Wall Street: «Mouδιασμένοι» οι δείκτες μετά την αύξηση του PPI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Mouδιασμένοι» οι δείκτες μετά την αύξηση του PPI
Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις κινήσεις της Fed μετά και τα τελευταία μάκρο στοιχεία για τις τιμές χονδρικής.

Τελευταία ενημέρωση: 20:18

Μετά τις ήπιες ανοδικές κινήσεις των δεικτών την Τρίτη στην Wall Street, πλέον τα πρόσημα είναι μεικτά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να εκτιμήσουν τις κινήσεις της Fed μετά και τα τελευταία μάκρο στοιχεία που έδειξαν πως οι τιμές χονδρικής τον Απρίλιο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής στην αμερικανική οικονομία τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,5%, υψηλότερα από το 0,3% της εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones. Εξαιρώντας τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε επίσης κατά 0,5% σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones 0,2%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 39.546 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στο οριακό -0,02% στις 5.220 μονάδες ενώ ο Nasdaq ανεβαίνει 0,18% στις 16.417 μονάδες.

Χθες οι δείκτες είχαν μεικτή εικόνα, αφού ο Dow Jones και S&P 500 υποχώρησαν 0,21% και 0,02% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,29%. Ο Dow προέρχεται από την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του για το 2024, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2%, ενώ S&P 500 και Nasdaq κέρδισαν περισσότερο από 1% σε επίπεδο εβδομάδας.

Ο PPI Μαρτίου είχε αρχικά εκτιμηθεί πως είχε αυξηθεί κατά 0,2%, ωστόσο στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και σε πτώση 0,1%, κάτι που είχε μετριάσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τώρα οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αν και διστάζουν να αντιδράσουν υπερβολικά σε αυτήν την έκθεση ενόψει του πιο σημαντικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που πρόκειται να δημοσιευτεί την Τετάρτη. Επίσης, μία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυξήθηκαν τον Απρίλιο, ασκώντας πίεση στις μετοχές.

Στο ταμπλό συνεχίζεται η εκτόξευση της μετοχής της GameStop. Αφού χθες ενισχύθηκε κατά +74,4%, κάτι που οφείλεται στην επανεμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του χρήστη «Roaring Kitty», κατά κόσμο Κιθ Γκιλ (και στο Reddit ως "DeepFuckingValue"), ο οποίος ανάρτησε το σκίτσο ενός gamer που σκύβει στην καρέκλα του μετά από τρίχρονη απουσία, σήμερα συνεχίζει ανοδικά, κερδίζοντας 27%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε και πάλι ξεπεράσει το 70% για δεύτερη μέρα.

Η μετοχή της Alibaba υποχωρεί πάνω από 7% μετά την ανακοίνωση πως σημείωσε πτώση στα καθαρά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, παρόλο που τα έσοδα του κινεζικού γίγαντα του e-shopping ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα έσοδα για την Alibaba διαμορφώθηκαν σε 221,9 δισ. γουάν (30,7 δισ. δολ.) έναντι εκτιμήσεων για 219,66 δισ, γουάν.

Η Sony ανέφερε την Τρίτη πτώση 7% στα ετήσια κέρδη για το οικονομικό έτος 2023 εν μέσω της αποδυνάμωσης που καταγράφεται στο τμήμα βιντεοπαιχνιδιών της και της «ναυαρχίδας» της, του PlayStation. Eιδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη της Sony για ολόκληρη την χρονιά, ανήλθαν σε 1,2 τρισ. γεν μειωμένα κατά 7% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πρώτη «βουτιά» σε ετήσιο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο η μετοχή της ενισχύεται πάνω από 5%, αφού ανακοίνωσε έσοδα 3,5 τρισ. γιέν, ξεπερνώντας την εκτίμηση της LSEG για 2,89 τρισ. γιεν.

Επιχειρηματικά

Σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων σχεδιάζει να προχωρήσει η Walmart, ενώ θα ζητήσει τη μετάθεση άλλων σε διαφορετικές πόλεις, σε μια ακόμα κίνηση μείωσης κόστους για τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή στον κόσμο, που επιθυμεί να διατηρήσει τα κέρδη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, οι εργαζόμενοι σε μικρότερα γραφεία όπως στο Ντάλας, την Ατλάντα και το Τορόντο καλούνται να μετεγκατασταθούν σε μεγαλύτερους, πιο κεντρικούς κόμβους, όπως οι Bentonville, Ark., Hoboken, N.J. και το San Bruno. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 1,57%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider