Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για την παγκόσμια αγορά smartphones, με τους γνωστούς κατασκευαστές να διατηρούν τις υφιστάμενες ισορροπίες όσον αφορά στα μερίδια αγοράς τους. Την ίδια στιγμή ωστόσο η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από ότι αναμενόταν, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο εξαιτίας κυρίως του δασμολογικού πολέμου που έχει ξεκινήσει.
Αύξηση 3% το α΄τρίμηνο
Ειδικότερα σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από την υπηρεσία Market Monitor της Counterpoint Research η παγκόσμια αγορά smartphones αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2025 με την ώθηση να δίνεται κατά κύριο λόγο από τις αγορές της Κίνας, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Να θυμίσουμε ότι και το 2024 έκλεισε για τον κλάδο των smartphones με θετικό πρόσημο, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία του 2023.
Παρά την ανοδική πορεία βέβαια, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών της Counterpoint οι οποίες έκαναν λόγο για ανάπτυξη 6%. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αβεβαιότητα και οδήγησε σε συγκρατημένη αύξηση αποθεμάτων από πλευράς των κατασκευαστών.
Η συνέχεια αναμένεται αμφίβολη καθώς η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά, με τους αναλυτές της Counterpoint να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη 4% που είχαν προβλέψει είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Όπως επισημαίνουν μάλιστα δεν αποκλείεται η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς φέτος να είναι μηδενική μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γυρίσει ακόμα και σε αρνητικό έδαφος.
Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι κατασκευαστές που το α' τρίμηνο ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους δεν παρουσίασαν αλλαγές, με την χρυσή πεντάδα να καταλαμβάνεται από τις Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo και Vivo.
Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων της Counterpoint η Samsung κατέλαβε την πρώτη θέση με τις αποστολές smartphones να φτάνουν τα 61 εκατ. τεμάχια και το μερίδιό αγοράς της να φτάνει στο 20%, παραμένοντας σταθερό έναντι του α' τριμήνου του 2024. Ωστόσο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το μερίδιό της αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, χάρη στην κυκλοφορία της σειράς Galaxy S25 και της ανανεωμένης σειράς A στα entry-to-mid επίπεδα τιμών.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Apple, με το μερίδιό της να φτάνει στο 19% και τις αποστολές smartphones τα 58 εκατ. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η κυκλοφορία του οικονομικότερου iPhone16e που κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της εταιρείας σε αγορές σαν την Ιαπωνία. Σύμφωνα με την Counterpoint η σειρά iPhone 16 σημειώνει ισχυρή ζήτηση σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής & Αφρικής, όπου η Apple παρουσιάζει διψήφια ανάπτυξη. Να θυμίσουμε ότι μερίδιο αγοράς της Apple το α΄τρίμηνο του 2024 έφτανε στο 17% σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2024, όπου η κυκλοφορία των νέων iPhone το είχε εκτινάξει στο 23%. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Counterpoint μάλιστα, o κολοσσός του Κουπερτίνο αποτέλεσε την κορυφαία μάρκα σε πωλήσεις προς καταναλωτές (sell-through) το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά βρέθηκε στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις αποστολές συσκευών (sell-in), δηλαδή τις πωλήσεις προς τα κανάλια διανομής.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Xiaomi με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει στο 14% από 13% που ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2024. Με τις αποστολές των smartphones να φτάνουν τα 42 εκατ. η Xiaomi παρουσίασε ανάπτυξη 2% σε ετήσια βάση, επίδοση που οφείλεται κυρίως στην κινεζική αγορά καθώς και στην επέκταση του φυσικού δικτύου πωλήσεών της και του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της.
Την χρυσή πεντάδα συμπλήρωσαν η Oppo, η οποία συμπεριλαμβανομένων και των μοντέλων OnePlus έφτασε το 8% των συνολικών αποστολών του α΄τριμήνου, και η Vivo το μερίδιο της οποίας ανήλθε στο 8%. Και οι δύο εταιρείες επωφελήθηκαν από την καλή τους απόδοση στις συσκευές μεσαίας κατηγορίας τιμής αλλά και από κρατικές ενισχύσεις στην αγορά της Κίνας, όπως αναφέρει η Counterpoint.