Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Διευρύνουν τα κέρδη τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 16:53

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι δείκτες στις ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα περισσότερο από τρία χρόνια, κάτι που ενδέχεται να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται στο +0,59% στις 519,46 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται αμετάβλητοι. Εκείνος των κοινής ωφέλειας ηγείται των κερδών, ενισχυμένος κατά 2%. Ακολουθούν οι μετοχές της τεχνολογίας με άνοδο 1,5%. Ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,48% στις 4.982 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 0,28% στις 8.215 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ισχυροποιείται 0,51% στις 18.511 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,67% στις 7.625 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,11% στις 34.345 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 κινείται στις 11.149 μονάδες με άνοδο 0,66%.

Στα μακροοικονομικά νέα στην περιοχή, με ρυθμό 0,4% έτρεξε το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Μάιο, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη, με τη βρετανική λίρα να εκτινάσσεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,2%.

Η ισοτιμία της βρετανικής λίρας σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου σε υψηλό ενός έτους.

Ακόμη, ο γερμανικός πληθωρισμός σημείωσε αποκλιμάκωση τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκε με ρυθμό στο 2,5%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν εκδοθεί νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Γερμανίας, είχε αυξηθεί κατά 2,8% από έτος σε έτος τον Μάιο.

Καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ υποχώρησε κατά 0,1% από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), δίνοντας επιπλέον «κίνητρο» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών είναι η πρώτη μετά την περίοδο της πανδημίας του 2020. Ο πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών ετών. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, έγινε γνωστό πως αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Wall Street και να εφαρμόσουν το σύστημα Τ+1, που σημαίνει ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών θα γίνεται πλέον εντός 24 ωρών, από τους τελευταίους μήνες του 2027.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες προχώρησαν στην υιοθέτηση του T+1 στα τέλη Μαΐου, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο σχολίασε ότι θα πραγματοποιήσει την μετάβαση μέχρι το τέλος του 2027. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η επαναφορά του Τ+1 είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει ορισμένες δυσκολίες στην αρχή, όπως η δυνατότητα των διεθνών επενδυτών να προμηθευτούν εγκαίρως δολάρια, ή ο περιορισμένος χρόνος για τη διόρθωση λαθών.

Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου με ώθηση από το τεχνοράλι στη Wall Street, ο ιαπωνικός Νikkei ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 42.000 μονάδων.

Συγκεκριμένα ο Nikkei 225 κέρδισε 0,97%, με κινητήριο δύναμη τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ ο ευρείας κλίμακας Topix ενισχύθηκε 0,7%, σημειώνοντας επίσης ιστορικό υψηλό.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ «σκαρφάλωσε» 1,41%, ενώ CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας, ισχυροποιήθηκε 0,35%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,75%, καθώς η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια στο 3,5% για 12η συνεχόμενη φορά, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,11%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατέγραψε κέρδη 0,93%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη κατέγραψε η βιομηχανία παραγωγής drone στο α' εξάμηνο

Σε ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η βρετανική οικονομία τον Μάιο - Υψηλά ενός έτους για τη στερλίνα

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη κατέγραψε η βιομηχανία παραγωγής drone στο α' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider