν από τις περικοπές. Όλες οι επιβαρύνσεις και τα κόστη προ φόρων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση αναμένεται να καταγραφούν φέτος, και θα είναι ύψους 80 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται επί το πλείστον για έξοδα απόλυσης και αποζημίωσης εργαζομένων, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Ταυτόχρονα, την απόφασή της να προχωρήσει στο κλείσιμο 150 καταστημάτων που διατηρεί στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Macy's, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός προχωρά στην αναδιάρθρωση της δομής των φυσικών του καταστημάτων, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει την εταιρεία με επιπλέον χρεώσεις 1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε την Τρίτη η Macy's, το «λουκέτο» αφορά σε 150 καταστήματα λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ως το 2026, με τα πρώτα 50 να κλείνουν μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε 350 άλλα καταστήματα καθώς και πως θα συνεχιστεί η επέκταση της σε μικρής κλίμακας καταστήματα, ενώ θα προχωρήσει στην ρευστοποίηση assets ύψους 750 εκατ. δολαρίων.

Tέλος, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών «βλέπει» η Lowe's τα μεγέθη στην διάρκεια της χρήσης για το 2024, καθώς η αγορά οικιακών ειδών στις ΗΠΑ προσπαθεί να συνέλθει από τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων και των ανησυχιών των καταναλωτών για τις προοπτικές της οικονομίας. Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός οικιακών ειδών εκτιμά πως οι πωλήσεις στην διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους θα μειωθούν από 2% έως 3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μία εκτίμηση χαμηλότερα κατά 1,1% περίπου. Όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Μάρβιν Έλισον, τα κέρδη της Lowe's για το σύνολο του 2024 αναμένεται πως θα κυμανθούν μεταξύ 12 και 12,3 δολαρίων/μετοχή, έναντι πρόβλεψης σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) για κέρδη 12,75 δολαρίων/μετοχή.

    Eμπορεύματα

    Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη ο χρυσός πριν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό που έχουν υπεισέλθει στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» καθώς θα διαμορφώσουν το χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες και πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Fed. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε 0,3% και έκλεισε στα 2.044,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χρυσός spot διαμορφώνεται στα 2.031,77 δολ. ανά ουγγιά με αμελητέες μεταβολές. Η spot πλατίνα κάνει ράλι 1,3% στα 891,03 δολ. ανά ουγγιά αν και οι απώλειές την από την αυγή του 2024 φλερτάρουν με το 10%, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιό της φτάνει στα 2.031,77 δολ. ανά ουγγιά. Παράλληλα, το παλλάδιο διολίσθησε 0,7% στα 944,32 δολ. με την πτώση του από το ξεκίνημα της χρονιάς να ανέρχεται σε -14%.

    Νέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι ο ΟPEC θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του «μαύροu χρυσού» και μετά από το πρώτο τρίμηνο με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 1,66%, φθάνοντας στα 78,87 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent παράδοσης Απριλίου κέρδισε 1,36% και διαμορφώθηκε στα 83,65 δολ. το βαρέλι. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έως τις 4 Μαρτίου. «Ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια μου λέει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Ελπίζω ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκεχειρία» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Japan Tobacco Inc.: Αύξηση 6,9% στα έσοδα, 2,9% στα λειτουργικά κέρδη το 2023

    Γεωργιάδης: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback

    Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν οικισμό κοντά στην Αβντιίβκα - Καταστράφηκε αμερικανικό άρμα Abrams

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider