Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές
Ελαφρά υψηλότερα κινούνται την Τρίτη οι δείκτες.

Τελευταία ενημέρωση 12:10

Ελαφρά υψηλότερα κινούνται την Τρίτη οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να πραγματοποιούν προσεκτικές κινήσεις λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά όσον αφορά την μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,05% στις 514,86 μονάδες, με όλους τους κλάδους και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε μεικτό έδαφος. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας κερδίζουν 1,21%, ενώ των καυσίμων σημειώνουν απώλειες 1,29%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 0,28% στις 4.885 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ισχυροποιείται 0,06% στις 18.439 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 προσθέτει 0,22% στις 7.518 μονάδες. Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 ανέρχεται στις 8.318 μονάδες με απώλειες 0,46%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με +0,15% κινείται στις 33.315 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ανεβαίνει κατά 0,02% στις 11.105 μονάδες.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) προχώρησε σε περικοπή του κόστους δανεισμού και σηματοδότησε περαιτέρω χαλάρωση καθώς εντόπισε ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια στο 3,5% από 3,75% και ανακοίνωσε ότι εξετάζει έως και τρεις ακόμα μειώσεις μέσα στο 2024, ωστόσο δεν δημοσιεύθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες και χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω μειώσεις.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθερές, τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν δύο ή τρεις φορές μέσα στο έτος, γρηγορότερα δηλαδή από ότι είχε προβλέψει το Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Ιούνιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σουηδικής τράπεζας.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας Zealand Pharma ενισχύεται 3,25%, ανακτώντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, συνέπεια της δήλωσης του διευθύνοντα συμβούλου Adam Steensberg ότι αναζητά έναν ισχυρό φαρμακευτικό εταίρο που θα συμβάλλει στο να φέρει στην αγορά το φάρμακό της για την απώλεια βάρους.

Οι αγορές παγκοσμίως, έχουν τα μάτια στραμμένα σε δύο βασικά γεγονότα αυτή την εβδομάδα που σχετίζονται με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και αναμένεται να προσφέρουν ενδείξεις για τυχόν μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Την Τετάρτη θα δημοσιευθούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Jackson Hole.

Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας το ράλι της Wall Street, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για τα επιτόκια αλλά και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας που ήρθαν στη δημοσιότητα. Κατά τη συνεδρίαση, η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 4,35%, αλλά σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε «πάνω από το στόχο» και αποδεικνύεται «επίμονος».

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 3,35%, ενώ το πενταετές στο 3,85%. Σε έρευνα του Reuters μεταξύ 37 συμμετεχόντων στην αγορά που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, όλοι ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Των κερδών στην περιοχή ηγήθηκε ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνοντας κέρδη πάνω από 2%, με ώθηση από τις μετοχές κοινής ωφέλειας και υγειονομικής περίθαλψης. Ο ευρείας βάσης Topix ενισχύθηκε 1,3%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,87% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κέρδισε 1%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,28%.

Ωστόσο, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,42%, ενώ ο CSI300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,42%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider