Global X: Το απόλυτο «value play» οι ελληνικές μετοχές - Ξεχωρίζει τις τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Global X: Το απόλυτο «value play» οι ελληνικές μετοχές - Ξεχωρίζει τις τράπεζες
Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της Global X στο φάσμα των αναδυόμενων και των frontier αγορών συγκαταλέγονται οι ελληνικές μετοχές και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.

Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της Global X στο φάσμα των αναδυόμενων και των frontier αγορών συγκαταλέγονται οι ελληνικές μετοχές και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.

Ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές, εντοπίζει μια αυξανόμενη ζήτηση για έκθεση σε αναδυόμενες και frontier αγορές, με τους διαχειριστές και αυτούς που διαμορφώνουν στρατηγικές σε επίπεδο κατανομών να ζητούν διαρκώς τις κορυφαίες προτιμήσεις του οίκου για συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους.

Εντός αυτών που προτείνει στο σημείωμά του ο Dorson, έχοντας μια «bullish» οπτική, είναι και οι ελληνικές μετοχές, μέσω του Global X MSCI Greece ETF, GREK. Ο ίδιος αιτιολογεί τη θέση του επισημαίνοντας πως το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το απόλυτο «value play», με μια φιλική προς την αγορά και το επιχειρείν, κυβέρνηση και μια γεωπολιτική απόσταση από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Global X ξεχωρίζει ως κορυφαία θεματική τις ελληνικές τράπεζες όπου διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,7x περίπου και έχουν καταγράψει μια αξιοσημείωτη ανόδο από σχεδόν μηδενικά επίπεδα κερδοφορίας σε άνω του 10% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROEs) τα τελευταία τρία χρόνια.

Στις αρχές Ιουνίου, οι εποπτικές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες να επανεκκινήσουν τις διανομές μερισμάτων για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών, όπως υπενθυμίζει ο Dorson.

To ETF έχει στην τρέχουσα σύνθεσή του 31 μετοχές, η πλειονότητα των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Η Εθνική με στάθμιση 13,07% αποτελεί την πλέον δεικτοβαρή μετοχή, η Eurobank ακολουθεί με 10,69%, η Πειραιώς με 7,4%, η Metlen με 7,14%, η Alpha Bank στο 6,4%, o OTE στο 5%, ο ΟΠΑΠ με 4,96%, η ΔΕΗ με 4,62%, η Jumbo με στάθμιση 4%, η Titan στο 3,89%, η Motor Oil στο 3,59%, η Τέρνα Ενεργειακή στο 3,27% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,18%. Οι υπόλοιπες θέσεις είναι χαμηλότερες του 3%. Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις αποτελούν το 67,68% του ETF.

Ο δείκτης P/E για το GREK είναι στο 7,03x για φέτος, ο δείκτης P/BV στο 1x και η μερισματική απόδοση στο 2,35%. Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώνεται στα 203,34 εκατ. δολάρια, από 205,44 εκατ. στα τέλη Ιουλίου.

Ο οίκος ξεχωρίζει επίσης τις αγορές της Ινδίας, των αναδυόμενων - εκτός Κίνας, της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider