Ενέργεια: Στα σκαριά νέες επενδύσεις στην αποθήκευση - «Κοινόχρηστες» μπαταρίες για ομάδες φωτοβολταϊκών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Στα σκαριά νέες επενδύσεις στην αποθήκευση - «Κοινόχρηστες» μπαταρίες για ομάδες φωτοβολταϊκών
Αιτήσεις από clusters φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 1.400 MW, ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την προσθήκη μονάδας αποθήκευσης. Υψηλή εκτιμάται η ανταπόκριση επενδυτών και στην πρόσκληση του υπουργείου για εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών, με κίνητρο την αδειοδοτική πριμοδότηση.

Σε σημαντικό «πυλώνα» της διείσδυσης της αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, φαίνεται πως θα εξελιχθεί το μέτρο που θέσπισε το ΥΠΕΝ και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους φωτοβολταϊκών πάρκων -είτε σε λειτουργία, είτε με δεσμευμένο ηλεκτρικό «χώρο»- να προσθέσουν μπαταρίες στα πάρκα τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποκτήσει απήχηση σε μία συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών. Πρόκειται για κατόχους έργων σε clusters φωτοβολταϊκών, δηλαδή σε ομάδες μικρών πάρκων τα οποία συνδέονται απευθείας στο σύστημα μεταφοράς, ώστε να παρακάμψουν τα προβλήματα κορεσμού στο δίκτυο διανομής. Έτσι, στην περίπτωση αρκετών τέτοιων cluster, οι ιδιοκτήτες των πάρκων έχουν υποβάλει ομαδική αίτηση για να ενταχθούν στο μέτρο και, με αυτό τον τρόπο, να προσθέσουν μία «κοινόχρηστη» μπαταρία στο κοινό σημείο σύνδεσης, δηλαδή στο σημείο που όλη η συστοιχία των σταθμών συνδέεται στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα από «ομαδικά έργα» (όπως ονομάζονται) έως αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 1.400 MW. Ένα νούμερο που δείχνει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ θα αποτελέσει σημαντικό «μοχλό» για να αυξηθεί η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αν σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή στο δίκτυο διανομής είναι εγκατεστημένα 8,6 GW μικρών έργων ΑΠΕ, χωρίς κανένα από αυτά να διαθέτει μπαταρία.

Ο ρόλος της μπαταρίας

Αν και το μέτρο αφορά και cluster έργων που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα 1.400 MW αιτήσεων αφορούν «ομαδικά έργα» με εγγυημένο έσοδο (ταρίφα). Στην πράξη, η μπαταρία θα αποθηκεύει ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά (που ειδάλλως θα έμενε «στα αζήτητα») για να την «περάσει» στο σύστημα σε κάποια άλλη χρονική ζώνη του 24ωρου.

Η ενέργεια αυτή θα έμενε «στα αζήτητα» σε ώρες ηλιοφάνειας, όπου συχνά υπάρχει υπερπαραγωγή από τις ΑΠΕ, με συνέπεια να περικόπτεται ένα ποσοστό των «πράσινων» κιλοβατώρων. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τα έργα, κάτι που επίσης μπορεί να συμβεί όταν και πάλι για λόγους υπερπαραγωγής, υπάρξουν μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στην αγορά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παραγωγή θα αποθηκεύεται στην μπαταρία, ώστε να εγχυθεί αργότερα στο σύστημα και να αμειφθεί με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Η μπαταρία θα είναι «κοινόχρηστη», υπό την έννοια ότι θα αποθηκεύει ενέργεια από όλο το cluster, αποφέροντας επομένως έσοδα για όλους τους κατόχους πάρκων στη συστοιχία των φωτοβολταϊκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάθεση μέρους της «πράσινης» παραγωγής σε άλλες ώρες θα δράσει ανασχετικά στην εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών από τη δύση του ηλίου και μετά. Επομένως, οι επενδύσεις αυτές (σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές κινήσεις για περισσότερες μπαταρίες στο σύστημα) θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μικρότερου κόστους για το «καλάθι προμήθειας» των παρόχων και, κατά συνέπεια, για φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος.

Μεμονωμένα φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, ο «κοινόχρηστος» ρόλος της μπαταρίας εξασφαλίζει πιο εύκολη την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης, λόγω οικονομιών κλίμακας – αφού το κόστος της μονάδας αποθήκευσης επιμερίζεται σε όλο το cluster. Αντίθετα, πιο επισφαλής είναι η προσθήκη μπαταρίας σε μεμονωμένα φωτοβολταϊκά, που επίσης επιτρέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο μέτρο, για μεμονωμένα μεγάλα έργα τα οποία συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό, για φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω από 10 MW.

Στην περίπτωση του δικτύου διανομής, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ακόμη η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Μάλιστα, για αυτό τον λόγο, το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να επεκτείνει την προθεσμία υποβολής αιτημάτων, από τη διορία της 30ής Απριλίου που προβλεπόταν στη ρύθμιση.

«Ζεστοί» οι επενδυτές και για αυτόνομες μπαταρίες

Σε κάθε περίπτωση, τα cluster φωτοβολταϊκών θα αποτελέσουν το δεύτερο «κύμα» διείσδυσης της αποθήκευσης στο σύστημα, μετά τις αυτόνομες μπαταρίες συνολικής ισχύος 900 MW περίπου, που προκρίθηκαν από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής και θα λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση.

Το αμέσως επόμενο (και ακόμη μεγαλύτερο) «κύμα» θα προέλθει από την πρόσκληση του ΥΠΕΝ, για την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών έως 4.600 MW, οι οποίες «μεταφράζονται» σε επενδύσεις μέχρι 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ ισχυρό, αν και φαντάζει δύσκολο να καλυφθεί ο στόχος των 4.600 MW. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αιτήσεων θα καθυστερήσει, καθώς απαιτείται πλήθος εγγυητικών – όπως η προέγκριση τραπεζικού δανείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φουντώνει ο ανταγωνισμός - Ευχαριστημένοι μέτοχοι - Οι καθυστερημένοι των αποτελεσμάτων

Τι «παίζει» με την logistics επένδυση των 260 εκατ. στο Θριάσιο και το χρονοδιάγραμμα έναρξης

Εθνική: Ηγετική θέση στη Λιανική Τραπεζική – Νέο project η ψηφιακή πλατφόρμα ακινήτων Uniko

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider