Ανοδικά οι ευρωαγορές ενόψει δύο σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές ενόψει δύο σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,72% στις 514,59 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 17:50

Ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης συνεδρίασης, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά την Τετάρτη. Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση, ενόψει των δύο σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία να προσέρχεται στις κάλπες την Πέμπτη και την Γαλλία την Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν νίκη του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτέλεσμα κατά τους αναλυτές θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις αγορές, ενώ στο πολιτικό μέτωπο της Γαλλίας επικρατεί αβεβαιότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 μετά από ένα «ασταθές» ξεκίνημα στον Ιούλιο, ενισχύεται κατά 0,72% στις 514,59 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται σε πράσινο έδαφος. Των κερδών ηγούνται οι μετοχές των εξορύξεων με άνοδο 1,7%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει κέρδη 1,26% στις 4.968 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κερδίζει 1,19% στις 18.369 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 7.635 με +1,29%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται κατά 0,61% υψηλότερα στις 8.171 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 1,13% στις 33.863 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με +1,24% ανέρχεται στις 11.048 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Maersk ενισχύεται σχεδόν 4% μετά την απόσυρση του ναυτιλιακού κολοσσού από τις συνομιλίες πώλησης με την εταιρεία logistics, DB Schenker. Ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Vincent Clerc, ανέφερε ότι μετά από έρευνα προκύπτει πως η γερμανική DB Schenker διαθέτει ένα «ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στην αγορά logistics και περαιτέρω δυνατότητες που μπορούν να εξελιχθούν στο μέλλον», αλλά εντοπίζονται προβλήματα ενσωμάτωσης.

Την Τρίτη, τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης ολοκλήρωσαν με απώλειες τις συναλλαγές αντιδρώντας στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τον πληθωρισμό στην περιοχή. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή φαίνεται να υποχώρησε για τον Ιούνιο στο 2,5%, ωστόσο, δύο δείκτες που παρακολουθούνται στενά -ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός υπηρεσιών- επιμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο 2,9% και 4,1% αντίστοιχα.

Μάκρο

Η συνολική ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η σταθερή επέκταση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ απέτυχε να αντισταθμίσει την περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο από το 52,2 του Μαίου, που ήταν υψηλό 12 μηνών.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 τον περασμένο μήνα από 53,2 τον Μάιου. Αν και ήταν πάνω από την αρχική εκτίμηση του 52,6, πλέον έπιασε χαμηλό τριών μηνών.

Ήταν λίγο πάνω από μια προκαταρκτική εκτίμηση 50,8 και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να αποδοθεί πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ ο μεταποιητικός τομέας αποδυναμώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να είναι σχεδόν τόσο ισχυρή όσο τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια αξιολογώντας μία σειρά από στοιχεία για την περιοχή, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της Wall Street μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι υπάρχει «πρόοδος» στον πληθωρισμό.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,2% και εκτοξεύθηκε πάνω από τις 40.000 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κέρδισε 0,4%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 0,34%, ενώ ο δείκτης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,52%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά 0,24%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε 1,12%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,18%.

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αγόρασε συνολικά 613 εκατομμύρια κοινές μετοχές της έναντι συνολικού ποσού 5,8 δισ. δολαρίων το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 1,7% την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος: Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές υπό τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

Κίνα: «Ένεση» ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα από την Κεντρική Τράπεζα

Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;

gazzetta
gazzetta reader insider insider