Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4% για το Brent, κάτω από τα 75 δολάρια λόγω Κίνας και OPEC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4% για το Brent, κάτω από τα 75 δολάρια λόγω Κίνας και OPEC
Σημαντική υποχώρηση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου την Τρίτη, με το Brent να υποχωρεί κάτω από το όριο των 75 δολαρίων

Σημαντική υποχώρηση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου την Τρίτη, με το Brent να υποχωρεί κάτω από το όριο των 75 δολαρίων, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζουν να υπερισχύουν της πτώσης της παραγωγής της Λιβύης.

Συγκεκριμένα αυτή την ώρα το αργό Brent υποχωρεί κατά 4,05% στα 74,38 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, WTI, υποχωρεί κατά 3,51% και διαπραγματεύεται στα 70,97 δολάρια.

Τα μηνύματα από πηγές του ΟΠΕΚ+ ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περικοπών τον Οκτώβριο είχαν ήδη συμπιέσει τις τιμές του πετρελαίου και το κλίμα της αγοράς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, το πετρέλαιο παρέμεινε υπό πίεση τη Δευτέρα. Οι τιμές επιβαρύνθηκαν από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τα οποία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Ενώ η διακοπή παραγωγής στη Λιβύη διατηρεί ένα κατώτατο όριο κάτω από τις τιμές, μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να τονώσει το πετρέλαιο, με τους εμπόρους να επικεντρώνονται επί του παρόντος στην ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα και στα χαμηλά περιθώρια διύλισης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η διακοπή του εφοδιασμού στη Λιβύη απέτυχε να τονώσει τις τιμές του πετρελαίου «υπογραμμίζει περαιτέρω το τρέχον αδύναμο κλίμα, το οποίο απειλεί ολοένα και περισσότερο την ικανότητα του Brent και του WTI να διατηρούνται πάνω από τα βασικά επίπεδα στήριξης που ισχύουν για περισσότερο από ένα χρόνο», ανέφερε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, σε σημείωμα της Τρίτης.

«Μία υποχώρηση κάτω από το επίπεδο στήριξης των 75 δολαρίων το βαρέλι στο Brent μπορεί να προσελκύσει νέες πωλήσεις και μια κίνηση προς τον επόμενο σημαντικό τομέα στήριξης γύρω στα 71 δολάρια», πρόσθεσε.

«Ενώ η αναταραχή στη Λιβύη μπορεί να άνοιξε την πόρτα στον ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του - ξεκινώντας με 180.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα - ο κίνδυνος να πέσουν οι τιμές ακόμη πιο κάτω από τον επιθυμητό και ολοένα και πιο ασύλληπτο στόχο του ομίλου των 90 δολαρίων ανά βαρέλι για το Brent μπορεί τώρα να τους αναγκάσει να επανεξετάσουν ή να αναβάλουν αυτή την απόφαση» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider