Οι θέσεις των 5 ελληνικών μετοχικών αμοιβαίων που τράβηξαν χρήμα στο πρώτο εξάμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι θέσεις των 5 ελληνικών μετοχικών αμοιβαίων που τράβηξαν χρήμα στο πρώτο εξάμηνο
Πάνω από 42,5 εκατ. ευρώ εισήλθαν στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού στο πρώτο εξάμηνο. Ποια ξεχώρισαν και ποια είναι η εσωτερική τους κατανομή. Υψηλά στις προτιμήσεις οι τράπεζες. Τι δηλώνει στο insider.gr η επικεφαλής Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Eurobank ΑΕΔΑΚ κα. Βιολέτα Σπυροπούλου.

Κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 42,5 εκατ. ευρώ (καθαρές εισροές) εισήλθαν στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (μέχρι 27 Ιουνίου 2024).

Η πλειονότητα των εισροών κατευθύνθηκε προς τα ελληνικά μετοχικά Α/Κ της Πειραιώς και της Eurobank ΑΕΔΑΚ, με την πρώτη να απορροφά53,437 εκατ. και τη δεύτερη 8,209 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Από την άλλη, εκροές που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ υπήρξαν στα μετοχικά εσωτερικού της Alpha Bank ΑΕΔΑΚ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου υπήρξαν σημαντικές εισροές προς αυτή την κατηγορία Α/Κ που ξεπέρασαν τα 49,16 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο μισό καταγράφηκε περισσότερο μια υποτονικότητα και περιορισμένες εκροές.

Όπως δηλώνει στο insider.gr η επικεφαλής Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Eurobank ΑΕΔΑΚ κα. Βιολέτα Σπυροπούλου «η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε θετική απόδοση στο πρώτο εξάμηνο του έτους με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 8,6% και τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει σημειώνοντας απόδοση 14,3%. Η πολιτική σταθερότητα, η επενδυτική βαθμίδα του αξιόχρεου της χώρας και οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων».

Έτσι, όπως συμπληρώνει η ίδια «σημαντικές τοποθετήσεις ξένων και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων έλαβαν χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο μέσω συμμετοχής σε διαθέσεις μετοχικών ποσοστών από τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών καθώς και σε νέες εισαγωγές μετοχών. Επιπλέον, η ανάκαμψη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι ελκυστικές αποτιμήσεις τους σε σύγκριση με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών τους, καθιστούν τις ελληνικές μετοχές ακόμα πιο ελκυστικές για τους επενδυτές».

Επιμέρους, στο σύνολό τους, (46 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού - απόδοση μέχρι και την 27η Ιουνίου) τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έχουν προσφέρει θετικές αποδόσεις με κάποια εξ αυτών να υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη - εγχείρημα όχι και τόσο δύσκολο - που από τις αρχές του έτους βρίσκεται στο +8,32% (μέχρι κλείσιμο Πέμπτης και 8,59% με το κλείσιμο της Παρασκευής).

Στην κορυφή, με απόδοση +9,89% βρίσκεται το Eurobank I LF Greek Equities, το οποίο έχει υψηλή στάθμιση προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατανομής Μαΐου, οι πέντε μεγαλύτερες θέσεις του Α/Κ είναι στην Εθνική (7,62% του συνόλου του), την Πειραιώς (6,75%), την Metlen (6,38%), την Titan (6,22%) και τις μετοχές της Eurobank (5,77%). Ακολουθούν θέσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil. Μέσω αυτών καλύπτει το 54,72% της κατανομής. Οι εισροές από τις αρχές του έτους προσεγγίζουν τις 316,18 χιλ. ευρώ. Αξίζει να επισημάνουμε πως η σειρά μεριδίων Eurobank LF Greek Equities και Private Banking Eurobank (LF) Equity Greek Equities Fund έχουν καταγράψει απόδοση +9,06% με εισροές που ξεπερνούν τα 8,61 εκατ. και 3,53 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Ακολουθεί το Interamerican I Δυναμικό Μετοχικό Εσωτερικού, με απόδοση +9,62% και διαχειρίστρια τη Eurobank ΑΕΔΑΚ. Το συγκεκριμένο αμοιβαίο έχει υψηλότερη θέση στη μετοχή της Πειραιώς (8,01%), της Εθνικής (6,6%), της Metlen (6,22%), της Jumbo (5,83%) και της Titan (5,77%), Ακολουθούσαν με ελαφρώς χαμηλότερη κατανομή η Eurobank (5,53%), συμβόλαια για τον τραπεζικό που έληξαν στη σειρά Ιουνίου, Alpha Bank (4,3%), Motor Oil (4,21%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,13%).

Σταθερά στις υψηλές θέσεις βρίσκεται το Allianz Μετοχών Εσωτερικού με απόδοση προς τους μεριδιούχους της τάξεως του +9,52% και εισροές συνολικού ύψους σχεδόν 2,35 εκατ. ευρώ περίπου από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τα δεδομένα Μαΐου, το 55,7% της κατανομής του Α/Κ της Allianz καλύπτεται από τις θέσεις σε Πειραιώς (7,9%), Titan (7,6%), Εθνική (7,5%), Eurobank (6,3%), Alpha Bank (5,3%), Intrakat (4,9%), Metlen (4,2%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,2%), Jumbo (4,1%) και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει η Austriacard (3,7%). Το 99,4% είναι τοποθετημένο σε μετοχές και το 0,6% αποτελεί ρευστά διαθέσιμα του Α/Κ.

Αμοιβαία Κεφάλαια

Στην τέταρτη θέση με απόδοση +9,51% βρίσκεται το NN Hellas Α/Κ Μετοχικό με απεύθυνση σε θεσμικούς και διαχειρίστρια την 3K ΑΕΔΑΚ. Τα κεφάλαια που έχουν κινηθεί προς αυτό ξεπερνούν τα 4,78 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Αν και με τραπεζικοκεντρική κλίση, το Α/Κ έχει τη μεγαλύτερή του θέση στη μετοχή της Jumbo (8,37%), ενώ έπονται Εθνική, Eurobank και Πειραιώς στο 7,23%, 6,97% και 6,75% αντίστοιχα. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ΔΕΗ (5,1%), Titan (4,77%), Autohellas (3,98%), Κρι Κρι (3,86%), Motor Oil (3,8%) και Metlen (3,7%), καλύπτοντας έτσι το 54,53% της κατανομής. Μικρότερες θέσεις καταλαμβάνουν ξένες μετοχές αλλά και τοποθετήσεις σε άλλα Α/Κ (2,88%). Τα διαθέσιμα του αμοιβαίου καλύπτουν το 12,67% του χαρτοφυλακίου.

Την πεντάδα των υψηλότερων αποδόσεων συμπληρώνει το Ypsilon Μετοχικό Εσωτερικού της Attica Bank στο +9,01%. Ενεργητική διαχείριση ασκεί η Attica ΑΕΔΑΚ, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας όπως αποτυπώνεται από τα πενιχρά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει σε αυτό (χαμηλότερα από 5 χιλ.). Το 94,78% της διάρθρωσης του αμοιβαίου αποτελείται από τοποθετήσεις σε μετοχές, εκ των οποίων το 84,85% σε ελληνικές, και το 5,08% και 4,38% μετοχές στην αγορά του Βελγίου και της Ελβετίας. Εθνική (9,52%), Πειραιώς (7,35%), Eurobank (6,62%), ΔΕΗ (5,12%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,03%) αποτελούν τις πέντε μεγαλύτερες θέσεις του Α/Κ, ενώ ακολουθούν Metlen (4,88%), Alpha (4,85%), Coca Cola (4,38%), Titan (4,24%) και Motor Oil (3,97%). Συνολικά 29 διαφορετικοί μετοχικοί τίτλοι καλύπτουν τη δομή του αμοιβαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider