«Σπίτι μου 2»: Έρχεται τον Ιανουάριο - Οι 6 βελτιώσεις που «ξεκλειδώνουν» τα φθηνά στεγαστικά δάνεια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπίτι μου 2»: Έρχεται τον Ιανουάριο - Οι 6 βελτιώσεις που «ξεκλειδώνουν» τα φθηνά στεγαστικά δάνεια
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λαμβάνουν κατά 50% άτοκο δάνειο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 50% έντοκο δάνειο από τράπεζα, ενώ το επιτόκιο θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλό, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να κάνουν λόγο για κάτω του 2% εν αναμονή των των προτάσεων από τις τράπεζες.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2025 ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» με διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, που θα προσφέρει χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περισσότερα από 20.000 ζευγάρια.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λαμβάνουν κατά 50% άτοκο δάνειο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 50% έντοκο δάνειο από τράπεζα, ενώ το επιτόκιο θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλό, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να κάνουν λόγο για κάτω του 2%, εν αναμονή και των προτάσεων από τις τράπεζες.

Συνεπώς για μια κατοικία 200.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα δανειστεί 180.000 ευρώ (καλύπτεται το 90% της αξίας) με τον εξής επιμερισμό: Οι 90.000 ευρώ θα προέρχονται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι 90.000 ευρώ θα αποτελούν τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα για την αγορά του ακινήτου ο δικαιούχος θα πρέπει να καταβάλλει (ίδια συμμετοχή) 20.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για μια κατοικία 150.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα λάβει συνολικό δάνειο 135.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 67.500 ευρώ θα είναι άτοκο δάνειο και τα υπόλοιπα 67.500 ευρώ θα είναι μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ θα καταβάλλει ίδια κεφάλαια ύψους 15.000 ευρώ.

Για τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Τα επιλέξιμα ακίνητα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα έως και το 2007, να είναι αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου) και εμβαδού έως 150 τ.μ.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» με σημαντικές ενισχύσεις και βελτιώσεις σε σύγκριση με το «Σπίτι μου Ι». Πιο συγκεκριμένα:

1. Αυξάνεται η αξία του συμβολαίου: Η αξία του συμβολαίου του προγράμματος αυξάνεται πλέον στα 250.000 ευρώ, επιτρέποντας την κάλυψη του 90% αυτής της τιμής, που ισούται με 190.000 ευρώ.

2. Αυξάνεται το όριο ηλικίας των δικαιούχων: Με την ηλικιακή βελτίωση του προγράμματος καλύπτονται πλέον άτομα έως 50 ετών, έναντι της προηγούμενης ηλικιακής περιοριστικής διάταξης των 39 ετών.

3. Στο όριο των 150 τ.μ. δεν περιλαμβάνονται τα παρακολουθήματα: Δεν θα συνυπολογίζονται πλέον οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ. λπ.), που βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας και δεν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, αλλά ανήκουν σε κάποια οριζόντια ιδιοκτησία κατ΄ αποκλειστική χρήση και αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας.

4. Βελτιώθηκε η εισοδηματική κλίμακα: Tο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη αυξάνεται, με το μονοπρόσωπο νοικοκυριό να έχει ανώτατο όριο τα 20.000 ευρώ (από 16.000 ευρώ), την οικογένεια στα 28.000 ευρώ (με το κάθε παιδί να αυξάνει το ποσό κατά 4.000 ευρώ) και τη μονογονεϊκή οικογένεια στα 31.000 ευρώ (με το κάθε παιδί να αυξάνει το ποσό κατά 5.000 ευρώ).

5. Τριετής εισοδηματική στάθμιση: Η μέτρηση του εισοδήματος θα βασίζεται πλέον στον μέσο όρο των τελευταίων 3 ετών, αντί μόνο της προηγούμενης χρονιάς, διευκολύνοντας έτσι την αξιολόγηση των αιτούντων. Έτσι λοιπόν επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.

6. Επέκταση του χρονικού διαστήματος για την υποβολή δικαιολογητικών στις τράπεζες: Η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Με τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνονται οι δικαιούχοι για το «Σπίτι μου 2» - Τι αλλάζει στο πρόγραμμα για φθηνά στεγαστικά

Σπίτι μου ΙΙ: Ξεκινά τον Ιανουάριο για στεγαστικά με επιτόκιο κάτω του 2%

Τράπεζες: Ανάσα στη στεγαστική πίστη θα δώσει το «Σπίτι μου 2» - Δάνεια 405 εκατ. από το αρχικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider