Παρά την ισχυρή αγοραστική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, που δεν υποχώρησαν και πολύ την Παρασκευή και την επάνοδο της Wall Street, το ΧΑ αυτονομήθηκε ξανά συμπληρώντας ένα τριήμερο πτωτικό σερί, με απώλειες που ξεπέρασαν το το 2%.
Όπως φάνηκε και σήμερα στο ταμπλό, η έλλειψη επενδυτικής γνώσης στα εγχώρια χαρτοφυλάκια και ο φόβος που τους κυριαρχεί στο οποιοδήποτε συμβάν υπάρξει, αφήνουν έκθετη και ευάλωτη την αγορά, χωρίς φυσικά να δημιουργεί κάποιο αίσθημα εμπιστοσύνης. Για τους traders αλλά και τους market makers είναι «βούτυρο» στο ψωμί τους αυτές οι καταστάσεις, καθώς με τα ανεβοκατεβάσματα που γίνονται επιδρούν στην ψυχολογία τους. Τι έγινε λοιπόν και σήμερα; Υπό το φόβο γεωπολιτικής κλιμάκωσης - παρά το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών, της Wall και την πτώση του πετρελαίου - οι μικροεπενδυτές και το retail πέταγε τις μετοχές του από το παράθυρο, ανοίγοντας παράλληλα και short θέσεις, θεωρώντας τους ευατούς τους πιο έξυπνους μάλλον από τους ξένους, τους θεσμικούς και τους ιδιοκτήτες εταιρειών που αγοράζουν.
Στο πρώτο μισό λοιπόν, το retail πούλαγε και γύρισε σε αρνητικές θέσεις. Στο δεύτερο όμως και υπό το φως του ράλι των διεθνών αγορών, οι εντολές αγορά που έβγαιναν από ξένους που περίμεναν προφανώς τη χρυσή ευκαιρία, άρχιζε να καίει τους επενδυτές που βιάστηκαν ξανά εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας και κινήθηκαν λανθασμένα σε μια άκρως δυνατή ανοδική τάση, ανοίγοντας short θέσεις.
Βέβαια παρότι η αγορά έβγαζε μια δυναμική προς το τέλος της συνεδρίασης, δεν έλειψαν και πάλι τα παραλειπόμενα στις δημοπρασίες, με τη Μυτιληναίος να κλείνει ξανά με αρνητικό πρόσημο παρά το +0,9% που ήταν στις 17:00 ενώ και οι τράπεζες υποχώρησαν περισσότερο από τα επίπεδα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, της Fast Finance «η εβδομάδα μπορεί να έκλεισε με κέρδη, να μας έκανε την χάρη να αντιδράσει από την ζώνη του 1.360 παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να περάσει από τα stops που δοκίμασε και αναχαίτισαν οι πωλητές. Έτσι λοιπόν όσο ο ΓΔ δεν περνάει το 1.433 σε κλείσιμο, ο τραπεζικός το 1.241 και ο FTSE 25 το 3.460 δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι η αγορά θα δώσει άμεσα συνέχιση και θα συνεχίσει να κινείται σε ένα εύρος τιμών στήνοντας σχηματισμό και μαζεύοντας δυνάμεις».
«Οι ξένοι συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις με τρόπο ενώ τα νέα δεν λείπουν σε εβδομαδιαία βάση αν και πολλές φορές είναι αφορμή για πωλήσεις από τους Insiders. Αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Παρασκευής με το deal μεταξύ ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ με την αγορά να πουλάει στο νέο ειδικά την ΔΕΗ που θεώρησε ότι θα μπορούσε και καλύτερα… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει την πρωτιά στις ΑΠΕ σε λίγα χρόνια από σήμερα θυμίζοντας ότι μόλις πριν 3-4 χρόνια κινδύνευσε σοβαρά ενώ παράλληλα η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ είχε μόλις το 1% της αγοράς. Μένει να δούμε την αποτίμηση της TENERGA όταν με το καλό γίνει η συμφωνία για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και για την εν δυνάμει αποτίμηση της ΔΕΗ σήμερα ή μετά από 3 χρόνια παράλληλα με την ωρίμανση των έργων. Η ΑΜΚ να θυμίσουμε πήγε σε Ρουμανία, Κωτσόβολο στο μεγαλύτερο μέρος της οπότε αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να βγει στην αγορά με νέο μεγάλο ομολογιακό».
Τεχνικά φαίνεται ότι η συσσώρευση ανάμεσα σε 1.360 και 1.435 χρειάζεται και άλλο χρόνο πριν δούμε την συνέχεια. Ουσιαστικά όσο είμαστε κάτω από το τελευταίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση της κίνησης προς τις 1.500 μονάδες.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κλείνοντας με απώλειες 0,71% στις 1.390,69 μονάδες, με έκρηξη τζίρου στα που ξεπέρασε τα 153 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,68% και ο τραπεζικός κατά 1,29% στις 1.186,84 μονάδες.
Στις τράπεζες, παρότι η αγορά έδειξε στο τέλος να μαζεύει επιθετικά, στις δημοπρασίες βγήκαν ξανά πωλήσεις, με την ΕΤΕ στο -2,22% και τα 7,21 ευρώ, την Alpha στο -1,25% και τα 1,575 ευρώ, τη Eurobank στο -1,14% και τα 1,829 ευρώ και την Πειραιώς να σώζεται με απώλειες μόλις -0,16% στα 3,794 ευρώ.
Τα πάνω κάτω στο Μυτιληναίο με τη μετοχή να βρίσκεται με σημαντική άνοδο πριν τις δημοπρασίες και να κλείνει με οριακές απώλειες 0,06% στα 35,54 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες ξανά για τη ΔΕΗ στο -2,67%, αλλά και για την ΑΡΑΙΓ στο -2,71%, για Lamda στο -2,41% και την ΕΛΧΑ που διολίσθησε κατά 2,16%.
Από την άλλη, κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΑΝ, Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ μια ανάσα από τα 10 ευρώ βρίσκεται η Optima. Απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με ήπιο αρνητικό πρόσημο έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΑΑ και Cenergy.