Wall Street: «Κοκκίνισε» στο φίνις μετά την τολμηρή μείωση επιτοκίων από τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Κοκκίνισε» στο φίνις μετά την τολμηρή μείωση επιτοκίων από τη Fed
Πτωτικά ολοκλήρωσαν οι δείκτες στη Wall Street, μία συνεδρίαση που πέρασε από αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Πτωτικά ολοκλήρωσαν οι δείκτες στη Wall Street, μία συνεδρίαση που πέρασε από αρκετά σκαμπανεβάσματα μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από το 2020. Η περικοπή που επιβεβαίωσε τα πιο αισιόδοξα σενάρια, επικροτήθηκε αρχικά από τους επενδυτές, ωστόσο στη συνέχεια δημιούργησε ανησυχίες ότι η Fed προσπαθεί να «προλάβει» μία νέα οικονομική επιβράδυνση.

Η FOMC έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή και να προχωρήσει σε μία «τολμηρή» περικοπή στο κόστος δανεισμού, κηρύσσοντας επίσημα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, ωστόσο διεμήνυσε πως δεν είναι σίγουρο ότι και τα επόμενα βήματα θα είναι εξίσου «μεγάλα».

Στην καθιερωμένη ομιλία του μετά την ανακοίνωση της FOMC, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, φάνηκε ευχαριστημένος από την αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πληθωρισμού, ωστόσο απέστειλε το μήνυμα πως η μείωση επιτοκίων από Fed κατά 50 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε την Τετάρτη, δεν είναι ο νέος ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,25% στις 41.503 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,29% στις 5.618 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 17.573 μονάδες.

Το εύρος του βασικού επιτοκίου διαμορφώνεται πλέον στο 4,75-5%. «Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου ισορροπημένοι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η FOMC.

Οι αξιωματούχοι της FOMC αναβάθμισαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από το 4% που προέβλεπε η τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο, και αναθεώρησαν καθοδικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως. Όσον αφορά τον «πυρήνα» ή δομικό πληθωρισμό η FOMC υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Η Fed «θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της», με προσοχή για σταθερές τιμές και μέγιστη απασχόληση, διαμηνύει.Α

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider