«Άμυνες» και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Άμυνες» και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο
Υψηλή μεταβλητότητα στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Κράτησε ξανά ο ΓΔ σήμερα.

Σημαντικές «άμυνες» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση έβγαλε το Χρηματιστήριο, αντιμετωπίζοντας μια πολύ υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές αλλά και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμύνησε πως δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολική δέσμευση για μείωση του κόστους δανεισμού και οι αποφάσεις θα είναι «data-dependent», δηλαδή θα λαμβάνovται με βάση τις τότε συνθήκες που θα επικρατούν, σε μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των «δεδομένων», με προσήλωση στην σταθερότητα των τιμών, ήτοι στο όριο του 2%, ενώ «έδειξε» προς τον Ιούνιο.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως: «δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής πολιτικής». Παράλληλα, σχολίασε πως τον Ιούνιο θα υπάρχουν διαθέσιμα φρέσκα στοιχεία και νέες προβλέψεις, προσθέτοντας πως: «Τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας». Γνωστοποίησε μάλιστα πως λίγα μέλη του ΔΣ «είχαν επαρκή εμπιστοσύνη» με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η πλειονότητα περιμένει περισσότερα δεδομένα.

Από την άλλη, το ζήτημα του πληθωρισμού αρχίζει να «καίει» τη Fed που ενώ προσπαθούσε να βρει μια φόρμουλα αποκλιμάκωσης, οδηγώντας τα επιτόκια πάνω από το 5%, από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και τις πληθωριστικές πολιτικές που συνεχώς υλοποιεί ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ο ίδιος μάλιστα φέρνει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πορεία του πληθωρισμού καθώς ακόμη και στα γεωπολιτικά δε κάνει τα αναγκαία για να σταματήσει η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή. Αντιθέτως, ο Μ. Νετανιάχουν συνεχίζει ακάθεκτος το αιματοκύλισμα, ενώ πλέον βάζει στο κάδρο των εχθρών του και το Ιράν... πέρα από τη Ρωσία και την Κίνα που έχουν έναν περιφερειακό ρόλο.

Και αυτές οι πολιτικές που υιοθετούνται αποτυπώνονται όχι απλώς στο ταμπλό της πορεία του πετρελαίου που ξεπερνά πλέον τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά και στο εμπόριο, όπου οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία καλά κρατεί. Η Fed είναι με δεμένα τα χέρια πλέον και απλά περιμένει μπας και στα γεωπολιτικά υπάρξει μια κάποια αποκλιμάκωση, που μόνο αυτό δε διαφαίνεται προς ώρας. Θα κρατήσει τα επιτόκια στο εύρος που βρίσκονται για πολλούς μήνες ακόμη και θα «ζήσει» με ένα πληθωρισμό αρκετά υψηλότερου του στόχου.

Στα ενδότερα το Χρηματιστήριο, όπως και οι ευρωπαϊκές σε μεγάλο βαθμό αν και κλονίστηκαν αρχικώς, εν συνεχεία έβγαλαν αντοχές στις πιέσεις της Wall Street και κράτησαν το θετικό πρόσημο. Άλλωστε όπως ανέφερε και η Goldman Sachs χθες οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται πως κυνηγούν το μεγάλο «αμερικανικό όνειρο» με την ίδια να κάνει στροφή προς αυτές συστήνοντας αγορές σε κλάδους που προσφέρουν αξία, όπως στις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας και των κυκλικών κλάδων που σχετίζονται με την συμπεριφορά των καταναλωτών - που ωφελούνται καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται - όπως είναι οι μετοχές των εταρειών του business services και των ταξιδιών και αναψυχής.

Να σημειωθεί πως αύριο ανοίγει ο χορός των αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών με τις JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo, BlackRock να δίνουν τον τόνο.

Στα του ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κράτησε σχετικά, ενώ πολλές μετοχές του 25αρη κατέγραψαν έντονη μεταβλητότητα φλερτάροντας με τα όρια των επενδυτών, όπως η Μυτιληναίος (έφτασε μέχρι τα 36,42 και προσγειώθηκα χαμηλότερα ξανά), η ΔΕΗ, η ΜΟΗ. Από την άλλη, οι τράπεζες δεν εντυπωσίασαν, με τους λιγοστούς profit takers να παίρνουν κάποια κέρδη υπό το φόβο των διεθνών αγορών, αλλά τους long να τραβούν άνετα την προσφορά.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,27% στις 1.416,53 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,24% στις 3.432,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κράτησε και αυτός με απώλειες 0,34% στις 1.228,01 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα με κέρδη 0,26% στα 1.893 ευρώ, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφηκεν σε ΕΤΕ (-0,48%), Πειραιώς (-0,31%) και Alpha (-0,97%).

Από την άλλη, ισχυρή άνοδο 1,05% κατέγραψε η ΜΟΗ στα 26,88 ευρώ, με τη ΔΕΗ να κλείνει στις δημοπρασίες ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,17% στα 12,02 ευρώ. Κέρδη 0,84% για τον ΟΤΕ και 0,25% για τον ΟΠΑΠ.

Υψηλή μεταβλητότητα στη Μυτιληναίος. Η μετοχή παρότι πριν τις δημοπρασίες βρίσκονταν στα 35,78 ευρώ, εν τέλει έκλεισε ξανά χαμηλότερα με απώλειες 0,45% στα 35,62 ευρώ και ξανά με μεγάλο ανεκτέλεστο από αγοραστές, εν αναμονή μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Απώλειες 0,6% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, -1,03% για την Aegean, -1,63% για τη Cenergy και -1,36% για την Ελλάκτωρ. Χαμηλότερα κατά 1,25% το ΔΑΑ και κατά -1,6%, Σαράντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider