Τα «ντεσού» της JP Morgan για ελληνικές τράπεζες και Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «ντεσού» της JP Morgan για ελληνικές τράπεζες και Χρηματιστήριο
«Ουδετερότητα» από τους αναλυτές στρατηγικής του αμερικανικού οίκου για τις ελληνικές μετοχές. Αντιφατικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε καθεστώς «ουδετερότητας» διατηρεί τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan στη στρατηγική της για τις αγορές της ζώνης CEEMEA (Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), με τα μηνύματα των αναλυτών στρατηγικής στη συγκεκριμένη ζώνη να μην ευθυγραμμίζονται με τη θέση των αναλυτών που καλύπτουν τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αναλυτές στρατηγικής υπό τον David Aserkoff, αναφέρουν πως η ουδετερότητα επαφίεται στην έλλειψη καταλυτών τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν κάπως φθηνές έναντι αυτών των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης, ενώ αναμένεται να αυξήσουν τις διανομές μερισμάτων τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει σε όρους ανάπτυξης έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την άλλη, η εγχώρια αγορά έχει υψηλό beta σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ το χάσμα αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών έχει σχεδόν κλείσει. Βέβαια, οι αναλυτές της JP Morgan που καλύπτουν τις ελληνικές τράπεζες αύξησαν τις τιμές στόχους στα τέλη του περασμένου μήνα, μετά το δυνατό σετ αποτελεσμάτωn που παρουσίασαν στο δεύτερο τρίμηνο, εκτιμώντας πως διαπραγματεύονται με υψηλό discount έναντι των ομότιμων ευρωπαϊκών. Να σημειωθεί πως η JP Morgan έχει αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής συντονιστή για το placement του ΤΧΣ σε Εθνική.

Παράλληλα, στη λίστα με τις δέκα κορυφαίες της επιλογές από τη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη συγκαταλέγεται η μετοχή της Eurobank (τιμή στόχος στα 2,80 ευρώ), με τους αναλυτές στρατηγικής να επισημαίνουν πως αποτελεί την καλύτερη από άποψη ποιότητας τράπεζα στη χώρα, ενώ αναμένεται να είναι ο ισχυρότερος «παίκτης» στις διανομές μερισμάτων τα επόμενα χρόνια και παραμένει ακόμη φθηνή σε σχέση με τις τράπεζες της περιοχής (παραπάνω αναφέρεται πως τα discounts έχουν περιοριστεί - κλείσει). Στα ρίσκα που εντοπίζουν οι αναλυτές είναι το κλείσιμο της «ψαλίδας» σε όρους P/B έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και η περιορισμένη μερισματική απόδοση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο Aserkoff επαναλαμβάνει τη θέση της JP Morgan για τον κίνδυνο ένταξης του ΧΑ στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων αγορών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μην αφήσετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει μια καλή αγορά». Παράλληλα, παραθέτει τα κριτήρια του οίκου MSCI για την είσοδο στις ανεπτυγμένες αγορές.

Μεταξύ αυτών είναι το ότι πέντε μετοχές πρέπει να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης (και σταθμισμένης) και ρευστότητας τα οποία είναι: 1) 5,8 δισ. δολ. κεφαλαιοποίησης για τον MSCI Europe, 2) 2,9 δισ. δολάρια σε σταθμισμένη, ήτοι σε free float και 3) προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων.

JP Morgan

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece και που έχουν υψηλότερη από την απαιτούμενη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση είναι τρεις, Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ (τέσσερις στο κριτήριο της απλής κεφαλαιοποίησης με τον ΟΤΕ εντός). Ωστόσο, οι ίδιοι δεν έχουν ενημερώσει τα στοιχεία που αφορούν τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών αλλά ούτε καν τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece Standard που είναι πλέον εννέα, μετά την αφαίρεση της Motor Oil (αναγράφονται ακόμη δέκα στην ανάλυση της JP Morgan).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αιφνιδιασμοί Βακάκη και η «σωσίβια λέμβος» του buyback

Ευάλωτοι οφειλέτες: Τι ενοίκιο θα πληρώνουν στον Φορέα Ακινήτων – Σε ποια τιμή θα επαναγοράζουν το σπίτι

Παρέμβαση Ευ. Μυτιληναίου: Θετική η έκθεση Ντράγκι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider