Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί
Το τεχνολογικό sell off της Wall Street μοιάζει να υποχωρεί ενώ η αγορά πήρε στα χέρια της νέα, αισιόδοξα, στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. 

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς το τεχνολογικό sell off της Wall Street που ταλαιπώρησε τις προηγούμενες ημέρες τους επενδυτές μοιάζει να υποχωρεί. Την ίδια στιγμή, η αγορά πήρε στα χέρια της νέα, αισιόδοξα, στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,87% στις 513,03 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών και ειδών οικιακής χρήσης κατέγραψαν κέρδη, αυξημένα κατά 1,8% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ και των ταξιδιών και αναψυχής έκλεισαν ψηλότερα 1,6%. Συνολικά, οι απώλειες της Stoxx υποχώρησαν από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο. Ο Eurostoxx 50 κέρδισε 1.03% στις 4.860 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,27% στις 8.290 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κέρδισε 0,68% στις 18.423 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +1,22% στις 7.517 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στο +0,12% στις 33.812 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε 0,18% στις 11.165 μονάδες.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων μάζεψε τις πρωινές απώλειες, που προκάλεσε η Mercedes Benz, μετά τη υποβάθμιση του guidance για το ετήσιο περιθώριο κέρδους καθώς αντιμετωπίζει την υποτονική ζήτηση στην Ασία. Και η μετοχή της γερμανικής εταιρείας περιόρισε τις απώλειες της για να κλείσει σε οριακό «πράσινο» έδαφος. Η μετοχή της Stellantis υποχώρησε 3% μετά τη σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη της τάξεως του 48% ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, επικαλούμενη μειωμένο όγκο πωλήσεων, προσωρινά κενά στην παραγωγή και μικρότερο μερίδιο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Αυτή η πτώση οδηγεί την εταιρεία σε αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της για να αυξήσει τα κέρδη της, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Ταβάρες.

Η βρετανική τράπεζα NatWest σημείωσε άνοδο 7,43%, αφού ανέφερε ότι τα λειτουργικά της κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά λιγότερο από το αναμενόμενο το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα κέρδη της Eni το δεύτερο τρίμηνο μετά από ισχυρές επιδόσεις, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το έτος. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ανήλθαν σε 1,52 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,46 δισ. ευρώ. Η Eni αύξησε τον ετήσιο στόχο της για τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 1 δισ. ευρώ σε περίπου 15 δισ. ευρώ. H μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 3,34%.

Όσο αφορά τα νέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αποκλιμακώθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές του Dow Jones.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider