Ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Τετραήμερο αρνητικό σερί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Τετραήμερο αρνητικό σερί
Χωλαίνει το Χρηματιστήριο. «Εγκλωβισμένο» στο δρομολογούμενο placement της ΕΤΕ. Νέο κύμα πωλήσεων σε τράπεζες.

«Εγκλωβισμένο» στο δρομολογούμενο placement σε ΕΤΕ βρίσκεται το ΧΑ, με συνεχείς πωλήσεις σε τράπεζες, από επενδυτές που δεν έχουν τα κεφάλαια και τριμάρουν θέσεις από όλο το ταμπλό για να συμμετέχουν.

Ήταν που ήταν αδύναμη η αγορά πλέον καθίστανται ακόμη περισσότερο, χάνοντας την επαφή με τις διεθνείς αγορές, τα θεμελιώδη και οτιδήποτε βαρυσήμαντο ανακοινώνεται στο οικονομικό πεδίο (από αναβαθμίσεις μέχρι οικονομικά στοιχεία ευρωζώνης, ΗΠΑ). Η θέση που κυριαρχεί είναι άτσαλες πωλήσεις σε όλο το ταμπλό για συμμετοχή στο placement Εθνικής. Αυτή είναι η κατάσταση της ρηχής και απαξιωμένης αγοράς.

Το ΧΑ έχει αυτονομηθεί πλήρως «επιβιώνοντας» στο δικό του μικρόκοσμο. Τώρα το πως η διοίκηση της ΕΧΑΕ και προσωπικά ο κ. Κοντόπουλος επιμένουν στο να οδηγήσουν αυτή την αγορά με αυτούς τους τζίρους και αυτό το πλαίσιο στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών είναι απορίας άξιο.

Όλα κινούνται τόσο αργά σε μια αγορά που δείχνει να έχει βαρύνει λες και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αναζητεί ένα pullback. Ωστόσο η αγορά απέχει σημαντικά από τα πολυετή υψηλά των 1.505 μονάδων, είναι πιο φθηνή καθώς τα θεμελιώδη των εισηγμένων βελτιώνονται συνεχώς, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με τις αποτιμήσεις. Χρήμα φυσικά δε μπαίνει ούτε για δείγμα και αυτό είναι το μείζον θέμα και δεν αλλάζει με αναβαθμίσεις και θετικά σχόλια και τιμές στόχους από αναλυτές.

Όπως επισήμανε ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, «στοίχημα» πλέον αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7-8 μήνες επιδεικνύοντας σημάδια «κόπωσης», όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς «χωνεύει» το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, «κολλημένη» κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, χρειάζεται «φρέσκο χρήμα» για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.

Ας ευχηθούμε για το υπόλοιπο του 2024 να μην ισχύσει το «πρωταθλητές στα sell-off, ουραγοί στα rebound» αλλά, αντιθέτως, το ΧΑ να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά της τρέχουσας επενδυτικής συγκυρίας και να συνεχίσει να επιβραβεύει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν τη δουλειά τους σωστά».

Στο ταμπλό ο ΓΔ έχασε και τις 1.420 μονάδες διολισθαίνοντας προς τις 1.410 θέτοντας υπό απειλή τις 1.400 μονάδες...! Ο ΓΔ υποχώρησε και σήμερα κατά 0,88% στις 1.413,54 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός στα πέριξ των 85,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,89% και ο τραπεζικός βούλιαξε κατά 0,98% στις 1.220,04 μονάδες. Απώλειες 2,72% για τον ΔΤΡ στην εβδομάδα και τέταρτη διαδοχική αρνητική.

Έχασε και τα 7,50 ευρώ η ΕΤΕ πέφτοντας στα 7,476 ευρώ, με τζίρο άνω των 12 εκατ. Απώλειες άνω του 1% για Alpha και Eurobank, ενώ κατά 0,77% υποχώρησε η Πειραιώς στα 3,868 ευρώ. Κρατήθηκε η Optima με ήπιες απώλειες 0,31%.

Ισχυρές απώλειες με τζίρο για τον ΟΠΑΠ στο -1,64%, με τη ΒΙΟ στο -1,6%, την ΕΛΧΑ στο -1,65%, ενώ κατά σχεδόν 2% βούλιαξε η Cenergy. Sell off σε Ελλάκτωρ, Intracom, Lamda, ενώ πήρε πίσω τα χθεσινά κέρδη η ΕΕΕ με απώλειες 1,82%.

Προσπάθησαν να βγάλουν άμυνες ΔΕΗ, Metlen καταγράφοντας ήπιες απώλειες. Στα 32 ευρώ η Τιτάν, ενώ κέρδη κατέγραψαν ο ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ντεσού» της JP Morgan για ελληνικές τράπεζες και Χρηματιστήριο

Οι αιφνιδιασμοί Βακάκη και η «σωσίβια λέμβος» του buyback

ΕΝΦΙΑ: Όλα τα «κλειδιά» για την έκπτωση φόρου 20% - Τι πρέπει να προσέξουν οι μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider