Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Σε τροχιά νέων ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Σε τροχιά νέων ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν την Παρασκεύη οι επενδυτές τα νέα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: 20:34

Οριακές διακυμάνσεις με σκαμπανεβάσματα καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν χθες S&P 500 - Nasdaq, από την ώθηση που έλαβαν από το ράλι άνω του 5% της Nvidia που εξακολουθεί να ελκύει την αγορά. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την Παρασκεύη τα νέα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά 0,09% στις 38.844 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στο -0,08% στις 5.349 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,07% στις 17.175 μονάδες.

Χθες ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,18%, πιάνοντας νέο ενδοσυνεδριακό all time υψηλό στις 5.354,16 μονάδες. Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,96% στις 17.187 μονάδες, σημειώνοντας επίσης νέο υψηλό.

Στα ταμπλό η μετοχή της Lulemon ανεβαίνει άνω του 6%, καθώς η αλυσίδα αθλητικής ένδυσης από τον Καναδά κέρδισε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα που παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, η Five Below υποχωρεί άνω του 11% λόγω των αδύναμων αποτελεσμάτων και guidance.

Χθες η Nvidia, εκτός από το εντυπωσιακό ράλι, κατάφερε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών να ξεπεράσει την Apple σε κεφαλαιοποίηση και να καταστεί η δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο, πίσω από την Microsoft. Συγκεκριμένα, η Nvidia κατέκτησε το ορόσημο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία νωρίτερα με 3,007 τρισ. δολάρια κάποια στιγμή σήμερα, έναντι της Apple, η οποία ήταν στα 3,005 τρισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε την επόμενη γενιά τσιπ AI, γνωστά ως "Rubin". Σήμερα, η μετοχή όσο περνά η ώρα καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες, και πλέον βρίσκεται στο -1,86%.

«Αν σχεδιάζατε την τέλεια εταιρεία του momentum από το μηδέν, η Nvidia θα ήταν αυτή», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Aswath Damodaran στο CNBC. «Έχετε μια υπέροχη ιστορία, έναν CEO που εμμένει στην ιστορία… και έχετε μια αγορά που συμβάλλει στο μείγμα. Νομίζω πως εδώ βλέπουμε ένα από τα σπουδαία παιχνίδια momentum όλων των εποχών να εξελίσσεται ακριβώς μπροστά σου» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019 την Πέμπτη, αυξάνοντας την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ελαφρύνει ενδεχομένως την πολιτική της που πολλοί θεωρούν υπερβολικά περιοριστική. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό αναφορικά με τη διετία 2024 - 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου.

Η Fed θα αποφασίσει για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα και είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια ίδια, αν και τα στοιχήματα ότι θα μειώσουν τον Σεπτέμβριο αυξάνονται.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν υπήρξαν ενδείξεις αύξησης των απολύσεων. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ανήλθαν συνολικά σε 229.000 για την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει τις νέες αιτήσεις να φτάνουν τις 219.000, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας κυμαίνονταν μεταξύ 194.000 και 232.000 φέτος, ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο που επιτεύχθηκε με συνέπεια τη δεκαετία του 1960.

Διευρύνθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ κατά σχεδόν 9% τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω της αύξησης των εισαγωγών. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η σταθερά αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, το έλλειμμα σκαρφάλωσε στα 74,6 δισ. δολάρια από 68,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider