Το πρόσφατο sell off στην αμερικανική αγορά πιθανότατα οφείλεται σε hedge funds που μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές των ΗΠΑ και όχι από τη φυγή ξένων επενδυτών από τα αμερικανικά assets σύμφωνα με την JP Morgan. Και όταν οι τίτλοι στην Wall Street άρχισαν να βάφονται με «κόκκινο», οι μικροεπενδυτές ήταν αυτοί που παρενέβησαν με αγορές στην «βουτιά», πυροδοτώντας το νέο ράλι.
Ομάδα αναλυτών στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς της αμερικανικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου, εξέτασε τις ροές κεφαλαίων σε μετοχές σε ετήσια βάση και προσπάθησε να ερμηνεύσει ποια επενδυτική ομάδα ήταν κυρίως υπεύθυνη για την ισχυρή διόρθωση του S&P 500 από το ιστορικό υψηλό που κατέκτησε στα μέσα Φεβρουαρίου (μετρά πτώση 11% από το επίπεδο - ρεκόρ του έως και χτες).
Υπήρξαν πολλές εικασίες στις αγορές ότι η πρόσφατη υποαπόδοση των αμερικανικών μετοχών σε σύγκριση με πολλά άλλα χρηματιστήρια παγκοσμίως ήταν το αποτέλεσμα των δράσεων των επενδυτών που έκαναν ντάμπινγκ στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ως απάντηση στις γεωπολιτικές και εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ που επέφεραν κύμα αβεβαιότητας.
Ωστόσο, η ομάδα της JP Morgan επεσήμανε ότι «υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία μέχρι στιγμής για σημαντικές πωλήσεις μετοχών ή ομολόγων των ΗΠΑ από ξένους επενδυτές». Τα τελευταία στοιχεία του Treasury International Capital για τον Φεβρουάριο, έδειξαν ότι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές περίπου 24 δισ. δολαρίων ενώ μεγάλο μέρος των αμερικανικών μετοχών (750 δισ. δολάρια από την αρχή του 2025 έως σήμερα) ξεφορτώθηκαν equity-focused hedge funds.
Η JP Morgan εκτιμά ότι ορισμένες, αλλά όχι όλες, από τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών των ΗΠΑ από hedge funds αντικατοπτρίζουν την στροφή των traders σε ευρωπαϊκούς και κινεζικούς τίτλους, ενώ στον αντίποδα οι μικροεπενδυτές συνέχισαν να αποκτούν αμερικανικά ETF μετοχών, με τις «καθαρές» αγορές να τρέχουν με ρυθμό περίπου 50 δισ. δολαρίων μηνιαίως.