Τα μάκρο των ΗΠΑ έριξαν τις ευρωαγορές - Πτώση 4,5% των τραπεζών μετά την BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μάκρο των ΗΠΑ έριξαν τις ευρωαγορές - Πτώση 4,5% των τραπεζών μετά την BoE
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εξασθένησε σημαντικά στο τέλος μόλις έγιναν γνωστά νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Πτώση κατέγραψαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονταν μια σειρά από ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας σε τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η BoE μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Είχαν διατηρηθεί σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, από τον Αύγουστο του 2023. Οι αγορές τιμολογούσαν με πιθανότητα 61% τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου στη συνεδρίαση του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε στον στόχο του 2% της BοE για δύο συνεχείς μήνες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο, εξασθένησε σημαντικά στο τέλος μόλις έγιναν γνωστά νέα μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που η αγορά εργασίας παραμένει εκπληκτικά υγιής σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, με αποτέλεσμα τη βουτιά του Dow άνω των 500 μονάδων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,29% στις 511,49 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 4,48% στον απόηχο της απόφασης BoE, ενώ οι μετοχές της λιανικής σημείωσαν άνοδο 1,27%. Ο Euro Stoxx 50 «βούτηξε» 2,30% στις 4.760 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX διολίσθησε 2,24% στις 18.085 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 2,14%, στις 7.370 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στο -1% στις 8.283 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 2,68% στις 32.857 μονάδες, ενώ στο -1,91% ολοκλήρωσε ο IBEX 35, στις 10.853 μονάδες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ισχυρότερα των αναμενόμενων κέρδη ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο η Shell, η οποία έχει εκδώσει προειδοποίηση για τις χαμηλές τιμές ορυκτών καυσίμων και τα περιθώρια διύλισης. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 0,58%.

Καθαρά κέρδη 1,2 δισ. λίρες εμφάνισε η Barclays το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,3 δισ. λίρες πέρυσι, καθώς μειώθηκαν τα καθαρά έσοδα από τόκους. To γεγονός πως ξεπέρασε τις εκτιμήσεις δεν συγκίνησε τους επενδυτές αφού η μετοχή υποχώρησε 4,38%.

Οι μετοχές της Rolls-Royce εκτινάχθηκε περισσότερο από 11% για να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών αφού η εταιρεία επανέφερε το μέρισμά της και αύξησε την πρόβλεψη για τα κέρδη της λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider