Προς χαμηλό τριμήνου οι ευρωαγορές - Πτώση άνω του 1% για Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς χαμηλό τριμήνου οι ευρωαγορές - Πτώση άνω του 1% για Stoxx 600
Στα «κόκκινα» είναι... ντυμένες και την Παρασκευή οι ευρωαγορές - Εμφανείς απώλειες σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη. Πιέσεις σε τράπεζες και τεχνολογικές μετοχές.

Τελευταία ενημέρωση 13:09

Στα «κόκκινα» είναι... ντυμένες και την Παρασκευή οι ευρωαγορές, διευρύνοντας τις χθεσινές τους απώλειες καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πυροδοτούν φόβους για ύφεση εν μέσω του παγκόσμιου κύματος ρευστοποιήσεων. H ανησυχία των επενδυτών για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε βάρυναν τις μετοχές τεχνολογίας, ενώ ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα και τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο ενισχύoνται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,27% στις 505 μονάδες, προς χαμηλό τριμήνου με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να ηγούνται των απωλειών με πτώση 2,6%. Ο Euro Stoxx 50 αποδυναμώνεται 1,39% στις 4.698 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει 1,03% στις 17.895 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 0,39%, στις 7.341 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,24% στις 8.263 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,28% στις 33.433 μονάδες, ενώ στο -0,32% κινείται ο IBEX 35, στις 10.819 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές επίσης κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον μηνών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Intel. Ο τεχνολογικός δείκτης STOXX Europe 600 έφτασε να βυθίζεται 3,6%, σε χαμηλό από τον Ιανουάριο. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχωρεί σήμερα κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,978%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου αποδυναμώθηκε 3 μονάδες βάσης στο 2,248%. Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται κατά 0,1% στο 0,8718 ανά δολάριο, έχοντας νωρίτερα διαμορφωθεί σε υψηλό 6 μηνών, ενώ ο χρυσός προσθέτει 0,6% στα 2.462 δολάρια η ουγγιά.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται μια σειρά από ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, το νέο pause της Fed και το σήμα του Τζερόμ Πάουελ για πιθανή μείωση επιτοκίων από Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας σε τέσσερα χρόνια αλλά και την αύξηση των επιτοκίων από την BoJ.

Ο Stoxx 600 την Πέμπτη υπέστη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα Ιουνίου, επιβαρυνόμενος και πάλι από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, καθώς η γαλλική τράπεζα Societe Generale υποβάθμισε τις προοπτικές της και η BOE ψήφισε για τη μείωση των επιτοκίων. Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι δήλωσε στο CNBC ότι η κατεύθυνση για τα επιτόκια ήταν «αρκετά σαφής», αλλά αποκάλυψε την έκταση ή το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω μειώσεων καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών και οι μισθοί παρακολουθούνται στενά.

Ισχυρές απώλειες στην Ασία

Aπώλειες κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στο κλείσιμο της εβδομάδας, αγορές να υποχωρούν μετά το sell off στη Wall Street λόγω των ανησυχιών για την ύφεση. Ο Nikkei έχασε 5,6% σήμερα διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο. Ο ευρύτερος Topix κατρακύλησε 6%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,5%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 0,65% και ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,8%. Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 αποδυναμώθηκε κατά 2,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider