Σπίτι μου ΙΙ: Ξεκινά τον Ιανουάριο για στεγαστικά με επιτόκιο κάτω του 2%

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπίτι μου ΙΙ: Ξεκινά τον Ιανουάριο για στεγαστικά με επιτόκιο κάτω του 2%
Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την παροχή περίπου 20.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια 20.000 κατοικιών. Μετά την ολοκλήρωση και του «Σπίτι μου ΙΙ» πάνω από 30.000 δικαιούχοι θα έχουν κατοικία.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την παροχή περίπου 20.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια 20.000 κατοικιών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, για τη στεγαστική πολιτική.

Δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» είναι άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 για τους άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια που προσαυξάνεται κατά 4.000 για κάθε παιδί και έως 31.000 για μονογονεική οικογένεια που προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε παιδί πέρα από το πρώτο.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα δώσει συνολικά δάνεια έως 2 δισ. ευρώ, το 1 δισ. εκ των οποίων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα είναι από τις τράπεζες.

Το 50% του στεγαστικού δανείου θα είναι άτοκο, ενώ το 50% θα είναι έντοκο. Όπως εκτίμησε ο κ. Παπαθανάσης, το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι κάτω από 2%.

Τα δάνεια θα δίνονται για την αγορά έως ακινήτου 250.000 έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως το 2007. Το ανώτατο ποσό δανείου θα είναι 190.000 ευρώ και έως 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Η κα Ζαχαράκη χαρακτήρισε τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι και ΙΙ» Τομή στη στεγαστική πολιτική της χώρας, σημειώνοντας πως έχουν εκταμιευτεί 7.329 δάνεια από το «Σπίτι μου Ι», ενώ μετά την ολοκλήρωση και του «Σπίτι μου ΙΙ» πάνω από 30.000 άτομα θα έχουν σπίτι.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι 2,4 δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων Σπίτι μου ΙΙ και Αναβαθμίζω το Σπίτι μου, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. ​​​​​

Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ τα 300 εκατ. των οποίων από Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. από τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών με 100% επιδότηση επιτοκίου του τραπεζικού δανείου που μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ. Και εδώ οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.

Σε αντίθεση με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει υποχρέωση βελτίωσης ενεργειακής βαθμίδας του ακινήτου με την ανακαίνιση, ούτε εισοδηματικά κριτήρια.

Στο 60% η επιδότηση του Ανακαινίζω - Νοικιάζω

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να ανακουφιστούν οι περιοχές

Στεγαστικό επίδομα: Ανοίγει εκ νέου το σύστημα για τις αιτήσεις

Στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα - Πόσο αυξάνονται επίδομα παιδιού και επίδομα στέγασης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider