Τράπεζες: Ανάσα στη στεγαστική πίστη θα δώσει το «Σπίτι μου 2» - Δάνεια 405 εκατ. από το αρχικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ανάσα στη στεγαστική πίστη θα δώσει το «Σπίτι μου 2» - Δάνεια 405 εκατ. από το αρχικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου
Το «Σπίτι μου 1» δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους, ύψους 1 δισ. και θα κλείσει στα 850 εκατ. ευρώ. Οι ευνοϊκοί όροι της συνέχειας του προγράμματος και κυρίως η δυνατότητα αγοράς ακινήτων νεότερων της 15ετίας, θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία του «Σπίτι μου 2». Πόσα δάνεια «Σπίτι μου 1» έδωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι τέλος Ιουλίου, πρωτιά για την Πειραιώς.

Ανάσα στη στεγαστική πιστωτική επέκταση αναμένουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», καθώς σε σχέση με το «Σπίτι μου 1» θα διευρυνθούν τα ηλικιακά κριτήρια, αλλά κυρίως η διαθεσιμότητα ακινήτων με ακίνητα παλαιότητας και κάτω των 15 ετών.

Μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος που ανακοίνωσε από το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριέλαβε την εκκίνηση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», από το 2025, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Η διεύρυνση των όρων του προγράμματος που αναμένεται να εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από τις τράπεζες, καθώς θα τονώσει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, επιλύοντας προβλήματα που αντιμετώπισε το αρχικό πρόγραμμα «Σπίτι μου». Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, παρά την υψηλή ζήτηση, από το «Σπίτι μου 1» εγκρίθηκαν δάνεια 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν έχει καλυφθεί το συνολικό ποσό των διαθέσιμων πόρων, ύψους 1 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στις τράπεζες, αλλά δεν έβρισκαν ακίνητα με τους όρους του προγράμματος ώστε να προχωρήσουν οι συμβάσεις και οι εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μέχρι το τέλος Ιουλίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν εκταμιεύσει από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δάνεια 405 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα έχει δώσει η Τράπεζα Πειραιώς – 148 εκατ. ευρώ -, λαμβάνοντας μερίδιο 37% στις εν λόγω χορηγήσεις. Ακολουθεί η Eurobank με μερίδιο 27% και δάνεια 110 εκατ. ευρώ, ενώ από μερίδιο 18% έχουν η Εθνική Τράπεζα (74 εκατ.) και η Alpha Bank (73 εκατ.).

Όπως υπολογίζουν οι τράπεζες, οι ωφελούμενοι από το «Σπίτι μου 1» ανέρχονται σε περίπου 6.500. Με το «Σπίτι μου 2» αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 15.000 άνθρωποι και ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1». Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταφέρει το insider.gr, στο νέο πρόγραμμα θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και χρηματοδότηση αγοράς πιο καινούργιων σπιτιών, ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Σήμερα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 27.000 ευρώ. Τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη. Αναμένεται να χρηματοδοτούν δε την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, έναντι του ορίου των 150.000 ευρώ που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1» και με επιτόκια περίπου 50% χαμηλότερα από αυτά της αγοράς, ενδεχομένως και άτοκα κατά 75%, με πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους. Οι τελικοί όροι του «Σπίτι μου 2» αναμένεται να εξειδικευθούν άμεσα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του α' εξαμήνου οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 550 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι εκταμιεύσεις δανείων από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τα νέα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν ανήλθαν στα 930 εκατ. ευρώ, καθώς μέσω του προγράμματος εκταμιεύθηκαν δάνεια 380 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2023 τα στεγαστικά δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες ανήλθαν σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 485 εκατ. ευρώ αφορούσαν το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχαν εκταμιευθεί έως τέλος του 2023, τα 5.228 δάνεια από τις συνολικά 9.909 αιτήσεις που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Το 57% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορούσε σε νέα ζευγάρια και το 4% σε μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ο μέσος όρος του εισοδήματος των δικαιούχων ανερχόταν σε περίπου 17.000 ευρώ. Επιπλέον, το μέσο ποσό δανείου διαμορφώθηκε σε 100.147 ευρώ, ο μέσος όρος της εμπορικής αξίας των υπέγγυων ακινήτων σε 135.523 ευρώ, ενώ η ηλικία και το μέγεθος των ακινήτων ήταν 40 έτη και 91 τ.μ. κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ και τράπεζες - Η απορία για αναλυτές - Σε αναμονή ο φορέας

Dimand: Οι μισθωτές του «Hub 26», η ΔΕΘ, το SkyLine – Ετοιμάζει «έξοδο» από Πύργο Πειραιά

Προς μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το κουπόνι για γρήγορο Internet

gazzetta
gazzetta reader insider insider