Τίποτα δε προμήνυε αυτό που θα συνέβαινει στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τα stop loss να ενεργοποιούνται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ενώ η απώλειες των 1.400 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έφερε μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων.
Πολλές μετοχές που βρίσκονταν υπό ισχυρές πιέσεις σε βραχυπρόθεσμο, όπως η Alpha Bank και οι Mytilineos, ΔΕΗ και ηπιότερα η Πειραιώς και η Aegean, βρέθηκαν στο στόχαστρο, ενώ και τα margin που χτύπησαν σε Έλληνες επενδυτές έφεραν ακόμη μεγαλύτερο όγκο πιέσεων. Το ξεφόρτωμα έγινε ειδικά μετά τις 15:30 πήρε διαστάσεις «πολέμου», λες και κάτι είχει συμβεί σε διεθνή ή εγχώρια οικονομία που θα επηρεάζε τόσο πολύ το κλίμα. Βέβαια και η Wall Street γύρισε επιθετικά προς τα κάτω με απώλειες που ξεπερνούν το 1% όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές.
Παράλληλα, μεγαλύτερη ένταση προκάλεσε στους επενδυτές οι πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν την Παρασκευή με την κατατόμηση των δύο υπουργών παρά το Πρωθυπουργώ και φυσικά το κλίμα πόλωσης ενόψει των Ευρωεκλογών.
Επιστρέφοντας στην αγορά, ο ΓΔ έχασε εύκολα τις 1.400 μονάδες και μάλιστα στην πρώτη πίεση που υπήρξε καθώς οι αγοραστές απλά έδειξαν να περιμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές, με την αγορά να κατρακυλά έτσι στις 1.394 μονάδες σχεδόν, τεσκάροντας τον ΚΜΟ 50 στις 1.392,83 μονάδες. Πλέον μένει να φανεί αν ο κατήφορος της αγοράς θα είναι ακόμη μεγαλύτερος οδηγώντας στις 1.380 μονάδες, ή απλά ήταν μια πρόσκαιρη διόρθωση που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και προς την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.
Πάντως η ένταση των πωλήσεων και ο σημερινός τζίρος έδειξαν πως πιθανώς η αγορά να τσεκάρει και τις 1.380 μονάδες προτού ορθοποδήσει.
Το insider.gr με αφορμή την κίνηση της Alpha Bank είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το τι έρχεται. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε σε τεχνική ανάλυση ο Α. Βελισσάριος και Α. Κοφινάκος για τη μετοχή της Alpha Bank από τις 26 Οκτωβρίου του 2023 ο MACD (σε ημερήσιο γράφημα) πέρασε σε θετικό έδαφος, δηλαδή υψηλότερα από το σημείο μηδέν. Η συγκεκριμένη κίνηση ολοκληρώθηκε με μια προωθητική κίνηση πέντε υποκυμάτων. Στις 6 Μαρτίου του 2024 η τιμή σημείωσε την υψηλότερη τιμή της στις 1,79 μονάδες αλλά ο δείκτης MACD δεν ακολούθησε στα νεα υψηλά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει απόκλιση. Σημαντικό στοιχείο ότι βρισκόμασταν στο κύμα πέντε, ενώ την Πέμπτη ο MACD πέρασε σε αρνητικό έδαφος και ταυτόχρονα στις κορυφές του γραφήματος εμφανίζεται ο σχηματισμός αντιστροφής «Head & Shoulders».
Όπως συμπλήρωνε ο Αντώνης Κοφινάκος, πιστοποιημένος σύμβουλος επενδύσεων σε παράγωγες αξίες και υπεύθυνος χρηματιστηριακής εκπαίδευσης στην Trader24, «αν μελετήσουμε το εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε ότι από τις 20 Νοεμβρίου 2023 ο MACD βρισκόταν πάνω από τον κινητό του (Signal), κάτι που δικαιολογεί την έντονη ανοδική κίνηση. Αν την Πέμπτη που ολοκληρώνεται η εβδομάδα (λόγω αργίας Παρασκευής - Δευτέρας), ο MACD κόψει καθοδικά τον Signal, τότε σε συνδυασμό με το ημερήσιο γράφημα – που πέρασε κάτω από το μηδέν - και παράλληλα με τον σχηματισμό «Head & Shoulders», θα περιμένουμε έντονες πιέσεις στην μετοχή της τράπεζας».
Αυτό λοιπόν επιβεβαιώθηκε σήμερα και μένει να φανεί που θα σταματήσει η διόρθωση στην Alpha Bank, με τη μετοχή της Πειραιώς πιθανώς να ακολουθεί.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε βαριές απώλειες σήμερα που ξεπέρασαν ακόμη και τις απώλειες των διεθνών αγορών. Ο ΓΔ διολίσθησε κατά 2% στις 1.393,84 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,95% και ο τραπεζικός δείκτης βούλιαξε κατά 2,08% στις 1.170,02 μονάδες.
Στις τράπεζες, απώλειες άνω του 3% κατέγραψε η Alpha Bank στα 1,58 ευρώ, με την Πειραιώς στο -2,79% και την ΕΤΕ στο -1,87% και τα 7,12 ευρώ. Κράτησε μερικώς η Eurobank με απώλειες 0,95% στα 1,765 ευρώ.
Από την άλλη, το ξεπούλημα στη μετοχή της Μυτιληναίος και στης Aegean συνεχίστηκε και σήμερα. Η πρώτη έκανε νέο χαμηλό σε βραχυπρόθεσμο, με απώλειες 5,83% από τις αρχές του έτους και 5/5 διαδοχικά αρνητικά κλεισίματα. Βαριές απώλειες 4,31% για την Aegean που έφτασε στα 12 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο -,275% και τα 11,31 ευρώ.
Sell off στη μετοχή του Ελλάκτωρ στο -5,7% και τα 2,48 ευρώ, όπως και σε Intracom (-4,5%), Viohalco (-4,17%), ΕΕΕ (-3,73%), ΟΠΑΠ (-2,22%), ΕΧΑΕ (-4,21%) και ΕΥΔΑΠ (-3,02%).
Κατοχύρωση κερδών και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -2,25%, αλλά και σε Τιτάν και διυλιστήρια.
Από την άλλη κόντρα στο κύμα κινήθηκαν ΟΤΕ (1,02%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,5%), ΜΠΕΛΑ (0,15%) και ΔΑΑ (0,11%) που ήταν και οι μόνες μετοχές από τις μεγάλες που διασώθηκαν.
Ξεφόρτωμα μεγαλύτερων διαστάσεων σε μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον ΟΛΠ στο -7,12%, την Alumil στο -4,09%, την Intrakat στο -4,5%, την Τεχνική Ολυμπιακή στο -4,21% και την Profile στο -3,63%.
Κανένας τίτλος της μεσαίας κεφαλαιοποίηση δε διασώθηκε πλην της Dimand που έκλεισε με οριακή άνοδο 0,20%.