Επενδυτική ανομβρία στο Χρηματιστήριο - Σε χαμηλό ημέρας ο τραπεζικός δείκτης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επενδυτική ανομβρία στο Χρηματιστήριο - Σε χαμηλό ημέρας ο τραπεζικός δείκτης
Υποαπόδοση για το ΧΑ έναντι των διεθνών αγορών. Δε μπαίνει φρέσκο χρήμα στην αγορά. Rotation και πιέσεις στις τράπεζες.

Πωλήσεις στην πλειονότητα των τραπεζών και μερικές τοποθετήσεις σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές είχε το μενού της ρηχής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, με το τζίρο να βουλιάζει σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας οριακά τα 53 εκατ. ευρώ!

Αυτό φανερώνει ότι ούτε οι αγοραστές είχαν διάθεση να τραβήξουν μέρος της προσφοράς που μπορεί να βγαίνει ή να κυνηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά ούτε οι πωλητές να κατοχυρώσουν μεγαλύτερα κέρδη πιέζοντας την αγορά. Το ΧΑ κινήθηκε μάλιστα χαμηλότερα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Wall Street, χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για τοποθετήσεις και τις τράπεζες -ειδικά η Πειραιώς- να πιέζονται σημαντικά, με σημαντικές πωλήσεις που έδωσαν σήμα στο μισάωρο και το δίωρο γράφημα. Μάλιστα, οι ευρωτράπεζες κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα σήμερα και πιο συγκεκριμένα με άνοδο που ξεπερνά το 1,2%, έναντι απωλειών 0,93% για τον ΔΤΡ και κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας. Ακόμη και όταν άνοιξε η Wall θετικά το ΧΑ συνέχισε να αυτονομείται και μάλιστα να βγαίνει σημαντική προσφορά.

Κρίσιμο ωστόσο χαρακτηρίζεται το επίπεδο των 1.440-1.447 μονάδων. Αν το ΧΑ καταφέρει να περάσει πάνω από αυτό το επίπεδο τις επόμενες ημέρες θα καταφέρει να πλησιάσει προς τις 1.485 και εν συνεχεία προς το πολυετές υψηλό των 1.505 μονάδες.

Τα βλέμματα των επενδυτών παγκοσμίως παραμένουν στραμμένα τόσο στα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ (δείκτες PMI την Τετάρτη) όσο και στα όσα θα δηλώσουν στο Jackson Hole οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Πάουελ της Fed (Παρασκευή).

Σύμφωνα με τον Συμεών Μαρουδή της Fast Finance, «η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έμεινε γνωστή για το ισχυρό sell off σε όλα τα xρηματιστήρια του κόσμου. Και η επόμενη για το αγοραστικό κρεσέντο που «μάζεψε» σχεδόν όλες τις απώλειες. Μετά από δύο (και μισή) χρηματιστηριακές εβδομάδες, η επενδυτική ψυχολογία φαίνεται να σταθεροποιείται.

Υπενθυμίζοντας ότι οι 3 συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών που χαρακτηρίστηκαν ως «sell off» επέφεραν σωρευτικές απώλειες 10,45%, στη σκια των (τελικά αφορμών) της ανάφλεξης της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή και των υφεσιακών φόβων στις ΗΠΑ. Οι επόμενες 8 συνεδριάσεις (με μόλις 2 μέτρια πτωτικές εξ αυτών) είχαν έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον, και μάλιστα σε μια μεγάλη παλέτα μετοχών, με τα κέρδη να φτάνουν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 6,7% από το βαρύ κλείσιμο της 5ης Αυγούστου.

Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθότι η ζώνη των 1.440 είναι μια πύλη, την οποία εφόσον καταφέρουν να περάσουν οι αγοραστές, ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 1.600».

«Τούτο δε φαντάζει απίθανο υπό την εξέταση διαφόρων παραγόντων, όπως η αναμενόμενη αναβάθμιση των τραπεζικών μετοχών σε επενδυτική βαθμίδα και η ισχυρή εικόνα τους στο ταμπλό, τα placement σε ΕΤΕ και ΕΛΠΕ, τα ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, η αγοραστική διάθεση που θα προκύψει όσο οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι «τους πήραν τα χαρτιά» στο sell off, η «μετανάστευση» MYTIΛ και TITC, κ.α.

Εξάλλου, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα είναι πολύ καλό, με τους αμερικανικούς δείκτες να επέστρεψαν μιαν ανάσα από τα ιστορικά τους υψηλά, καθώς συμπεριφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο και κάλυψαν σχεδόν όλες τις «άδικες» απώλειες.

Φυσικά, όλες οι μεταβλητές που αφενός οδήγησαν τον Γενικό μας Δείκτη από τις 800 (Οκτ. 2022) στις 1500 (Ιουλ. 2024), αφετέρου δικαιολογούν και περαιτέρω άνοδο, στέκουν ως έχουν. Να σημειωθεί, τέλος, πως εφόσον τα πράγματα «στραβώσουν» πραγματικά στη Μ. Ανατολή, είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, διότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει τις χρηματαγορές αρνητικά. Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου θα μας το δείξει γρήγορα», καταλήγει ο ίδιος.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές άνοδο με τον τζίρο να βυθίζεται και να ξεπερνά οριακά τα 53 εκατ. ευρώ (53,53 εκατ). Απώλειες 0,04% για τον FTSE 25 αλλά βύθισμα 0,93% για τον τραπεζικό στις 1.274,59 μονάδες.

Απότοπομο άδεισμα στην Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες 1,73% στα 3,917 ευρώ, με την Eurobank στο -1,22% και τα 2,02 ευρώ. Μάζεψε τις απώλειες η Alpha στο -0,75% και τα 1,595 ευρώ, ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε η ΕΤΕ στα 8,116 ευρώ. Βουτιά 3,23% για την Optima στα 11,98 ευρώ. Ήταν σαφές πως οι τράπεζες χρειάζονταν μια στάση για ανάσες αλλά χριάζεται γρήγορη επαναφορά σε υψηλότερα και μάλιστα με πειστικούς τζίρους για να μην κινδυνεύσουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Στα υπόλοιπα, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,22% στα 15,20 ευρώ, με την Τιτάν στο 0,62% και τη ΔΕΗ στο 0,87%. Κέρδη για τα διυλιστήρια, και για την ΕΕΕ στο 1,06%.

Κέρδη 1,79% για τη Viohalco και 1,02% για την Ελλάκτωρ. Οριακές μεταβολες για ΟΠΑΠ, Metlen, Aegean.

Συνέχισε πτωτικά η Jumbo με νέες απώλειες 1,2% στα 23,04 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider