Ευρωαγορές: Άστατο ξεκίνημα στον μήνα - Κλειστή λόγω Labor Day η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Άστατο ξεκίνημα στον μήνα - Κλειστή λόγω Labor Day η Wall Street
Με μεικτά πρόσημα υποδέχονται τον Σεπτέμβριο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 12:48

Με μεικτά πρόσημα υποδέχονται τον Σεπτέμβριο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις μελλοντικές προοπτικές των αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,27% στις 523,60 μονάδες, ,με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο κλάδος των αυτοκινήτων βρίσκονται χαμηλότερα κατά 1,03%. Ο Eurostoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,08% στις 4.955 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει 0,13% στις 18.883 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,24% στις 7.612 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 αποδυναμώνεται 0,04% στις 8.373 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέρχεται με -0,10% στις 34.337 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με πτώση 0,03% στις 11.403 μονάδες.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Rightmove σημειώνει άλμα σχεδόν 23% μετά την ανακοίνωση του ανταγωνιστή της REA Group από την Αυστραλία, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την απόκτησή της.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε τέλμα τον Αύγουστο, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να απέχει αρκετά καθώς η ζήτηση υποχωρεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με το Reuters.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 45,8 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 45,6 μονάδες. Ωστόσο, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Την Παρασκευή, η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου ολοκληρώθηκε με ρεκόρ για τον Stoxx 600 μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για τις ΗΠΑ που ήρθαν στη δημοσιότητα, ωστόσο στους υπόλοιπους δείκτες επικράτησαν μεικτά πρόσημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο κατά 2,2%, ενώ τον Ιούλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών «έτρεχε» με ρυθμό 2,6%. Στο μέτωπο των ΗΠΑ, ο PCE (δείκτης προσωπικών δαπανών), ο αγαπημένος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ διατηρήθηκε στο 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παραμένοντας στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Dow Jones.

Ασία

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές επεξεργάστηκαν στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Αυγούστου βρέθηκε σε χαμηλό 6 μηνών στις 49,1 με ταχύτερη συρρίκνωση από το 49,4 του Ιουλίου.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στις 49,5 μονάδες, σηματοδοτώντας τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,77%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 αποδυναμώθηκε 1,47% με «βαρίδι» τις μετοχές του real estate.

Ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,14% κλείνοντας στις 38.700 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix βρέθηκε υψηλότερα κατά 0,12% στις 2.715,99 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 2.681 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ισχυροποιήθηκε 0,2% στις 769,21 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία αντέστρεψε τις προηγούμενές του απώλειες και σκαρφάλωσε 0,22% στις 8.109 μονάδες.

Μεταξύ των οικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν από τις μεγάλες αγορές της περιοχής είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Νότιας Κορέας, τα στοιχεία για το ΑΕΠ β ' τριμήνου της Αυστραλίας, καθώς και τα στοιχεία για τους μισθούς και τις δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider