Απώλειες και έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο - Έκρηξη τζίρου λόγω rebalancing

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απώλειες και έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο - Έκρηξη τζίρου λόγω rebalancing
Σε αχαρτογράφητα νερά και υψηλή μεταβλητότητα ο τραπεζικός κλάδος. Ξανά βαρίδι για την αγορά, λόγω του επικείμενου placement ΕΤΕ.

Επέστρεψε σε κόκκινο φόντο το Χρηματιστήριο, με βαρίδι ξανά τον τραπεζικό κλάδο (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ) -αλλά και ΕΕΕ, ΜΟΗ- που συνεχίζει να κινείται προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα όσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το επικείμενο placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες τα διάφορα σενάρια επιδρούν αρνητικά στην ήδη κακή ψυχολογία των λιγοστών επενδυτών που συνεχίζουν να δρατηριοποιούνται στο ΧΑ. Γιατί έξω τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι αγορές βρίσκονταν με το πόδι στο γκάζι, κάτι που όχι απλώς δεν εκμεταλλεύτηκε το ΧΑ, αντιθέτως υποχώρησε κιόλας.

Εδώ το θέμα της Εθνικής καταλαμβάνει πολύ χώρο και χρόνο με τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται παγκοσμίως (κεντρικές τράπεζες) καλά αποτελέσματα, θεμελιώδη και αναβαθμίσεις να καίγονται το ένα μετά το άλλο από την αγορά. Η μετοχή υποχώρησε σήμερα και φαίνεται να οδεύει προς τα 7 ευρώ ή και χαμηλότερα με την απότομη κλίση που έχει πάρει και τους όγκους πωλήσεων που βγαίνουν.

Βέβαια, η εβδομάδα που έρχεται φέρνει πιθανότατα και εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΤΕ και του placement του ΤΧΣ, με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να ταξιδεύουν Λονδίνο στο μεγάλο συνέδριο της BofA, με τις λίστα των ραντεβού να είναι γεμάτες και το ενδιαφέρον ιδιαίτερα έντονο από μεγάλους ξένους επενδυτές. Μένει σε δεύτερο χρόνο το ενδιαφέρον να μεταφραστεί και σε εισροές.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «αφού ολοκληρώθηκε και το αφήγημα της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Federal Reserve, το Χρηματιστήριο Αθηνών, «εγκλωβισμένο» εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1.400 η οποία αποτελεί το κοντινότερο «οχυρό» πριν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη Λεωφόρο Αθηνών.

Αυτές τις ώρες που ο Dow-Jones «ζυγίζει» το αν η παραμονή του σε υψηλό όλων των εποχών είναι διατηρήσιμη ή χρήζει διορθώσεως, το δικό μας ΧΑ δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βλέπει στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ «με τα κυάλια» και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι… “back to school” και όχι στις παραλίες.

Ενόσω το… «μαρτύριο της σταγόνας» του τζίρου συνεχίζεται, η προ ημερών δημοσιοποίηση της αξιολόγησης από τον Οίκο Moody’s, ο οποίος ανέβαλε εκ νέου την επενδυτική αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου, αφαίρεσε άλλον ένα καταλύτη ενεργότερης συμμετοχής των Θεσμικών στα καθ’ ημάς χρηματιστηριακά δρώμενα.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός Δείκτης, βασικός πυλώνας της εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο «επόμενο επίπεδο» εν μέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το «βάρος» πλέον πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα, είτε «φρέσκια» είτε με «ανακάτεμα» της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.

Στα θεμελιωδώς «δυνατά χαρτιά» του ΧΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν «εκπλήσσουν» πλέον την Αγορά».

«Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα «κριθεί» αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση «απαιτεί» τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων», όπως επισημαίνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,22% στις 1.425,19 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 210 εκατ. ευρώ λόγω rebalancing και τριπλής λήξης συμβολαίων. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,24% και ο ΔΤΡ διολίσθησε κατά 0,51% στις 1.219,91 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με οριακή άνοδο 0,42%, ο FTSE 25 εξίσου το ίδιο και ο ΔΤΡ κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,29% δίχως να πείσει. Αυτές οι αποδόσεις βγήκαν όταν οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν ράλι άνω του 3%.

Στο ταμπλό, βαρίδι για την αγορά παραμένει η μετοχή της ΕΤΕ που υποχώρησε έντονα σήμερα κατά 1,62%. Μόνιμα εγκλωβισμένη η μετοχή της Πειραιώς που δεν πείθει το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας νέες απώλειες 0,52% στα 3,80 ευρώ. Οριακές απώλειες για ΕΥΡΩΒ στο -0,25% και τα 1,987 ευρώ. ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ κατέγραψαν τζίρο 29,21 εκατ. και 42,08 αντίστοιχα. Ήπια άνοδος 0,19% για Alpha στα 1,595 ευρώ με επίσης πολύ υψηλό τζίρο στα 14,63 εκατ. Από την αντίπερα όχθη, η Optima δεν ακούει στη διόρθωση των συστημικών καταγράφοντας ράλι 2,77% σήμερα φτάνοντας στα 13,34 ευρώ.

Στα 15,50 ευρώ ο ΟΤΕ με τζίρο 18,61 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 1,06% ενισχύθηκε η Metlen στα 34,20 ευρώ με τζίρο 11,77 εκατ. Από κοντά και η ΔΕΗ με άνοδο 0,69% στα 11,70 ευρώ.

Ήπια ανοδικά, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και ΒΙΟ. Κέρδη 2,66% για την ΕΥΔΑΠ και 0,41% για ΤΕΝΕΡΓ με τζίρο 9,43 εκατ. ευρώ.

Με τζίρο 9,17 εκατ. αλλά και απώλειες 0,95% το ΔΑΑ. Βαρίδι πλην ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ και η ΕΕΕ με απώλειες 1,27% στα 32,58 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου 2»: Έρχεται τον Ιανουάριο - Οι 6 βελτιώσεις που «ξεκλειδώνουν» τα φθηνά στεγαστικά δάνεια

Moody's: Τα σημεία σε τράπεζες και οικονομία που κρίνουν αξιολογήσεις

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Υλοποιήθηκαν στη Λευκωσία τα πρώτα βήματα της συμφωνίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider