Σε χαμηλό ενός μήνα το ευρώ, μετά την κήρυξη εκλογών στη Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό ενός μήνα το ευρώ, μετά την κήρυξη εκλογών στη Γαλλία
Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,074 δολάρια. 

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα υποχώρησε το ευρώ, μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας του από τη Μαρίν Λεπέν.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,0764 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 9 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υπέστη ήττα, ενώ στην Ιταλία το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι φάνηκε να είναι νικητής.

«Τα κόμματα της δεξιάς είναι οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές και η θέση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι κατά τις διαπραγματεύσεις με άλλους ευρωπαίους ηγέτες ενισχύεται», δήλωσε η Pia Fromlet, οικονομολόγος της Skandinaviska Enskilda Banken AB, στο Bloomberg.

«Οι προοπτικές μιας νίκης της ακροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορούν να κρατήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Of Singapore, στο Reuters. «Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας και τη συνεδρίαση της Fed».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, αλλά έδωσε λίγες ενδείξεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο.

Η FED αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό την Τετάρτη, αλλά οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider