«Ήδη από το 2008 ήταν σαφές σε πολλούς από εμάς ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, κάτι που θα σήμαινε πως η παραγωγή λιγνίτη θα έφτανε σταδιακά στο τέλος της», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο 2019 και την ομιλία του στον ΟΗΕ, όπου εξήγγειλε την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης. Υπενθύμισε επίσης το 2019 ξεκίνησε και η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. «Τότε η επιχείρηση ήταν πρακτικά στα όρια της χρεωκοπίας. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, η ΔΕΗ είναι ένας εθνικός πρωταθλητής, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και μπορεί να οραματίζεται εμβληματικά επενδυτικά σχέδια, όπως αυτό για τη Δυτική Μακεδονία», πρόσθεσε.

Τόνισε πως η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο η κυβέρνηση κατάφερε να εξελίξει γρήγορα σε ένα πρόγραμμα που θα εισφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ στην περιοχή και το οποίο αρχίζει να υλοποιείται. Έτσι, χαράχτηκε ένας νέος αναπτυξιακός χάρτης, με την εικόνα σήμερα να είναι πολύ πιο αισιόδοξη και ενθαρρυντική.
«Στο παζλ αυτό έλειπε κάτι μεγάλο και εμβληματικό, που θα έβαζε τη Δυτική Μακεδονία για τα καλά στον χάρτη της ανάπτυξης και των τεχνολογικών καινοτομιών. Και ήρθε η ΔΕΗ να υλοποιήσει αυτό το εμβληματικό πρότζεκτ, το οποίο είναι παγκόσμιας εμβέλειας και όχι ευρωπαϊκό», πρόσθεσε.
Είναι ένα σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί, με πρώτο πυλώνα τη μαζική παραγωγή ΑΠΕ και ταυτόχρονα έργα αποθήκευσης ενέργειας ώστε να εξασφαλιστεί συνεχής παραγωγή 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Σε αυτό τον πρώτο πυλώνα, γίνεται εκμετάλλευση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, για την παραγωγή ενέργειας σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Για την αξιοποίησή αυτής της ενέργειας, μία εναλλακτική λύση από το να εγχέεται στο δίκτυο, είναι να τροφοδοτεί ένα mega data center. «Η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει αυτό που ζητούν όλες οι τεχνολογικές εταιρείες για την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, δηλαδή άφθονη, αδιάλειπτη και προσιτή ενέργεια. Θεωρώ φυσικό ότι η υποδομή δεν θα μείνει στα 300 MW, αλλά θα επεκταθεί. Νομίζω ότι σε συνδυασμό με το Σχέδιο Δίκαιας Αναπτυξιακής Μετάβασης, σε λίγα χρόνια αντί η χώρα να μαστίζεται από ανεργία, να αναζητείται εργατικό δυναμικό που δεν θα υπάρχει», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι φιλόδοξο, όμως ρεαλιστικό και θα χρειαστεί τη στήριξη όλων. Είναι μία εικόνα από την Ελλάδα του αύριο, μία εικόνα που ο ίδιος οραματίζεται για τη χώρα, η οποία θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη και θα αξιοποιήσει το μοναδικό της πλεονέκτημα, το καταπληκτικό εργατικό της δυναμικό.
«Οι καιροί είναι δύσκολοι, βρισκόμαστε από σήμερα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, μπορούμε να κινηθούμε τολμηρά, επιθετικά, να αδράξουμε τις ευκαιρίες. Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί κοντά στην εκπόνηση αυτού του προγράμματος, όπως έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε κοντά στη Δυτική Μακεδονία. Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Στάσσης: Τεχνολογικός και ενεργειακός κόμβος η Δυτική Μακεδονία
Η ΔΕΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η επιχείρηση και περιοχή έδωσαν ρεύμα στην Ελλάδα για πάνω από 70 χρόνια στην πατρίδα μας, σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Όπως συμπλήρωσε, βρισκόμαστε όμως σε μία νέα πραγματικότητα, καθώς η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έχει γίνει απαγορευτική, με το κόστος της να έχει ξεπεράσει αυτό όλων των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής. Το ηλεκτρικό σύστημα περνά σε τεχνολογίες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, από το 2010 οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται, με συνέπεια ένας κύκλος πλέον των 70 ετών κλείνει. «Παρουσιάζουμε το επενδυτικό μας πλάνο για την περιοχή. Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στην περιοχή, το όραμά μας είναι για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος», πρόσθεσε.
Το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσει στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή.
- ΔΕΗ: Επενδύσεις 5,75 δισ. ευρώ σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία μεταμορφώνουν τη Δυτ. Μακεδονία
- O Όμιλος ΔΕΗ μεταμορφώνει τη Δυτική Μακεδονία σε Powertech κέντρο
20.000 άμεσες θέσεις εργασίας
«Η Δυτική Μακεδονία περνάει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή. Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή 5,8 δισ. ευρώ, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ.», τόνισε.
Με βάση τον επικεφαλής της ΔΕΗ, το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά πρότζεκτ, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center.
Αναφερόμενος σε επιμέρους πρότζεκτ που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πλάνο, έκανε μνεία στη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW μέχρι το τέλος του 2027, καθώς θα πάψει να λειτουργεί σαν λιγνιτική μονάδα στο τέλος του 2026.
Ομόλογο για τους κατοίκους
Έκανε επίσης μνεία στην εγκατάσταση πυκνωτών στις Μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ σημείωσε πως η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει με τον πλέον φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο. Επίσης, η ΔΕΗ επενδύει 270 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, για την αποκατάσταση των πρώην λιγνιτωρυχείων που θα παραδοθούν στο Δημόσιο. Παράλληλα, έχει πάρει την απόφαση να φτιάξει ένα μουσείο ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η ΔΕΗ επενδύει 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή. Για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι οι κάτοικοι να έχουν μερίδιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%. Γι΄ αυτό η ΔΕΗ Θα προχωρήσει σε έκδοση Ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης του συνόλου της έκδοσης από τη ΔΕΗ.
Η απόδοση θα είναι σταθερή της τάξης του 8% και με την ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας να διαμορφώνεται ενδεικτικά σε 100 ευρώ ώστε να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Το ομόλογο θα διατεθεί στους κατοίκους στο τρίτο τρίμηνο του 2025.
«Παράλληλα, η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία», σημείωσε.
Επένδυση 2,3 δισ. για το mega data center
Στόχος της ΔΕΗ είναι όμως να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία και σε τεχνολογικό κόμβο. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός mega data center, μεγέθους 300ΜW. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Το mega data center θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η αυλή λιγνίτη του Αγίου Δημητρίου. «H περιοχή είναι ιδανική για το έργο. Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή», τόνισε.
Σε δεύτερη φάση, στόχος είναι να μετατραπεί η υποδομή σε Giga Data Center, να φτάσει δηλαδή από τα 300 τα 1.000MW. «Μιλάμε για μία επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. Και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δις σε μονάδες ενέργειας στο χώρο της Πτολεμαΐδα 5 και στον Άγιο Δημήτριο», ανέφερε.
Σε αυτή τη δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.