Χρηματιστήριο: Πέρασε τις 1.400 δίχως να πείσει - Οι τράπεζες τράβηξαν το «κάρο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πέρασε τις 1.400 δίχως να πείσει - Οι τράπεζες τράβηξαν το «κάρο»
Βαρίδι για την αγορά η Motor Oil, μετά το rebalancing σε MSCI. Κέρδη για Πειραιώς, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ.

Οι καλύτερες, του αναμενόμενου, μετρήσεις του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ, έδωσan περαιτέρω ώθηση στους «ταύρους» των αγορών που αναμένουν θετικές εξελίξεις και από το μέτωπο του πληθωρισμού (CPI), αύριο, Τετάρτη.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης PPI ενισχύθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, έναντι 2,6% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο στο 2,3%. Την ίδια στιγμή, ο δομικός παρέμεινει σταθερός έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 0,2%. Αυτό πυροδότησε νέα ανοδική κίνηση στη Wall Street, με τις ευρωαγορές και το ΧΑ να μην μπορούν να ακολουθήσουν στο ίδιο τέμπο. Στην εγχώρια αγορά για μια ακόμη φορά έβγαινε πιο επιθετική προσφορά προς τις δημοπρασίες που φρέναρε το ταμπλό, όταν τα διεθνή ανέβαζαν ρυθμούς.

Να σημειωθεί επίσης πως η MSCI δεν επιφύλασσε θετικά νέα από τη χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών. Συγκεκριμένα, εκτός του βασικού δείκτη MSCI Greece Standard θα βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil όπως ανακοίνωσε ο οίκος MSCI στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης. Η μετοχή της Motor Oil υποβιβάζεται πλέον στον Small Cap και έτσι οι μετοχές στο βασικό δείκτη μειώνοντας στις 9. Οι τέσσερις τράπεζες, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η ΔΕΗ και η Metlen θα απαρτίζουν πλέον το δείκτη MSCI Greece Standard.

Βέβαια, η αγορά βρίσκεται λίγο πριν τη διακοπή για την αργία του 15 Αυγούστου - πιθανώς κάποιοι γρήγοροι να επιδιώκουν να πάρουν κέρδη - κατάφερε να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα σήμερα πιάνοντας εκ νέου τις 1.400 μονάδες και ποντάροντας σε κίνηση προς τις 1.425 για αρχή. Αν καταφέρει ο ΓΔ και υπερβεί αυτό το επίπεδο μπορεί να δει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πιθανώς προς τις 1.473 μονάδες και άνω. Έχοντας τσεκάρει το επίπεδο των 1.350 μονάδων στη «Μαύρη Δευτέρα» το ΧΑ βρίσκεται σε μια τροχιά με στόχο τις 1.600 μονάδες περίπου.

Σημαντική κίνηση και νεύρο δείχνουν μέχρι στιγμής μόνο οι τράπεζες που μάχονται να επιστρέφουν και να διασπάσουν τα πρόσφατα υψηλά τους, έχοντας ως όπλο το ισχυρό Q2 και τις νέες αναβαθμίσεις από τους αναλυτές που ψηλώνουν συνεχώς τις τιμές στόχους (τελευταία η UBS).

Οι τιμές στόχοι είναι στα 2,32 ευρώ για την Αlpha Bank, στα 2,74 ευρώ για τη Eurobank, στα 11,20 ευρώ για την Εθνική και στα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση «buy» και για τις τέσσερις.

Αύριο αναμένονται και οι κρίσιμες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός ΔΤΚ να αυξηθούν κατά +0,20% τον μήνα, κάτι που θα άφηνε τον ετήσιο πληθωρισμό σταθερό στο 3%, με τον δομικό να υποχωρεί κατά ένα δέκατο στο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, αυτό θα ήταν μια επιτάχυνση από το +0,1% των ανακοινώσεων του Ιούνιο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 1.403,17 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ελαφρώς τα 82,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,4% και ο τραπεζικος 0,8% στις 1.241,80 μονάδες.

Στις τράπεζες ανοδικά συνέχισαν Πειραιώς και ΕΤΕ με κέρδη 1,78% και 1,33% αντίστοιχα, με την Alpha να ανεβάζει επίσης ρυθμό στο 1,29% και τα 1,57 ευρώ. Απώλειες 0,94% για την Eurobank στα 2 ευρώ.

Κέρδη 1,83% για τη VIohalco στα 5,55 ευρώ και 2,22% για τη Cenergy στα 9,68 ευρώ.

Κατά 1,31% ενισχύθηκε η ΔΕΗ στα 11,64 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο 1,22% και τα 15,72 ευρώ. Κέρδη για Optima που έφτασε τα 12,12 ευρώ αλλά και ηπιότερη ανοδική κίνηση για ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Γκάζι 1,22% για τον ΟΠΑΠ στα 15,72 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 1,01%.

Από την άλλη, ισχυρό ξεπούλημα καταγράφηκε στη ΜΟΗ που βούλιαξε κατά 3,67% στα 21,02 ευρώ με τζίρο κοντά στα 12,8 εκατ. ευρώ. Κατά 1% υποχώρησε και η Metlen στα 33,68 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider