ΟΠΕΚ+: Παράταση στις μειώσεις παραγωγής πετρελαίου ως τα τέλη του 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ+: Παράταση στις μειώσεις παραγωγής πετρελαίου ως τα τέλη του 2025
Ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών επιδιώκει να στηρίξει την αγορά, εν μέσω της χλιαρής παγκόσμιας ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε αρχικά να παρατείνει τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου το 2024, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αυτές τελικά θα συνεχιστούν έως τα τέλη του 2025, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+ σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών επιδιώκει να στηρίξει την αγορά εν μέσω της χλιαρής παγκόσμιας ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, κάτω από την τιμή που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, έχουν επίσης επηρεάσει τις τιμές.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, γνωστοί από κοινού ως OPEC+, έχουν κάνει μια σειρά από βαθιές περικοπές της παραγωγής από τα τέλη του 2022.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν μειώσει επί του παρόντος την παραγωγή τους κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατομμύρια bpd από μέλη του OPEC+ που ισχύουν έως το τέλος του 2024 και 2,2 εκατομμύρια bpd εθελοντικές περικοπές από ορισμένα μέλη που λήγουν στα τέλη Ιουνίου.

Την Κυριακή, ο OPEC+ συμφώνησε να επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές κατά 2,2 εκατομμύρια bpd στο τρίτο τρίμηνο του 2024, ανέφεραν δύο πηγές του οργανισμού στο Reuters.

Οι συζητήσεις για περικοπές για το τέταρτο τρίμηνο και το 2025 συνεχίζονται, ανέφεραν τα ίδια άτομα. Πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι ο όμιλος μπορεί να επεκτείνει ορισμένες από τις περικοπές κατά 3,66 εκατομμύρια bpd έως το 2025.

Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι μεγαλύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιμένει στην αύξηση της ζήτησης

Από την τελευταία συνεδρίαση τον Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ κατόρθωσε να διατηρήσει σχεδόν σταθερές τιμές του πετρελαίου, γύρω στα 80 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και για το αμερικανικό WTI, χωρίς να καταφέρει να τις απογειώσει.

Διότι παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο OPEC+ επιμένει και διατηρεί, από έκθεση σε έκθεση, τις προβλέψεις του για την ζήτηση για το 2024, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι λιγότερο αισιόδοξος και έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του.

«Πληθωρισμός, αρνητικές οικονομικές προοπτικές και αβεβαιότητες των κεντρικών τραπεζών», το περιβάλλον είναι δύσκολο», σχολιάζει η Ipek Ozkardeskaya, αναλύτρια της Swissquote Bank, επικαλούμενη επίσης τον ισχυρό ανταγωνισμό του αμερικανικού πετρελαίου και την ένταση στην Μέση Ανατολή.

Τα μέλη του οργανισμού θα συνεδριάσουν εκ νέου την 1η Δεκεμβρίου για να επανεξετάσουν την πολιτική τους.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider