Συνθήκες για νέα αποκλιμάκωση των πράσινων τιμολογίων ρεύματος τον Μάιο δημιουργεί η νέα υποχώρηση στη χονδρεμπορική αγορά που καταγράφεται τον μήνα που διανύουμε. Είναι ενδεικτικό ότι ο Απρίλιος «τρέχει» με 99,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός το οποίο θα παρασύρει προς τα κάτω το «καλάθι» προμήθειας των παρόχων.
Αν και βρισκόμαστε λίγο μετά από τα μέσα του μήνα, είναι ασφαλές να εκτιμήσει κανείς ότι ανάλογη θα είναι η εικόνα που θα διατηρηθεί και τον υπόλοιπο Απρίλιο - με πιθανότητες, μάλιστα, η «βουτιά» της αγοράς να αποδειχθεί τελικά ακόμη μεγαλύτερη. Ο λόγος είναι πως η κύρια αιτία για την πτώση -η οποία δεν είναι άλλη από τις καιρικές συνθήκες- δεν πρόκειται να εκλείψει το επόμενο διάστημα.
Χάρις στις καιρικές συνθήκες, που ευνοούν τόσο την αύξηση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών όσο και τον περιορισμό της ζήτησης, το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα διαμορφώνεται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα έναντι των προηγούμενων μηνών. Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι και τις 17 Απριλίου, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών άγγιζε το 50%. Κάτι που σημαίνει ότι 1 στις 2 κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν στο εγχώριο σύστημα προήλθαν από «καθαρές» πηγές.
Πτώση 23% τον προηγούμενο μήνα
Η αποκλιμάκωση των πράσινων τιμολογίων θα έρθει μετά τη σημαντική πτώση κατά 23% που καταγράφηκε τον μήνα που διανύουμε. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η μέση τιμή Απριλίου διαμορφώθηκε σε 14,7 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Τον προηγούμενο μήνα άγγιξε τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια η υποχώρηση να αγγίζει τα 4,3 λεπτά.
Οι χρεώσεις τον Απρίλιο κυμαίνονται από 10,4 έως 17,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά, τον Μάρτιο ξεκινούσαν από τα 15,48 και έφταναν μέχρι τα 25 λεπτά ανά kWh, χωρίς να συνυπολογιστεί η επιδότηση που δόθηκε τον προηγούμενο μήνα (ύψους 1,5 λεπτού). Επομένως, το ακριβότερο πράσινο τιμολόγιο τον τρέχοντα μήνα κινείται στα επίπεδα του φθηνότερου ειδικού προϊόντος για τον Μάρτιο.
Ακόμη κι αν συνυπολογιστεί για τον Μάρτιο η επιδότηση που παρείχε η πολιτεία (ύψους 1,5 λεπτού ανά kWh), η μέση «καθαρή» τιμή ήταν 17,7 λεπτά ανά kWh. Συγκρίνοντας με τη μέση χρέωση Απριλίου, προκύπτει μείωση 17%.
«Κλειδί» το αέριο
Όλες οι αναλύσεις δείχνουν υψηλή συσχέτιση των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Επομένως, όταν λόγω καιρικών συνθηκών ή υψηλής ζήτησης «κυριαρχεί» το αέριο, τότε οι χονδρεμπορικές τιμές εκτινάσσονται – καθώς οι διεθνείς τιμές του καυσίμου κινούνται σε υπερδιπλάσια επίπεδα από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση.
Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα ότι έχουμε μπει για τα καλά σε μία περίοδο με πολύ ακραία σκαμπανεβάσματα των χονδρεμπορικών τιμών - οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και θα καταρρέουν την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα κυρίως στην «καρδιά» του χειμώνα και το καλοκαίρι.
Τα σκαμπανεβάσματα που θα εξομαλυνθούν σε κάποιο βαθμό με την «έλευση» των μπαταριών, η οποία θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2026. Ωστόσο, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με την ενίσχυση της αντλησιοταμίευσης και την αύξηση των διεθνών διασυνδέσεων για την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου. Ωστόσο, οι δύο αυτούς «πυλώνες» του ηλεκτρικού συστήματος θα χρειαστούν μερικά χρόνια ώστε να ωριμάσουν.