Deutsche Bank: Πόσο δικαιολογημένη είναι η νευρικότητα των αγορών;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Πόσο δικαιολογημένη είναι η νευρικότητα των αγορών;
«Οι αγορές βρίσκονται σε ένα πολύ ευμετάβλητο και ταραχώδες πλαίσιο αυτή τη στιγμή», αναφέρει η DB. Τα σημεία φόβου αλλά και αισιοδοξίας για τους επενδυτές.

«Οι αγορές βρίσκονται σε ένα πολύ ευμετάβλητο και ταραχώδες πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Ο S&P 500 μόλις είδε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την κατάρρευση της SVB τον Μάρτιο του 2023. Και εκτός από τη σύντομη αναταραχή στις αρχές Αυγούστου, ο δείκτης VIX έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από την αναταραχή των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ», όπως αναφέρει η Deutsche Bank.

Σε ένα επίπεδο αυτό είναι λογικό. Ένας σημαντικός φόβος είναι ότι πρόκειται να συμβεί μια μη γραμμική μετατόπιση όπου η οικονομία υποχωρεί απότομα. Πράγματι, ένα κοινό χαρακτηριστικό των πρόσφατων διορθωτικών κινήσεων ήταν ότι τα πράγματα φαίνονται καλά μέχρι που ξαφνικά δεν είναι. Έτσι, ακόμα κι αν τα payrolls στα +142.000 δεν δείχνουν ύφεση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συνεχιστεί. Επιπλέον, η τελευταίες πέντε εκθέσεις για τις θέσεις εργασίας έχουν καταγράψει καθαρές αναθεωρήσεις προς τα κάτω, επομένως ο φόβος είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο αδύναμα από ό,τι αντιλαμβανόμαστε επί του παρόντος, αναφέρουν οι αναλυτές.

Αλλά δεν πρέπει να υπερτονίζουμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. «Τελικά, η πτώση της αγοράς οφείλεται σε ένα στενό γκρουπ μετοχών και γνωρίζαμε ήδη ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας εποχικά αδύναμος μήνας για τις μετοχές. Και από τη θετική πλευρά, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώνονται τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των μισθών παραμένει θετική και οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι διευκολυντικές με ιστορικά πρότυπα. Επιπλέον, δεδομένου του αδύναμου ιστορικού των κορυφαίων δεικτών σε αυτόν τον κύκλο, είναι δύσκολο να τους εμπιστευτεί υπερβολικά.

Γιατί φοβούνται οι επενδυτές;

1. Οι προηγούμενες υφέσεις πρόσφεραν ελάχιστη εκ των προτέρων προειδοποίηση ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, επομένως τα στοιχεία προηγούμενων κύκλων υποδηλώνουν ότι τα πρόσφατα δεδομένα ενδέχεται να παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

2. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις θέσεων εργασίας ήταν σταθερά αρνητικές – επομένως αυτό δημιουργεί φόβους ότι τα τρέχοντα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να αναθεωρηθούν χαμηλότερα.

3. Η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης έχει τελικά τελειώσει, αλλά τα προηγούμενα από τους πρόσφατους κύκλους δείχνουν ότι οι υφέσεις συχνά ξεκινούν αμέσως μετά το τέλος αυτής.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία που πρέπει να δουν οι επενδυτές

1. Εάν προσαρμόσετε τις αναθεωρήσεις, η μείωση της αύξησης των θέσεων εργασίας κατά το τελευταίο έτος δεν είναι τόσο αισθητή. Επιπλέον, τα πιο έγκαιρα μέτρα των αιτήσεων ανεργίας μειώνονται τον τελευταίο μήνα.

2. Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην έκταση της διόρθωσης της αγοράς μέχρι στιγμής, η οποία ούτως ή άλλως οφείλεται κυρίως σε ένα στενό γκρουπ μετοχών.

3. Η προοπτική μειώσεων επιτοκίων συμβάλλει στον μετριασμό της ευρύτερης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

4. Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μόνο μειώσεις 25 μονάδων βάσης ως επί το πλείστον, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει εκτεταμένος συναγερμός για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.

5. Δεδομένου του αδύναμου ιστορικού των κορυφαίων δεικτών σε αυτόν τον κύκλο, είναι δύσκολο να τους εμπιστευτείς υπερβολικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider