Οι υψηλές πτήσεις της Emirates - Πώς κατέκτησε τους αιθέρες από το Ντουμπάι

Η αλματὠδης άνοδος της Emirates που συγχρονίστηκε με την ανάπτυξη του Ντουμπάι. Η ανάλυση του επί 22 έτη προέδρου της, Τιμ Κλαρκ. Το μυστικό της επιτυχίας.
Emirates / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ο πληθυσμός στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει δεκαπλασιαστεί από την ίδρυση της Emirates πριν από 40 χρόνια. Ένας από τους ανθρώπους πίσω από την αεροπορική εταιρεία, ο Τιμ Κλαρκ, που διατελεί πρόεδρός της εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευσή της.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η Emirates δεν είχε την αναγνώριση που διαθέτει σήμερα. «Δεν μας έπαιρναν πολύ στα σοβαρά», δήλωσε ο Κλαρκ σε συνέντευξή του στο Business Insider. Ωστόσο, η στρατηγική τοποθεσία του Ντουμπάι, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της εταιρείας να μετασχηματίσει τα υπερατλαντικά ταξίδια, άλλαξαν τα δεδομένα.

Εικόνα

«Θεωρηθήκαμε τρελοί, αλλά καταφέραμε να πείσουμε τις δυνάμεις τόσο της Airbus όσο και της Boeing ότι ήμασταν εξαιρετικά σοβαροί με τον σχεδιασμό μας. Η άνοδος της Emirates ως παγκόσμια αεροπορική δύναμη αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του Ντουμπάι, που συνιστά παγκόσμια μητρόπολη. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, εξυπηρετώντας από Μέση Ανατολή μέχρι Βόρεια Αφρική, με σταθμό τη Σαουδική Αραβία» τόνισε.

Η Emirates ήταν πρωτοπόρος στην καινοτομία, εισάγοντας πολυτελείς καμπίνες που ομοιάζουν με ιδιωτικά τζετ, όπως οι πρώτες luxurious first class σουίτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι οποίες σήμερα έχουν «μετακομίσει» και στην business class. Η ανάπτυξη της αεροπορικής εταιρείας αντικατοπτρίζει την άνοδο του Ντουμπάι ως παγκόσμιου επιχειρηματικού κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 1ο Airbus A350 της Emirates: Καθίσματα σαν της Mercedes S Class - WiFi παντού

Οι 96 εβδομαδιαίες πτήσεις από 12 αεροδρόμια των ΗΠΑ προς το Ντουμπάι έχουν διευκολύνει τα ταξίδια προς εξωτικούς προορισμούς, όπως η Ζανζιβάρη, οι Σεϋχέλλες και ο Μαυρίκιος. Παράλληλα, ο Κλαρκ εκτιμά ότι η εταιρεία έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια επέκτασης των δραστηριοτήτων της, ειδικά προς τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, «φρένο» στην άνοδο της Emirates βάζουν οι καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αεροσκαφών, όπως το Boeing 777X. Προκειμένου να διατηρήσει τον στόλο της, η εταιρεία επένδυσε 4,5 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των παλαιότερων Boeing 777, ενώ συνεχίζει να εκσυγχρονίζει και τα A380 που απέκτησε το 2008.

Εικόνα

Παρά τις δυσκολίες, η Emirates συνεχίζει να κατατάσσεται στις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως. Διαθέτει ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να προσλαμβάνει πληρώματα από όλο τον κόσμο, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα, γενναιόδωρους μισθούς και διαμονή στο Ντουμπάι, που σύμφωνα με τον Κλαρκ αποτελεί ένα «εξαιρετικό μέρος για να ζει και να εργάζεται κανείς».

Ο ίδιος, με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στον αεροπορικό κλάδο, σκέφτηκε να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αποφάσισε να παραμείνει, ώστε να διασφαλίσει ότι η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία. «Η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει θα συνεχίσει να επαναστατεί. Εγώ θα βρω μια ισορροπία και κάποια στιγμή θα αποχωρήσω», τονίζει ο 75χρονος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ιδιωτικός στόλος του Μπιλ Γκέιτς: Πόσα αεροπλάνα έχει

Η Emirates κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως που λειτουργούν στους αιθέρες, αν και πέρυσι, η ανταγωνίστριά της, Qatar Airways στέφθηκε ως η καλύτερη αεροπορική εταιρεία διεθνώς από τη Skytrax. Το Κατάρ ώθησε τη Singapore Airlines στη δεύτερη θέση, με την Emirates να κατακτά το «χάλκινο» μετάλλιο.

Με ρεκόρ κερδών (2,6 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2024 και έσοδα σχεδόν 17 δισ. δολαρίων, η Emirates αναμένει άλλη μια επιτυχημένη χρονιά το 2025, αν και ο Κλαρκ παραμένει επιφυλακτικός: «Ο αεροπορικός κλάδος είναι απρόβλεπτος, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, δεδομένων των ρευστών καταστάσεων που ζούμε» επεσήμανε.