Ευρωαγορές: Αναμένουν σε θετικό mood τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αναμένουν σε θετικό mood τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Σε θετικό τέμπο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές έχοντας αφήσει, μόλις, πίσω τους έναν κερδοφόρο Φεβρουάριο, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Σε θετικό τέμπο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές έχοντας αφήσει, μόλις, πίσω τους έναν κερδοφόρο Φεβρουάριο, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,37%, στις 496,35 μονάδες, με τον κλάδο τεχνολογίας να προσθέτει 1% στα κέρδη. Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, με ώθηση από 11 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις λεγόμενες GRANOLAS, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στις GRANOLAS περιλαμβάνονται οι GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi.

Η προσοχή στρέφεται σήμερα στα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters να προβλέπουν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,5% σε ετήσια βάση, από 2,8% τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι ο γερμανικός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε χθες, διαμορφώθηκε στο 2,7%, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,38%, στις 17.744 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,07%, στις 7.921 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,45%, στις 7.664 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,28%, στις 10.030 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στο +0,58% και τις 32.775 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Daimler κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή, κάνοντας άλμα άνω του 13%, μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ το 2023 και προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας 2 δισ. ευρώ.

Περίπου οι μισές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη τριμήνου που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, παρότι οι προσδοκίες ήταν ήδη χαμηλές, σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC, προβλέποντας ότι η περιοχή θα συνεχίσει να δοκιμάζεται εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων

Με 313 εταιρείες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, μόνο το 50,2% κατάφερε να εκπλήξει θετικά τους αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό -και άρα τη χειρότερη περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών- από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία «χτύπησε» τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider