Χρηματιστήριο: Σήμα αντεπίθεσης από την Εθνική με ράλι και νέα υψηλά 13 ετών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Σήμα αντεπίθεσης από την Εθνική με ράλι και νέα υψηλά 13 ετών
Χρηματιστήριο
Μια ανάσα από το ορόσημο των 1.500 μονάδων το Χρηματιστήριο, με το σήμα αντεπίθεσης να δίνεται από την Εθνική (8,50 ευρώ). Ισχυρή άνοδος για Titan, Cenergy, Jumbo και ΔΕΗ.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των προηγούμενων δύο πτωτικών συνεδριάσεων προδιέγραφαν μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, με σταδιακή αύξηση του τζίρου και πολλές μετοχές να φτάνουν σε νέα πολυετή ή και ιστορικά υψηλά.

Το θετικό άνοιγμα της αγοράς και η υπέρβαση των 1.480 μονάδων, δημιούργησε γρήγορα μια μεγαλύτερη δυναμική και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους long, με το σήμα αντεπίθεσης να δίνεται ξανά από την Εθνική Τράπεζα.

Το «ράλι» της Εθνικής (στα 8,50 ευρώ πλέον) και τα νέα πολυετή υψηλά αυτής, προκάλεσαν μια περαιτέρω κινητοποίηση και διεύρυνση των τοποθετήσεων με διάχυση της ρευστότητας, τόσο προς την Eurobank και την Alpha όσο και προς άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως σε Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Titan, όμιλο ΤΕΡΝΑ και όμιλο Στασινόπουλου (με πρωτεργάτρια τη Cenergy). Για την Εθνική να σημειωθεί - όπως συμβαίνει και σε άλλους τίτλους (βλ. Titan) - πως όταν η προσφορά μειώνεται αισθητά και πολλά χαρτοφυλάκια θέλουν να «χτίσουν» μια μεγαλύτερη θέση, τότε αναγκάζονται να «κυνηγήσουν», δημιουργώντας συνθήκες ράλι.

Η αγορά έφτασε έτσι πέριξ των υψηλών του Απριλίου του 2011, με πολλές μετοχές, όπως οι τραπεζικές, να φλερτάρουν με «κούφια» επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί όταν κατέρρεαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα reverse split. Ο τραπεζικός δείκτης χτύπησε πλέον νέο υψηλό, βάζοντας πλώρη για την υπέρβαση των 1.318 μονάδων.

Επιπλέον, δε θα πρέπει οι επενδυτές να εστιάζουν τόσο σε δείκτες, όσο σε «καλάθια» μετοχών - μέσω και του rotation - που σε αυτή τη φάση υπεραποδίδουν. Είναι φανερό εδώ και μήνες, πως η αγορά κινείται μέσω ενός ευρύτερου rotation, καθώς όταν οι τράπεζες έχασαν κάποιο μέρος της δυναμικής τους, το «κενό» καλύφθηκε επάξια από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές (αν και το Χρηματιστήριο αποτελεί τραπεζοκεντρική αγορά). Επιπλέον, οι μικροδιορθώσεις που βγαίνουν, κρατούν για ελάχιστες ημέρες ή είναι ακόμη και ενδοσυνεδριακές (ποντάροντας στο φόβο του retail και στην αποτίναξη των fast money investors) με την τελευταία κάθετη, απότομη και μεγάλη σε διάρκεια διόρθωση να μας πηγαίνει στο πρόσφατο καλοκαίρι. Αντιθέτως, η αγορά φαίνεται να έχει «σπάσει» σε διάφορα γκρουπ μετοχών, που άλλα βρίσκονται είτε σε μια φάση σύντομης υποαπόδοσης, άλλα υπεραποδίδουν και άλλα συσσωρεύουν μαζεύοντας δύναμη για την επόμενη μεγάλη κίνηση. Αυτό αποτελεί ένα άκρως «υγιές» μοτίβο, τη στιγμή που η διάχυση της ρευστότητας και τα ισχυρά θεμελιώδη αποτελούν βασικούς οδηγούς της ανοδικής τάσης, σε συνδυασμό με τη «δίψα» που υπάρχει για κυοφορούμενα deals.

Παράλληλα, ένα από τα «plays» που αρχίζουν να ξεχωρίζουν και να δείχνουν τη δυναμική τους ακόμη σε πιο long term όρους, είναι αυτό των ΕΛΠΕ, το οποίο αναλύει η ομάδα του insider.gr.

ΕΛΠΕ

Tον Φεβρουάριο του 2016, η μετοχή των ΕΛΠΕ σημείωσε το ιστορικό της χαμηλό στα 2,74 ευρώ, ολοκληρώνοντας τον μακροχρόνιο σχηματισμό αντιστροφής «Ending Diagonal».

Εξετάζοντας την μετοχή κυματικά και σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο, Financial Trading Tutor του Aegean College, παρατηρούμε ότι η μετοχή ξεκίνησε με ανοδική ανάπτυξη και ολοκλήρωσε το κύμα 1 τον Αύγουστο του 2019, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ολοκληρώθηκε το διορθωτικό κύμα 2. Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώνεται το υποκύμα 1 του κύματος 3, με έναν κινητήριο διευρυμένο σφηνοειδή σχηματισμό («Leading Diagonal»), ενώ τον Οκτώβριο του 2023 ακολουθεί το διορθωτικό υποκύμα 2 του κύματος 3.

Τη δεδομένη στιγμή πρέπει να έχουμε εισέλθει στα πρώτα υποκύματα του υποκύματος 3 του κύματος 3. Με την ανοδική διάσπαση των 9,97 ευρώ έχουμε διπλή ενεργοποίηση. Ενεργοποιείται ο μακροχρόνιος σχηματισμός πυθμένα «Ending Diagonal», ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται και ο σχηματισμός Reverse Head & Shoulders. Το 161,8% είναι επίπεδο προέκτασης Fibonacci απο τον σχηματισμό «Reverse Head & Shoulders» και βρίσκεται στα 14,40 ευρώ, ενώ το 200% βρίσκεται στα 17,10 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέραμε χτύπησε νέα πολυετή υψηλά με ράλι, 1,49% στις 1.493,65 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 133,7 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 24,47 εκατ. ευρώ, αν και το μεγαλύτερο αφορούσε την EpsilonNet (17,09 εκατ. ευρώ στα 12 ευρώ) με φόντο τη δημόσια πρόταση.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,57% στις 3.617,48 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 2,12% ξεπερνώντας τις 1.300 μονάδες (1.308,96 μονάδες).

Στις τράπεζες η Εθνική κατέγραψε ράλι 4,17%, φτάνοντας τα 8,50 ευρώ, με τζίρο 23,46 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να προσπαθεί να ακολουθήσει έχοντας υστερήσει σημαντικά έναντι των υπολοίπων σε μια μεγάλη χρονική σειρά, με άνοδο 1,77% στα 1,6405 ευρώ και τη Eurobank στο 1,63% και τα 2,057 ευρώ. Υστέρηση κίνησης για την Πειραιώς, με χαμηλό τζίρο και απώλειες 0,10% στα 3,884 ευρώ.

Παράλληλα, νέα υψηλά κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ με άνοδο 1,61% στα 8,81 ευρώ, η Coca Cola στο 1,32% και τα 32,20 ευρώ και η Cenergy με ράλι 3,57% στα 8,70 ευρώ, βάζοντας πλώρη για διψήφια νούμερα.

Υψηλότερα κινήθηκαν επίσης η Titan (3,16%) στα 31 ευρώ, η Jumbo (2,87%) στα 28 ευρώ, η ΔΕΗ (2,46%) στα 11,68 ευρώ και η Viohalco με την ElvalHalcor στο 2,02% και το 2,48% αντίστοιχα. Κέρδη άνω του 1% επίσης για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Lamda, ενώ θετικά μεν, αλλά σε μοτίβο σύντομης υποαπόδοσης βρίσκονται Mytilineos (0,37%), ΟΠΑΠ (0,26%), ΟΤΕ (0,64%) και ΔΑΑ (0,26%). Διακόπηκε ελαφρώς το οκταήμερο ανοδικό σερί της Aegean, που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,37% στα 13,30 ευρώ.

Περνώτας και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αρκετές μετοχές γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, όπως η Performance (4,6% στα 7,27 ευρώ) και η Profile (χαμηλότερο κλείσιμο στις δημοπρασίες), ενώ σημαντικές εισροές (για το μέγεθός της) υπήρξαν και προς τη μετοχή της Laviphram που εκτοξεύθηκε κατά 6,82% στα 0,956 ευρώ (μια ανάσα από την πρώτη αντίσταση στα 0,96 ευρώ).

Στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων, η Coca Cola βρίσκεται στη κορυφή με 12 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, με την Εθνική (7,78 δισ. ευρώ) να προηγείται της Eurobank (7,64 δισ.) και τις δύο συστημικές να κοντράρονται καθημερινά στο ταμπλό εναλλάσοντας συνεχώς θέση. Ακολουθεί ΟΤΕ (6,01 δισ.), ΟΠΑΠ (5,75 δισ.), Mytilineos (5,48 δισ.), Τράπεζα Πειραιώς (4,86 δισ.), ΔΕΗ (4,46 δισ.), Alpha Bank (3,86 δισ.), Jumbo (3,81 δισ.), Titan (2,43 δισ.), Τέρνα Ενεργειακή (2,16 δισ.) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,72 δισ. ευρώ).

Να υπενθυμίσουμε πως, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσε, μιλώντας στο insider.gr ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές. Μέσω της συνέντευξής του στο insider.gr, ο Dorson αναδεικνύει τα σημεία στα οποία οι ελληνικές μετοχές μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, παραμένοντας μια φθηνή επιλογή και αποτελώντας το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων, αλλά και τα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ισχυρό «turnaround» των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο 0,6x της λογιστικής του αξίας.

Ως προς το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει γύρω από το αν είναι προτιμότερο να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ένα μικρότερο «πρωτάθλημα», όπως είναι αυτό των αναδυόμενων και να μεγεθύνει σε αυτό την παρουσία του, ή να ανέβει κατηγορία «παίζοντας» στην κορυφαία λίγκα των ανεπτυγμένων αγορών, ο Dorson φαίνεται να προκρίνει το δεύτερο, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων.

Στα μακροοικονομικά, θετική ήταν η ετυμηγορία της Κομισιόν που εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που θα πετύχει ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 2,2% (και πάλι υπερδιπλάσιος από ότι στην ΕΕ), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%, ενώ για το 2025 διατηρεί την πρόβλεψη στο 2,3%. Η διόρθωση προήλθε και μετά την χαμηλότερη επίδοση του 2023 (2% έναντι 2,4% που αναμενόταν). Καλά είναι τα νέα και στο δημοσιονομικό πεδίο με την Κομισιόν να αναφέρει (για μία ακόμα φορά) ότι η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα πετύχει την ταχύτερη μείωση χρέους από όλα τα κράτη μέλη έως το τέλος του 2025.

Ευρύτερα, ανακούφιση σε πρώτο βαθμό και ώθηση σε δεύτερο εδωσε στις αγορές η ηπιότερη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 3,5% τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την πρώτη ετήσια πτώση τους τους τελευταίους έξι μήνες. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε κατά 0,3% υψηλότερα έναντι εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,4% (στο 0,4% το Μάρτιο). Ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο 3,6% σε ετήσια βάση, ενώ το Φεβρουάριο βρίσκονταν στο 3,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Οι 3 φάσεις ανάπτυξης και το τελευταίο μήνυμα Τσαμάζ

Κομισιόν: Ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος στην Ελλάδα – Ρεκόρ μείωσης χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider